AUTOMATON interview

0
47

“Knowledge is a Godlike snake”

Δίνοντας έμφαση στην μινιμαλιστική και άκρως μονολιθική πλευρά του doom, οι AUTOMATON έχουν αναδειχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της εγχώριας metal σκηνής. Λίγες εβδομάδες μετά την επανέκδοση σε βινύλιο του παρθενικού τους EP, “Echoes of Mount Ida”, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους για όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτή καθώς και για τις διεργασίες εν όψει του επόμενου δισκογραφικού βήματος τους.

Καλησπέρα! Ξεκινώντας θα ήθελα να μου δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό γύρω από την δημιουργία της μπάντας.
Ξεκινήσαμε κάπου στο 2011, από τους δύο κιθαρίστες οι οποίοι έπαιζαν και στα 90’s μαζί. Έχοντας ωριμάσει πια πήραμε τη σωστή απόφαση: να παίξουμε doom! Σιγά-σιγά βρέθηκαν τα υπόλοιπα μέλη μετά από αναζητήσεις στους φιλικούς μουσικούς κύκλους και μετά από μερικές αλλαγές στο line-up το Automaton πήρε την μορφή του. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που μας βοήθησαν στο ξεκίνημα, ειδικά τον George Zafi που ήταν μαζί μας στα πρώτα live και ηχογράφησε το μπάσο στο ΕΡ μας και τον Στράτο Χάιδο (POEM) που ακολούθησε και έπαιξε μπάσο στο κομμάτι “Fear” που πλαισίωσε την έκδοση του βινυλίου. Τελευταίο και μόνιμο πια μέλος που ήρθε στην μπάντα είναι ο Τάκης, κιθαρίστας και ιθύνων νους των OMEGA MONOLITH. Σε εμάς ανέλαβε τους υπόηχους και τις χαμηλές συχνότητες γενικότερα, καθώς και τα sound effects.

Πως πρόεκυψε αλήθεια το όνομα AUTOMATON; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα ή συμβολισμός πίσω από αυτό;
Πίσω από τη μυθολογική σημασία του ονόματος, ο συμβολισμός για μας έχει να κάνει με το είδος της μουσικής που παίζουμε. Σαν ένα μυθολογικό αρχαίο ρομπότ, είναι ογκώδης, αργοκίνητη και μινιμαλιστική, σαν να κάνει μηχανικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Αν υπάρχει κάτι που σαφώς ξεχωρίζει στο “Echoes of Mount Ida” αυτό είναι ο διάχυτος μινιμαλισμός του. Θεωρείτε πως το συγκεκριμένο στοιχείο ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την μεγάλη διάρκεια των κομματιών;
Ναι… Θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερα μουσικά θέματα και λεπτομέρειες στη μουσική μας, αλλά επιλέγουμε να μην το κάνουμε γιατί εν τέλει δεν θα προσέθεταν τίποτα στο ύφος μας και σε αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε ως μπάντα, το αντίθετο μάλλον. Οι μεγάλες διάρκειες των κομματιών, τα αραιά φωνητικά και οι επαναλήψεις σε μουσικά θέματα δίνουν την αίσθηση του μινιμαλισμού. Άλλωστε αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο στις doom metal μπάντες.

Γενικά τι είναι αυτό που πιστεύετε πως σε ένα απαιτητικό ύφος σαν το δικό σας πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά; Ένα καλό, δυνατό riff ή η ατμόσφαιρα που πηγάζει από την μουσική;
Όλα παίζουν ρόλο. Από τα δύο που αναφέρεις θεωρούμε πιο σημαντική την ατμόσφαιρα. Ένα καλό δυνατό riff είναι αυτό που λες… Ένα! Ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ξεκινάει από τον ήχο και την χημεία της μπάντας και είναι αποτέλεσμα της συμβολής όλων μας σε μια σύνθεση, η οποία χρειάζεται συγκεκριμένες ιδέες και εκτέλεση από τον καθένα.

Πέραν των δεδομένων μουσικών επιρροών σας ποια είναι η κύρια πηγή έμπνευσης σας όταν γράφετε μουσική;
Αφενός έχει ενδιαφέρον το “πλέγμα” των μουσικών επιρροών μας καθώς στη μπάντα διαφέρουν οι επιρροές και τα ακούσματά μας και παρόλα αυτά βγαίνει ένα ομογενές ηχητικό αποτέλεσμα από τα ηχεία! Τώρα, πέραν των ατομικών μας επιρροών, ο καθένας φέρνει στο τραπέζι την δική του προσωπικότητα και την δική του ψυχοσύνθεση εκείνη τη χρονική περίοδο. Μέσα από τη μπάντα φιλτράρονται οι μουσικές μας, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν από οποιοδήποτε ερέθισμα. Πιο σημαντική ίσως είναι η διαδικασία αυτή, παρά το αρχικό σημείο, η πρώτη ιδέα.

Μέχρι στιγμής έχετε παίξει στον πλευρό διάφορων σπουδαίων ονομάτων σαν τους PENTAGRAM και YOB. Ποιες από αυτές τις συναυλίες ξεχωρίζετε περισσότερο και πόσο σας βοήθησαν να βελτιωθείτε ως συγκρότημα;
Κάθε συναυλία με το δικό της τρόπο μας βοήθησε, είτε ανοίγαμε μπαντάρες όπως αυτές που αναφέρεις, είτε παίζαμε με “συναδέλφους” της εγχώριας σκηνής. Από κάθε συναυλία αποκτήσαμε κάτι, αλλά εάν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια θα ήταν αυτή των ΥΟΒ. Όχι όσο αφορά στην δικιά μας εμφάνιση ως support αλλά περισσότερο ως ακροατές και οπαδοί που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να γνωρίσουμε αυτή την μπάντα από κοντά.

Που οφείλεται κατά την γνώμη σας η άνοδος του εγχώριου doom το τελευταίο διάστημα; Πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή έχει ανέβει γενικά το επίπεδο και το ταλέντο στις περισσότερες ελληνικές μπάντες;
Τα πολλά live που γίνονται με ξένες και ελληνικές μπάντες και το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου έχουν δημιουργήσει σιγά-σιγά μια σκηνή. Αυτό βοηθά πολύ τις μπάντες και σε οδηγεί να βελτιωθείς και να προσπαθήσεις να σταθείς ισάξια με τις άλλες μπάντες. Παγκοσμίως επίσης, έχει ανέβει ο χώρος του stoner/doom/drone/sludge και με τη βοήθεια του Internet επεκτείνεται άμεσα. Οπότε, και στη χώρα μας ακολουθούμε και εμείς αυτή τη ροή. Επίσης, οι καιροί που περνάμε σε οδηγούν να παίξεις δύσκολη και βαριά μουσική, είτε doom είτε άλλες παραλλαγές του ήχου αυτού.

Στην βινυλιακή έκδοση του “Echoes of Mount Ida” περιλαμβάνεται ένα καινούργιο κομμάτι στο οποίο συμμετέχει ο Scott Heller από τους Δανούς spacerockers ØRESUND SPACE COLLECTIVE. Πως προέκυψε αυτή η special συνεργασία;
Η συνεργασία προέκυψε μέσω της εταιρείας που μας έβγαλε την βινυλιακή έκδοση του “Echoes of Mount Ida”, την Sound Effect Records. Θέλαμε κάποιον να βοηθήσει και να προσθέσει ηλεκτρονικά στοιχεία στην μουσική μας (σε κάποια κομμάτια), και μεσολάβησαν να μιλήσουμε με τον Dr. Space. Αυτός άκουσε τη μουσική μας και προσφέρθηκε να βάλει τις πινελιές του!

Όσον αφορά το μουσικό ύφος του κομματιού βέβαια υπάρχει μια μικρή στροφή προς την ambient ψυχεδέλεια. Αποτελεί αυτό πρόγευση εν όψει των νέων σας συνθέσεων ή όχι;
Πάντα υπήρχε το ψυχεδελικό στοιχείο που λες, ειδικά στα live της μπάντας. Στο φινάλε του ΕΡ/LP με το ομώνυμο “Echoes of Mount Ida” αυτό το στοιχείο είναι περισσότερο έντονο. Θέλαμε έτσι να δώσουμε το στίγμα μας και μια ‘πάσα’ για την επόμενη δουλειά μας. Στις νέες μας συνθέσεις το στοιχείο αυτό φαίνεται πως παραμένει βασικό αλλά αρχίζει και βομβαρδίζεται από άλλες επιρροές.   

Γενικώς είσαστε ανοικτοί σε συνεργασίες ή πειραματισμούς με άλλα συγκροτήματα; Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει στα σκαριά κάτι κοινό με τους OMEGA MONOLITH…
Βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί και βεβαίως και υπάρχει μια σύμπραξη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ντράμερ των OMEGA αναλαμβάνει τα ηνία και ο μπασίστας μας πιάνει την κιθάρα και ως δια μαγείας παρουσιάζονται οι MOGG. Το project αυτό μετράει κοντά ένα χρόνο ύπαρξης και 2-3 live εμφανίσεις.  

Να περιμένουμε σύντομα κάποιο full-length άλμπουμ ή προς το παρόν δεν είναι αυτοσκοπός;
Όντως, ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε μια νέα δουλειά. Προς το παρόν, ασχολούμαστε με την σύνθεση των κομματιών που θα αποτελέσουν το νέο άλμπουμ. Ελπίζουμε μέσα στο έτος να έχουμε μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα, κάνοντας κάποιου είδους προπαραγωγή (δηλαδή μια αρχική ηχογράφηση). Η κυκλοφορία του άλμπουμ απαιτεί και άλλα στάδια βέβαια. Υπολογίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2016.

Ποια είναι τα συναυλιακά σχέδια των AUTOMATON για το άμεσο μέλλον;
Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Προς το παρόν δουλεύουμε νέα κομμάτια και βλέπουμε.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για την συνέντευξη. Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσάς…
Ευχαριστούμε πολύ για το χώρο που μας παραχωρείτε και ευχόμαστε να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε καλύπτοντας το πολύπλευρο αυτό μουσικό ιδίωμα!  

Πάνος Δρόλιας

www.automatonband.com

Line-up:
Δημήτρης Ζήσης – φωνητικά
Γιώργος Σταυρακάκης – κιθάρα
Νικόλας Κελαΐδης – κιθάρα
Τάκης Σαμ. – μπάσο
Λυκούργος Τζάρδης – ντραμς

Δισκογραφία:
“Echoes of Mount Ida” EP (2013)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here