DARK NOVA interview

0
93

“Back for the attack”

 

Οι DARK NOVA, είναι από τα παλιότερα σχήματα της ελληνικής σκηνής, το οποίο μάλιστα ποτέ δεν έχει διακόψει τις δραστηριότητές του για 25 συναπτά έτη. Η δισκογραφική τους παρουσία βέβαια, είναι σχετικά αραιή, αφού έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, η ποιότητα των οποίων όμως είναι πάντα υψηλή κι έρχονται, οχτώ χρόνια μετά το “Sivilla”, να μας προσφέρουν τον καλύτερο, ίσως, δίσκο της καριέρας του, το “Dark nova” (διαβάστε την παρουσίασή του εδώ), με power/prog συνθέσεις που χαρακτηρίζονται τόσο από καλλιτεχνική αρτιότητα όσο και από αμεσότητα που δύσκολα συναντά κανείς στα συγκροτήματα του είδους, καταφέρνοντας να είναι και τεχνικοί αλλά και προσιτοί, αλλά και heavy όσο και progressive. Την Κυριακή 7 Απριλίου, παρουσιάζουν κιόλας τον δίσκο στο Κύτταρο, μαζί με τους KEADO MORES και τους TERRA INCOGNITA. Τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, ο Ηλίας (κιθάρες) και ο Νίκος (ντραμς), βρέθηκαν στα γραφεία μας για μία face to face συνέντευξη και μπορείτε να διαβάστε τι ειπώθηκε μέσα σε σούπερ χαλαρό κλίμα!

 

MaryΘα μπορούσα να σας χαρακτηρίσω DEF LEPPARD της Ελλάδας, με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις κυκλοφορίες σας, αλλά μακάρι να πουλούσατε όσο κι εκείνοι, οπότε να σας ρωτήσω για ποιο λόγο καθυστερήσατε να κυκλοφορήσετε άλμπουμ μετά το “Sivilla” που βγήκε το 2005, ενώ ήσασταν ενεργοί όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν.

Νίκος: Θα μπορούσε ο δίσκος να είχε κυκλοφορήσει αρκετά νωρίτερα, αν δεν υπήρχαν κάποιες ατυχείς συγκυρίες, να το πω έτσι. Κάποια μέλη, με τα οποία κάναμε πρόβες καιρό και παίζαμε τα κομμάτια μας, στο άκουσμα ότι θα ηχογραφούσαμε το CD μας στο εξωτερικό κι ενώ το είχαμε συζητήσει προηγουμένως, «λάκισαν». Όταν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε πάει πίσω και μάλιστα συνέβη δύο φορές. Δεν μετανιώνουμε όμως και καλύτερα που έγινε έτσι. Επειδή ξέρω πως ήταν τα τραγούδια με εκείνους τους μουσικούς και αν τα συγκρίνω με το τελικό αποτέλεσμα που έχουμε στα χέρια μας τώρα, δεν έχει καμία σχέση κι ευχαριστώ που έγινε τελικά έτσι. Ίσως και γι’ αυτό να έφυγαν, επειδή έβλεπαν ότι δεν ήταν τελικά επαρκείς, όταν έφτασε η στιγμή να ηχογραφήσουμε. Εκεί το αποδίδω.

Μάλιστα. Δηλαδή μετά το “Sivilla”, στο μπάσο και τη φωνή έχετε αλλάξει μέλη και είναι διαφορετικά από τότε που σας είχαμε δει στο “Greek metal Gods”, που είχαμε διοργανώσει πριν μερικά χρόνια.

Ηλίας: Ναι. Βασικά τα τελευταία 10+ χρόνια, η βάση του συγκροτήματος είμαστε εγώ, ο Νίκος και η Μαίρη στα πλήκτρα.

DARK NOVAΠάντως εσείς οι δύο, όπως λέει και το βιογραφικό του συγκροτήματος, διανύετε την τέταρτη δεκαετία που είστε στους DARK NOVA, με δεδομένο ότι ξεκινήσατε το 1988…

(γέλια απ’ όλους) Ηλίας: Δεν ξέρω αν είναι κολακευτικό αυτό που γράφεται να σου πω την αλήθεια…

Νίκος: Είχα τους DARK DEVILS το 1988, που παίζαμε νεανική μουσική, το καταλαβαίνεις και από το όνομα και βρέθηκα με τον Ηλία και ξεκινήσαμε τη μπάντα.

Ο τραγουδιστής σας, ο Μάνος Φατσής είναι ήδη τρία χρόνια στο γκρουπ. Έχετε όμως και μία πιο καινούργια προσθήκη.

Νίκος: Ναι, είναι ο Γιώργος, ο μπασίστας μας, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Shrinel”, που είχε παίξει και στο “Dark rhapsodies” και ήμασταν μαζί και στους DARK DEVILS. Βέβαια τότε είχε πιο μακριά μαλλάκια και ήταν πιο όμορφο αγοράκι (γέλια).

Ηλίας: Εμφανίστηκε ξαφνικά και μάλιστα λίγο πριν τις ηχογραφήσεις και ήθελε να γράψει εκείνος το μπάσο. Όμως υπήρχαν κάποια χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να τηρηθούν και αποφασίσαμε να γράψουμε εμείς το μπάσο και να βλέπαμε αργότερα τι θα κάναμε. Έχουμε ξαναπάρει για δεύτερη φορά παλιά μας μέλη στο παρελθόν και όλως τυχαίως ήταν μπασίστες. Μόλις, λοιπόν, ηχογραφήσαμε το δίσκο, καθίσαμε, μιλήσαμε, τα βρήκαμε και είναι πλέον μόνιμο μέλος μας, ελπίζουμε για πολύ καιρό.

Τα τραγούδια του δίσκου έχουν γραφτεί τα 2-3 τελευταία χρόνια ή τα δουλεύατε από την εποχή μετά το “Sivilla”; Αντικατοπτρίζουν τους DARK NOVA του 2013;

Νίκος: Είναι όλα αυτά που είπες. Είναι κομμάτια που άρχισαν να δουλεύονται την επόμενη μέρα της κυκλοφορίας του “Sivilla”, κάποια άλλα που βρίσκονταν σε κάποιο ράφι από παλιά επειδή δεν ήταν δουλεμένα όπως έπρεπε και τα φέραμε στα καινούργια μέτρα των DARK NOVA, υπάρχουν και άλλα που γράφτηκαν δύο μήνες πριν τις ηχογραφήσεις του δίσκου.

EliasΈχετε επανηχογραφήσει το “Twilight star” από το ντεμπούτο σας. Έχει να κάνει με το ότι επέστρεψε στο γκρουπ ο αρχικός σας μπασίστας ή το είχατε προαποφασίσει;

Ηλίας: Το είχαμε προαποφασίσει. Όταν μπήκαμε να γράψουμε το άλμπουμ, θέλαμε να γράψουμε πολλά κομμάτια, να προσφέρουμε πολύ μουσική και μέσα σ’ όλα αυτά είπαμε να επανηχογραφήσουμε ένα παλιό μας τραγούδι. Εκτός αυτού, ο Μάνος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στα φωνητικά και θέλαμε να έχουμε ένα παλιό μας τραγούδι, με αυτόν πίσω από το μικρόφωνο. Τελικά το “Twilight star”, θα είναι bonus track στην ψηφιακή έκδοση του δίσκου.

Πως κι επιλέξατε να ηχογραφήσετε όλα τα όργανα –πλην των πλήκτρων- στη Γερμανία, στο στούντιο του Βαγγέλη Μαρανή, όντας μία μπάντα χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο στα χέρια της και δεν πήγατε σε κάποιο εγχώριο στούντιο;

Ηλίας: Στα προηγούμενα άλμπουμ μας, είχαμε εταιρία και τα είχαμε γράψει στην Ελλάδα. Είπαμε αυτή τη φορά να λειτουργήσουμε εντελώς διαφορετικά και θέλαμε να γράψουμε καλή μουσική. Η ομάδα μας ήταν δυνατή, αφού είχαμε φάει σφαλιάρες με τα μέλη που πηγαινοέρχονταν και κώλωσαν όταν έμαθαν ότι θα γράφαμε στη Γερμανία και είπαμε να ξεφύγουμε από την ελληνική πραγματικότητα, την οποία κι έχουμε φάει στη μάπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τη σνομπάρουμε. Είχα μιλήσει με τον Μαρανή αρκετό καιρό πιο πριν, είχε ακούσει μία προπαραγωγή των τραγουδιών και συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί του.

Πώς ήταν η εμπειρία να ηχογραφείς στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι πας για μία συγκεκριμένη δουλειά και πρέπει για κάποιες συνεχόμενες ημέρες να ασχολείσαι μόνο με αυτό;

Νίκος: Εμένα προσωπικά, μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εμπειρία. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεις καλύτερα και σωματικά και ψυχικά. Εδώ πέρα, πας στη δουλειά σου, γράφεις, πας για καφέ, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η συγκέντρωση…

Ηλίας: Βέβαια, έχει να κάνει και με τον άνθρωπο, γιατί ο Μαρανής δεν μας άφησε χαλαρούς σε καμία περίπτωση και κατάφερε να βγάλει τον καλύτερό μας εαυτό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Nick AdamsΠως προέκυψε το συμβόλαιο με τη Metal Breed; Στείλατε την τελική δουλειά σε εταιρίες;

Ηλίας: Ναι, στείλαμε το CD σε κάποιες εταιρίες, είχαμε κάποιες προτάσεις κι επιλέξαμε την καλύτερη που ήταν από τη Metal Breed. Η εταιρία, αρχικά, ήθελε το άλμπουμ μόνο ψηφιακό, επειδή είναι αμερικάνικη κι εκεί λειτουργούν περισσότερο με τα mp3. Εμείς όμως θέλαμε και το φυσικό προϊόν, γιατί εκτός από την Αμερική, υπάρχουν κι άλλες χώρες. Έτσι, συνολικά, η πρόταση που μας έκαναν, ήταν η καλύτερη.

Αν δεν κάνω λάθος, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχατε πάει πόρτα-πόρτα σε γερμανικές εταιρίες για να υπογράψετε συμβόλαιο μαζί τους και αν γνωρίζω καλά, ήσασταν μία ανάσα από το να υπογράψετε στη Noise

Ηλίας: Βασικά είχαμε υπογράψει στη Noise! Η Noise, ήταν μία από τις πρώτες εταιρίες που πουλούσε προϊόντα της στο internet σε ψηφιακή μορφή, αλλά φαντάσου ότι μιλάμε για το 1996-1997! Τους άρεσε ο δίσκος μας, αλλά το roster της ήταν πλήρες και κάναμε συμφωνία να πουλήσει τη δουλειά μας ψηφιακά, όπως κάναμε τώρα δηλαδή! Υπογράψαμε λοιπόν ένα συμβόλαιο που μας έδινε ελπίδες, αργότερα να βγάζαμε το CD μας από τη Noise και σε φυσικό προϊόν, αλλά έγινε μία συγχώνευση –ουσιαστικά- της Noise με την Sanctuary τρεις μήνες μετά και μας ήρθε άλλο ένα συμβόλαιο, που ακύρωνε το προηγούμενο, γιατί είχαν αποφασίσει ότι δεν θα υπέγραφαν κανένα καινούργιο σχήμα.

Προτείνετε εσείς να κάνουν τα ελληνικά σχήματα παρόμοιες κινήσεις σήμερα;

Ηλίας: Είχαμε κάνει το ταξίδι στη Γερμανία, είχαμε μία πόλη σαν βάση μας και πήγαμε σε όσες δισκογραφικές ήταν εκεί κοντά. Για παράδειγμα, είχαμε πάει στην InsideOut, που τότε ήταν σε ένα μικρό δωματιάκι, ουσιαστικά στο σπίτι του ιδιοκτήτη της και τότε είχε βγάλει γκρουπ σαν τους SYMPHONY X, ENCHANT, THRESHOLD και μας είπε ότι δεν ήμασταν αρκετά progressive για να μας εντάξει στο δυναμικό της. Αμέσως μετά, πηγαίνοντας στη Century Media, μας είπαν ότι είμαστε αρκετά progressive για το roster της!!!

Και η πλάκα είναι ότι αυτές οι δύο εταιρίες, τα τελευταία χρόνια συγχωνεύτηκαν!

Ηλίας: Ήταν όμως μία πολύ δυνατή εμπειρία… Οι άνθρωποι από τις εταιρίες είχαν φρικάρει που πήγαμε από την Ελλάδα για να ακούσουν το demo!

Νίκος: Εγώ το συστήνω αυτό σε όλες τις μπάντες. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις τις προθέσεις σου. Κυνήγα το όνειρο. Μακάρι να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες.

ManosΑυτό που κάνει εντύπωση στο δίσκο, είναι ότι περιέχει ίσως τις πιο απαιτητικές και περίπλοκες συνθέσεις σας, αλλά την ίδια στιγμή ακούγονται πιο προσιτές στο μέσο αυτί. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Νίκος: Είπες μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Όλα αυτά τα χρόνια, βλέπαμε με τον Ηλία, ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε καλές συνθέσεις, πραγματικά, ο κόσμος στις συναυλίες δεν είχε την απαραίτητη συμμετοχή. Σαν να έλειπε κάτι. Δεν μπορούσε να κατανοήσει τα κομμάτια και φυσικά ούτε να τα τραγουδήσει στις συναυλίες μας και θέλαμε πλέον να το αποβάλλουμε και να μην χρειάζεται μελέτη από το σπίτι!!! (γέλια) Αυτό που περιέγραψες, έρχεται μέσα από την ωρίμανση και την πρόοδό σου τεχνικά. Πάντοτε ζήλευα τα γκρουπ που έπαιζαν δύσκολα πράγματα με προσιτό τρόπο.

Ηλίας: Και φυσικά είναι και ο Μάνος που έφερε τις μελωδικές γραμμές του και τα δυνατά ρεφρέν στη μουσική των DARK NOVA και ήταν αυτό που μας έλειπε, την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Παρότι είσαστε τον τέταρτο δίσκο, ονομάσατε το άλμπουμ σας “Dark nova”. Θέλατε να δείξετε ότι κάνετε μία νέα αρχή ή απλά το θεωρήσατε σαν μία εύκολη λύση;

Ηλίας: Θέλαμε να τον ονομάσουμε έτσι, γιατί ήμασταν πιο δεμένοι από ποτέ, όσοι είχαμε μείνει στο συγκρότημα, με έναν κοινό σκοπό και κάναμε πολλές θυσίες και οικονομικές (γιατί δεν μας έδωσε κανείς τα χρήματα για τις ηχογραφήσεις) παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι στο γκρουπ είναι οικογενειάρχες. Πιστεύω ότι η σύνθεσή μας είναι πιο σταθερή από ποτέ και θα απασχολήσουμε πάλι τον κόσμο πιο σύντομα από τις προηγούμενες φορές πλέον.

Για το εξώφυλλό σας, πήρατε τον Felipe Machado, που έκανε όντως εξαιρετική δουλειά. Πως και αποφασίσατε να δουλέψετε με άνθρωπο από το εξωτερικό και για το εξώφυλλο και πόση σημασία μπορεί να έχει πλέον ένα πολύ προσεγμένο εξώφυλλο σε μία εποχή που ο περισσότερος κόσμος ακούει μουσική από τον υπολογιστή και δεν πιάνει καν στα χέρια του τα CD;

Ηλίας: Να σου απαντήσω από το τελευταίο. Όντως οι δισκοθήκες των περισσοτέρων στις μέρες μας, είναι μέσα στον σκληρό τους δίσκο, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάναμε κάτι πρόχειρο στο εξώφυλλο, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που γουστάρει να παίρνει στα χέρια του το CD και να χαζεύει το εξώφυλλο και δεν μπορείς να τον αγνοήσεις, παρά μόνο να τον σεβαστείς. Είναι η εικόνα σου και δεν μπορείς να το αφήσεις έτσι, χύμα. Σε ότι αφορά τον Felipe, ήταν μέρος του concept, ότι θέλαμε να ηχογραφήσουμε έξω και να βρούμε έναν ζωγράφο να μας κάνει το εξώφυλλο, του οποίου οι δουλειές να μας αρέσουν. Επικοινωνήσαμε μαζί του, τα βρήκαμε κι έκλεισε η δουλειά.

Έχουν επανακυκλοφορήσει από το καλοκαίρι οι δύο πρώτοι δίσκοι σας; Γιατί δεν το κάνατε και για το “Sivilla”; Δεν έχετε τα δικαιώματα;

Ηλίας: Είναι νομικό το θέμα, αλλά το ξεμπερδεύουμε και σε λίγο καιρό θα επανακυκλοφορήσει κι αυτό.

ShrinelΠως και δεν βάλατε κάποιο bonus στους δύο πρώτους δίσκους; Ούτως ή άλλως ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν στις μέρες μας.

Ηλίας: Το “Dark rhapsodies”, είναι πλέον collectors item και είχε βγει μόνο σε βινύλιο. Το “1999 – A step beyond”, ίσως μπορεί να βρεθεί, αλλά σε πολύ λίγα αντίτυπα. Για να μπει κάποιο bonus σε remaster, δεν είναι εύκολη δουλειά. Αν θα το κάναμε, δεν θα το κάναμε μόνο για το διαδίκτυο. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποιες εκπλήξεις στο μέλλον, όπως επίσης είναι πιθανόν μετά το επιτυχημένο εγχείρημα του “Twilight star”, να πει ο Μάνος κάποια παλιά κομμάτια. Σεβόμαστε απόλυτα όλους τους παλιούς τραγουδιστές και τα παλιά μας μέλη, απλά θα είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσουν οι νεότεροι οπαδοί κάποια παλιά μας τραγούδια που είναι δύσκολο να βρεθούν.

Εκεί που φαινόταν ότι είχατε μείνει άπραγοι, ξαφνικά σας βλέπουμε να βγάζετε δίσκο αλλά και να συμμετέχετε σε tribute άλμπουμ στους IRON MAIDEN και τους WARLORD

Νίκος: Εγώ νομίζω ότι η ζωή κάνει κύκλους. Έκλεισε λοιπόν ο ένας κύκλος κι έχει ανοίξει ένας άλλος. Να σκεφτείς ότι την ώρα που ηχογραφούσα τα τύμπανα για τη διασκευή στους WARLORD, χτύπησε το κινητό και μας πρότειναν να παίξουμε και στο tribute στους IRON MAIDEN. Είναι πραγματικά τιμή μας που συμμετείχαμε και στα δύο αυτά άλμπουμ.

Επειδή το tribute στους WARLORD δεν έχει βγει ακόμη, ποιο κομμάτι διασκευάζετε;

Νίκος: Το “Sons of a dream”. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, προσπαθήσαμε να βάλουμε τον δικό μας χαρακτήρα, «ψιλοεπεμβαίνοντας» σε κάποια σημεία, όχι βέβαια με την έννοια ότι διορθώσαμε. Το IRON MAIDEN το αφήσαμε λίγο πιο ανέπαφο, εκτός από το τέλος.

dark nova coverΓενικότερα είστε ένα συγκρότημα χαμηλών τόνων, δεν προβαίνετε σε μεγαλοστομίες που συνηθίζονται στην εποχή μας, ούτε καν παίζετε πολλά live. Είναι συνειδητή σας επιλογή αυτό;

Νίκος: Δεν θέλουμε όπου γίνεται live να είναι και οι DARK NOVA. Υπάρχουν γκρουπ που μπορεί να παίζουν και δύο φορές την εβδομάδα μπροστά σε 3 άτομα για να λένε ότι παίζουν live. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και προτιμούμε να κάνουμε live όταν έχουμε κάτι να πούμε.

Ηλίας: Μας αρέσουν τα live, αλλά πόσες φορές να παίξουμε για να προωθήσουμε ένα δίσκο μας; Δεν είμαστε μία χώρα σαν τη Γερμανία, να μπορείς να παίζεις σε πολλά μαγαζιά σε μία πόλη. Όσο για τις βαρύγδουπες δηλώσεις, είμαστε ήσυχοι άνθρωποι γενικώς!

Την Κυριακή 7 Απριλίου, παρουσιάζετε live το νέο σας άλμπουμ μαζί με τους KEADO MORES και τους TERRA INCOGNITA στο Κύτταρο. Τι να περιμένουμε;

Ηλίας: Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει ακριβώς, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα παίξουμε τουλάχιστον μία ώρα μουσικής.

Έχετε γυρίσει κι ένα video clip.

Νίκος: Ναι, έχουμε κάνει τα γυρίσματα για το ομώνυμο τραγούδι και περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να έχουμε και το τελικό αποτέλεσμα. Γυρίστηκε στην Αθήνα, από τον Μάνο από τους UNIVERSE217.

Ευχαριστώ πολύ και τα λέμε στο live σας. Καλή επιτυχία με το δίσκο.

Ηλίας / Νίκος: Εμείς ευχαριστούμε.

Παναγιώτης Δημητρόπουλος

 

www.facebook.com/darknova

 

Discography:

“The dark rhapsodies” (1993)

“1999 (A step beyond?)” (1999)

“Sivilla” (2005)

“Dark nova” (2013)

 

Line up:

Nick Adams – ντραμς

Elias – κιθάρες

Mary – πλήκτρα

Shrinel – μπάσο

Manos – φωνητικά

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here