A Day To Remember… 29/07 [Geddy Lee, John Sykes]

0
53

29 7 lee youngΟΝΟΜΑ: Gary Lee Weinrib [Geddy Lee]
INSTRUMENT: Μπάσο, φωνητικά, πλήκτρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 29 Ιουλίου 1953 [62]ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Ontario, Καναδάς
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος με τη γυναίκα του από το 1976 και έχουν έναν γιο και μία κόρη.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: RUSH
HIGHLIGHTS: Δεν είναι μόνο το μοναδικό στυλ και η τεχνική παιξίματός του, που τόσο έχουν επηρεάσει είναι το φοβερό μυαλό του Geddy Lee, στο οποίο τόσα οφείλει το σημερινό progressive metal.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Μέχρι σήμερα, το όνειρο να δούμε ζωντανά στη χώρα μας τους RUSH, παραμένει όνειρο, το οποίο κιόλας φαίνεται πως δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ μάλλον.

Ένα ήσυχο σπασικλάκι, όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως παιδί, ο Geddy Lee, έγινε ένθερμος οπαδός της ροκ από τις αρχές της εφηβείας του και απέκτησε ισχυρό κίνητρο να μάθει κι ο ίδιος να παίζει. Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, εκείνος πίστεψε στο όνειρό του να γίνει επαγγελματίας μουσικός και αποφάσισε να το κυνηγήσει. Έτσι στα 15 του, παρέα με τον Alex Lifeson και τον ντράμερ John Rutsey, σχημάτισαν τους RUSH που μολονότι προορίζονταν για hard rock τρίο, τελικά βρήκαν την επιτυχία ως progressive hard rock συγκρότημα. Σε αυτούς ο Lee, βρήκε το πρόσφορο έδαφος να μετουσιώσει σε μουσική όλες του τις πολύπλοκες σκέψεις του, έλαμψε με το εντυπωσιακό, μοναδικό του παίξιμο στο μπάσο , που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς διακεκριμένους μπασίστες, όπως ο Steve Harris, ο Cliff Burton και ο John Myung, ξεχώρισε για τις συνθετικές του ικανότητες αλλά και ιδιαίτερη φωνή του, λόγω της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως ένας εκπληκτικά υψίφωνος τενόρος. Ήταν πάντα ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο Καναδέζικο συγκρότημα, χωρίς ίχνος υπεροψίας και φυσικά σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το ότι οι RUSH έφτασαν ν’ αποτελούν ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα στην ιστορία της ροκ.

29 7 lee 2Ο Lee, παίζει ακόμη πλήκτρα στην μπάντα και εκτελεί και χρέη παραγωγού, όχι μόνο γι’ αυτούς αλλά και για πολλά άλλα γκρουπ. Τέλος έχει στο ενεργητικό του και μία σόλο δουλειά, που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 2000, με τίτλο “My Favorite Headache”.

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Για να διατηρήσει κανείς μια τέτοια αντίληψη πάνω στη μουσική, να μπορεί να συνθέτει με τόσο περίπλοκο στυλ, αλλά και να τραγουδά με τον τρόπο του Geddy Lee, προφανώς δεν αφήνει τον παραμικρό χώρο για καταχρήσεις στη ζωή του.

Did you know that:

– Το παρατσούκλι του “Geddy”, το απέκτησε στην ηλικία των 12, όταν η μητέρα του, που λόγω της Πολωνικής της καταγωγής είχε περίεργη προφορά, τον φώναζε με τρόπο που αντί για “Gary” έμοιαζε με “Geddy” και τελικά του κόλλησε.

– Μια από τις καλύτερες ροκ αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, ήταν μια συναυλία των CREAM στην οποία πήγε μόνος του, αφού κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν. Έχει τονίσει μάλιστα πως οι CREAM από πολλές απόψεις, τον ενέπνευσαν να κάνει καριέρα στη μουσική, ενώ οι μπασίστες που τον επηρέασαν περισσότερο ήταν οι John Entwistle, Jack Bruce και John Paul Jones.

– Μέχρι να τον δουν στην τηλεόραση, οι γονείς του θεωρούσαν ότι είχε ξεμυαλιστεί και εκεί απέδιδαν την απόφαση του να παρατήσει το σχολείο για ενταχθεί σε ροκ μπάντα.

– Προκειμένου να διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα τη φωνή του, ο Καναδός, ακολουθεί μια πολύ αυστηρή δίαιτα, αποφεύγοντας μια σειρά τροφών

– Είναι φανατικός συλλέκτης κρασιών, με μια συλλογή που ξεπερνά τα 5.000 μπουκάλια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του, παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια baseball, παίζει τένις και γκολφ.

29 7 sykesΟΝΟΜΑ: John James Sykes
INSTRUMENT: Κιθάρα, φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 29 Ιουλίου 1959 [56]ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Reading, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει τρία παιδιά με την πρώην γυναίκα του, με την οποία ήταν παντρεμένος για περίπου 16 χρόνια.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: TYGERS OF PAN TANG, THIN LIZZY, WHITESNAKE, BLUE MURDER
HIGHLIGHTS: Η τεράστια συμβολή σ’ ένα απ’ τα πιο εμπορικά άλμπουμ που έχουν γραφτεί ποτέ, στο ομώνυμο άλμπουμ των WHITESNAKE του 1987, καθώς και στο εξαιρετικό “Spellbound” των TYGERS OF PAN TANG, του 1981. Επιπλέον στα highlight της καριέρας του θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το ομώνυμο ντεμπούτο των BLUE MURDER και ασφαλώς τη συνεργασία του με τον Phil Lynott.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: Για την ένταξη του στους THIN LIZZY: «Ήμουν εκστασιασμένος! Ένα όνειρο μου γινόταν αληθινό, ήταν τέλειο πραγματικά! Θα έπαιζα μαζί με έναν απ’ τους ήρωες μου, με όλα τα παιδιά στους Thin Lizzy, με τη μουσική των οποίων μεγάλωσα και αγαπούσα!»

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν έχει τύχει να βρεθεί στη χώρα μας για συναυλία μέχρι σήμερα.

Παιδί με πλούσια καριέρα ο John Sykes, αποφάσισε να κάνει επάγγελμα την αγάπη του για την κιθάρα με την οποία καταπιάστηκε στα 14 χρόνια του και τελικά το 1980, έκανε την αρχή στους STREETFIGHTER, για ν’ ακολουθήσουν μερικούς μήνες αργότερα, οι TYGERS OF PAN TANG, ένας σημαντικός αν μη τι άλλο σταθμός στην καριέρα του κιθαρίστα, μέσω των οποίων κατόρθωσε να λάβει την πρόσκληση του μεγάλου Phil Lynott για συνεργασία ως αντικαταστάτης του Snowy White, στους THIN LIZZY. Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του τελευταίου άλμπουμ της μπάντας, “Thunder and Lightning” του 1983 και την ίδια χρονιά, περιόδευσε μαζί τους. Η συνεργασία του με τον Lynott μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, συνεχίστηκε σε μια σόλο περιοδεία του Ιρλανδού στην Ευρώπη, με τους THE THREE MUSKETEERS. Κάπου εκεί, ήρθε η πρόταση του David Coverdale, για πρόσληψη του Sykes στους WHITESNAKE, πρόταση που αν και αρχικά ο μουσικός αρνήθηκε, επιθυμώντας να παραμείνει στο πλευρό του ειδώλου του, Lynott, τελικά οδήγησε σε συνεργασία με το βρετανικό συγκρότημα. Ηχογράφησε την αμερικανική έκδοση του “Slide it in” και μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία, έγραψε όπως έχει δηλώσει το 90% των κομματιών για το ομώνυμο άλμπουμ τους, του 1987, κι ας μην έλαβε ποτέ τα credit που του αναλογούσαν. Κι ενώ οι ηχογραφήσεις πλησίαζαν στο τέλος τους, ο Coverdale, απέλυσε όλους τους μουσικούς, γεγονός που έκανε έξω φρενών τον Sykes, ο οποίος τελικά ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις γιατί δεν ήθελε το δημιούργημά του να τελειώσει από κάποιον άλλο. Στη συνέχεια, μαζί με τον Cozy Powell και τον μπασίστα Tony Franklin, προχώρησε στο σχηματισμό των BLUE MURDER, με το ντεμπούτο τους μάλιστα το 1989, να λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν δύο ακόμα δουλειές, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο μουσικός ξεκίνησε να ηχογραφεί και να εμφανίζεται σόλο. Παράλληλα με την προσωπική του καριέρα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και απαρτίζεται από αρκετά άλμπουμ, συνέβαλε στον ανασχηματισμό των THIN LIZZY το 1996, υιοθετώντας τόσο το ρόλο του κιθαρίστα όσο και αυτόν του τραγουδιστή. Η συνεργασία του με την μπάντα, έληξε πριν από έξι χρόνια, με τον Sykes να δηλώνει πως επιθυμεί να επιστρέψει στη δική του μουσική, κάτι που τον έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα.

Did you know that:

– Μετά την απόλυση του από τους WHITESNAKE, o Sykes, πήγε στο Los Angeles να ζητήσει τα ρέστα από τον Coverdale. Αυτός όχι μόνος δεν του απάντησε, αλλά το έβαλε στα πόδια κλειδώνοντας τον εαυτό του μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσει!

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης “The Unknown Force” Γιώτας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here