BATTLEROAR studio report













    Μια κουβέντα με τον καλό φίλο Κώστα Τζώρτζη, κιθαρίστα των Ελλήνων epic warriors BATTLEROAR, δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο. Έτσι, έφτασα στα Devasoundz Studios, τα οποία η μπάντα έχει κάνει δεύτερό της σπίτι δουλεύοντας πυρετωδώς για το νέο, άτιτλο ακόμη άλμπουμ που θα διαδεχθεί το πολύ καλό “Blood of legends”. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν χαλαρό καφέ, συνοδεία τριών ολοκαίνουργιων κομματιών τα οποία άκουσα επιτόπου σε πολύ πρώιμη μορφή (ούτε καν rough mix); Πάμε να δούμε τι μου είπε ο «θεμέλιος λίθος» του γκρουπ, σε παγκόσμια πρώτη παρακαλώ για το ROCK HARD και μόνο, σχετικά με…

    …την πορεία των ηχογραφήσεων
    Τελειώσαμε τα φωνητικά, και μπορώ να πω πως το 60-65% του δίσκου έχει τελειώσει. Φυσικά τύμπανα, lead, solos, κιθάρες είναι τελειωμένα και απομένουν κάποια πράγματα που θέλουμε να προσθέσουμε όπως χορωδίες, κάποια «φυσικά» παραδοσιακά και μη όργανα. Και όταν λέω χορωδίες, εννοώ μια χορωδία αποτελούμενη από 14 άτομα, όχι samples ή φωνές από Η/Υ. Αν τη χειριστείς σωστά, είναι ένα επιπλέον μουσικό όργανο. Απλά θέλει δουλειά και συνεργασία, διότι έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες, όχι με ένα pc όπως σου είπα.

    …τα παραδοσιακά όργανα που θα ακούσουμε
    Είναι μια λεπτομέρεια που θα δώσει το κάτι παραπάνω εκεί που πρέπει. Οι BATTLEROAR του 2018 είναι πιο παραδοσιακοί και θα χρησιμοποιούν μη metal όργανα όταν το κομμάτι επιβάλλει με τον τρόπο του κάτι τέτοιο. Αν για παράδειγμα το κομμάτι ζητά τη συμβολή ενός κλαρίνου (σ.σ: ο Κώστας κλείνει το μάτι, δεν μιλά στη τύχη, βγάλαμε λαγό), θα ακουστεί κλαρίνο. Δεν θέλουμε να γίνουμε κάτι σαν τους SKYCLAD. Ούτε όμως και να ακουστούμε επιτηδευμένα επικοί. Αν ήταν έτσι, θα βάζαμε βιολιά, άρπες, πνευστά ή ό,τι άλλο φαντάζεσαι. Όχι, είμαστε μια μπάντα που παίζει επικό metal και μόνο.

    …επιρροές από άλλους ήχους (εντός metal πλαισίου πάντα)
    Παραλίγο να ακούγατε κάποια διαφορετικά πράγματα, αλλά ακόμη και έτσι, θα δεις πως στο νέο μας δίσκο υπάρχουν στοιχεία από διαφορετικές εκφάνσεις του επικού πάντα ήχου. Για παράδειγμα μας αρέσουν πολύ οι PRIMORDIAL, οι BOLT THROWER, οι IMMORTAL και πριν την έλευση των νέων μουσικών είχαμε αποφασίσει να υπάρξει μια αρκετά black metal στροφή. Τώρα, με τα νέα παιδιά, αποφασίσαμε να ισορροπήσουμε κάπως τα πράγματα, οπότε θα ακούσεις τους κλασσικούς BATTLEROAR, τις μπάντες που σου ανάφερα και φυσικά επιρροές από MANOWAR, MANILLA ROAD και όλα αυτά τα συγκροτήματα που μας έκαναν αυτό που είμαστε μουσικά (σ.σ: κάπου εκεί μιλήσαμε για εκείνο το live tribute στους BATHORY που είχε γίνει στο Κύτταρο με τη συμμετοχή των Σάκη Τόλη και Alan Averill, το οποίο είναι κοινή θέληση να επαναληφθεί κάποια στιγμή). 

    … το πώς συνθέτει το συγκρότημα
    Πλέον η μπάντα υφίσταται 18 χρόνια. Δεν με ανησυχεί τίποτα, αν κάτι είναι καλό, το κρατάμε, αν όχι, η ιδέα απορρίπτεται. Έτσι δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα πάντα ακούγονται, όλοι φέρνουν τις ιδέες και τις απόψεις τους. Το τελευταίο όμως φιλτράρισμα θα γίνει από μένα, όχι επειδή είμαι ο αρχηγός ή ο καλύτερος μουσικός, αλλά ξεκάθαρα επειδή είμαι το μοναδικό μέλος πια από τη πρώτη μέρα των BATTLEROAR ως σήμερα και ξέρω προς τα πού πρέπει κάθε φορά αυτοί να κινούνται. Όσον αφορά τους στίχους, τους έχουμε αναλάβει από κοινού με τον Gerrit (σ.σ: Mutz, η φωνή της μπάντας)

    … τη διάρκεια των ηχογραφήσεων
    Αυτή τη φορά είπαμε να το πάμε πιο αργά, καθώς θεωρώ πως το αποτέλεσμα θέλει κάποιο χρόνο ώστε να «ωριμάσει». Επίσης, από τη σύνθεση του “Blood of legends”, έχω μείνει μόνον εγώ με τον Gerrit στη μπάντα, λόγω των δυσκολιών που έχει η καθημερινότητά μας. Ο βιορυθμός μας «επιτάσσει» να βγάζουμε δίσκο κάθε 3-4 χρόνια, για να έχουμε και κάτι να πούμε. Δεν θέλουμε να κυκλοφορούμε συνεχώς νέες δουλειές για να μείνουμε στο προσκήνιο και να είμαστε rock stars. Θέλουμε να παίζουμε μουσική που να δικαιώνει τους φίλους της μπάντας. Και πως ξεκινήσαμε τέλη Νοεμβρίου και έχουμε ήδη έτοιμο το 60% του δίσκου; Θα σου πω πως όσον αφορά το υλικό, ιδέες προϋπήρχαν πριν μπούμε στο studio και είμαστε μια ομάδα που δουλεύει τα πάντα άμεσα, δεν θα ηχογραφήσουμε τα τύμπανα πχ και μετά από κάποιους μήνες τις κιθάρες κ.ο.κ. Δεν δουλεύει το πράγμα έτσι, μπορείς να φτάσεις σε σημείο που θα αναιρέσεις και αυτά που ήδη έγραψες. O Chris Tsangarides, που είχα τη τιμή να γνωρίσω, μου είχε πει πως υπό ιδανικές συνθήκες, ένας δίσκος γράφεται μέσα σε ένα μήνα. Και φυσικά όλο αυτό βέβαια προϋποθέτει πολλή δουλειά, να φανταστείς ήμασταν στο studio 6 ώρες την ημέρα.

    …την παραγωγή του δίσκου
    Συνεργαζόμαστε και αυτή τη φορά με τον Θύμιο Κρίκο, ο οποίος μπορώ να πω πως είναι αναπόσπαστο μέλος των BATTLEROAR. Βοηθά πάρα πολύ και με τις γνώσεις του, και με τις προτροπές του, και με τις ιδέες του. Χρησιμοποιούμε εξάλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της μπάντας το ίδιο μέρος ηχογραφήσεων και το ίδιο team για δεύτερο σερί δίσκο.

    …την κυκλοφορία του
    Η αλήθεια είναι πως «τρέχουμε» λίγο να προλάβουμε να έχει κυκλοφορήσει πριν το live στην Ιρλανδία (σ.σ: για την ιστορία, οι BATTLEROAR θα παραβρεθούν σε ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για τη παρουσίαση του νέου δίσκου των PRIMORDIAL, με τη συμμετοχή αυτών που βλέπετε στην αφίσα). Το ζήτησε η εταιρεία μας (σ.σ: Cruz del Sur) μας εξυπηρετεί και μας και λέμε να γίνει έτσι. Επομένως, μιλάμε για τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

    …τη συνεργασία τους με τη Cruz del Sur και πως αυτή προέκυψε
    Μας έφερε σε επαφή ο Tom Phillips, κιθαρίστας και ηγέτης των WHILE HEAVEN WEPT. Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία μαζί της και κυρίως έχουμε μια φιλική σχέση με τον Enrico, το αφεντικό της. Είναι ένας άνθρωπος πολύ συνεννοήσιμος, συνεργάσιμος, συνεπέστατος, ξέρει τη μουσική μας και γενικά τον σκληρό ήχο και δεν έχουμε το παραμικρό παράπονο. Ναι, είχαμε προσφορές και από άλλες, μεγαλύτερες εταιρείες. Αλλά στη Cruz del Sur έχουμε «λευκή επιταγή», κάνουμε ό,τι πιστεύουμε, και όπως θέλουμε αυτό να γίνει.

    …το τι τον ανησυχεί σχετικά με τη κυκλοφορία του δίσκου
    Τίποτα. Δεν με ανησυχεί τίποτα. Με ενοχλεί όμως η κακοπροαίρετη κριτική. Η καλοπροαίρετη κριτική όμως, από τη στιγμή που προέρχεται από υπεύθυνα χείλη και από ανθρώπους που μας αγαπούν και εκτιμούν τη μουσική μας, είναι γνώμονας ζωής για μένα.

    …τη θεματολογία του νέου άλμπουμ
    Οι στίχοι θα αφορούν την ηρωική θεματολογία. Διαχρονικές αξίες όπως η τιμή, ο ηρωισμός και φυσικά κάποια αληθινά ιστορικά γεγονότα, μύθους, πιο προσωπικά δεδομένα και ιστορίες που αφορούν χαμένες και αλύτρωτες πατρίδες, όχι όμως υπό την οπτική των παιδιών από τους REFLECTION, αλλά υπό το βλέμμα του παρατηρητή… Επίσης ο Gerrit έχει αυτό το πιο «επιθετικό» και «metal» στυλ όπως κάνει και με τους SACRED STEEL.

    …την προοπτική ενός concept δίσκου
    Θα με ενδιάφερε, ναι, συγκεντρώνω χρόνια υλικό. Αλλά μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, καθώς είναι πραγματικά λίγα αυτά τα concept albums που έχουν να πουν κάτι το ιδιαίτερο, όπως το “Operation: Mindcrime”. Θέλει ιδιαίτερη ικανότητα να συνθέσεις ένα δίσκο ενιαίου στιχουργικού περιεχομένου. Εκτός αυτού βλέπουμε πως σε πολλές περιπτώσεις, οι στίχοι «πάνε περίπατο». Πολύς κόσμος δεν διαβάζει στίχους. Από την άλλη, επειδή η νέα γενιά ειδικά είναι σχεδόν δίγλωσση, πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχεις κάτι καλό να δώσεις, αφού γίνεσαι άμεσα κατανοητός. Όπως και να ’χει όμως, νιώθω πως δεν έχω τελειώσει ακόμη με όσα με ενδιαφέρουν, για να καταπιαστώ με κάποιο concept δίσκο…

    Κάπου εδώ, έφτασε η στιγμή να ακούσουμε τώρα και τα τρία τραγούδια που η μπάντα διέθεσε για το Rock Hard, σε πολύ πρώιμη όπως είπαμε μορφή…

    1. “Doom of Medusa” – O μύθος της Μέδουσας. Ακουστική εισαγωγή, όπως περίπου αυτή του ανατριχιαστικού “The Wanderer”, με ένα riff το οποίο έρχεται από το βάθος σιγά σιγά συνοδεία μπάσου και τυμπάνων και πολύ ωραία ερμηνεία από τον Gerrit Mutz. Κάπου στη μέση το κομμάτι γίνεται πιο up tempo, περισσότερο εμβατηριακό… O ορισμός του επικού heavy metal.

    2. “Palace of the Martyrs” – Η μάχη του Τουρς, αλλιώς μάχη του Πουατιέ για τον Δυτικό κόσμο, μάχη του Παλατιού των Μαρτύρων για τον αραβικό. Ο «Μαραθώνας» της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Ο ενωμένος συνασπισμός των δυνάμεων του Κάρολου Μαρτέλου (Charles Martel) κατανικά τους Άραβες του εμίρη της Κόρντομπα Αμπντούλ Ραχμάν το 732 μ.Χ και σταματά τον επεκτατισμό των τελευταίων. Ένα επικότατο κομμάτι που στην αρχή θυμίζει το power – doom των DOOMSWORD και SOLSTICE ενώ σε κάποια στιγμή έρχεται και δένει στο βασικό του κορμό ένα τρομερό BOLT THROWER riff (να οι αλλαγές στον ήχο που λέγαμε!) που σαρώνει, με τον Gerrit να θρηνεί σχεδόν. Τραγούδι προορισμένο για να αφήσει στίγμα.

    3. “Stronghold” – Πρόκειται για το ήδη γνωστό “Stronghold” από το 7ιντσο που κυκλοφόρησε πέρυσι με τους OMEN, αλλά σε κάπως διαφορετική μορφή. Που εντοπίζεται η διαφορά; Στο κομμάτι πλέον τα riffs έχουν πάρει μια πιο black metal μορφή, θυμίζοντας τους IMMORTAL (είδατε;), ειδικά στο σημείο που ανοίγει το δεύτερο μισό του. Το black metal φλερτάρει και η τεχνοτροπία στο παίξιμο των τυμπάνων, αλλά προς Θεού, δεν θα ακούσετε blastbeats από τους BATTLEROAR.

    Τρία τραγούδια λοιπόν σε ημιτελή μορφή, απλά για να πάρουμε μια ιδέα. Καθώς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μπάντα, είμαι βέβαιος πως και τα υπόλοιπα (δέκα, μαζί με τα intro-outro) θα συμπληρώσουν το παλμαρέ ενός ακόμη πολύ καλού δίσκου. Μακάρι δε, να είναι ο κορυφαίος τους. Ακολούθησε μια συζήτηση σχετικά με τα σχέδια του Κώστα για ένα προσωπικό project όπου έχει σκοπό να μαζέψει πολλές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (τα ονόματα που άκουσα, μόνο αγωνία μου προκάλεσαν!), τους Arpyian Horde (το πρώτο του, το οποίο είχε κυκλοφορήσει ένα single το 2004) τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική σκηνή, το πώς προσφορές για κοινή περιοδεία και live από μεγάλες μπάντες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ελέω οικονομικού (άλλη πονεμένη ιστορία αυτή) και άλλα πολλά, όλα off the record.

    Κώστα κι από εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα τα πούμε ξανά σύντομα!

    Δημήτρης “Swordbrother” Τσέλλος

     

     

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here