TERRA TENEBROSA – “The Purging” (Trust No One)

0
70

Οι TERRA TENEBROSA εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια κυριολεκτικά από το πουθενά. Χωρίς ονόματα, κρύβοντας τα πρόσωπά τους με διαβολικές καρικατούρες, και με μοναδική αναφορά στο παρελθόν τους μια αόριστη σύνδεση των δύο εκ των τριών μελών της μπάντας με τους “εκλιπόντες” crust punkers BREACH. Το ντεμπούτο του συγκροτήματος, “The Tunnels” φιγουράρισε στις πρώτες θέσεις στις λίστες πολλών underground κυκλοφοριών για το 2011 και με μια από-στόμα-σε-στόμα διάδοσή του έφτασε στα χέρια μου, προκαλώντας μου επώδυνα αρκετές αϋπνίες. Ο ακόλουθός του, το “The Purging” κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα, ακολουθώντας τον ίδιο ανόσιο avantgarde black metal δρόμο για να φωλιάσει μέσα μας τον τρόμο.

TERRA TENEBROSA, ή αλλιώς Σκοτεινή Γη (για τους λατινομαθείς), και όσο σκληρά ηχεί το όνομα τους, άλλο τόσο δύσκολα σου βγαίνει η ψυχή ακολουθώντας τα ανίερα μονοπάτια της μουσικής τους. Η σύγκριση με τους DEATHSPELL OMEGA και κατ’ επέκταση τους BLUT AUS NORD, τίθεται αναπόφευκτα δίκαιη, με τους Σουηδούς να στέκονται επάξια δίπλα στους Γάλλους πρωτοπόρους του είδους. Οι TERRA TENEBROSA κομίζουν την ίδια διαβολική επίκληση στο κερασφόρο ποίμνιό τους, με ρυθμό αργό, βασανιστικό, σχεδόν μυσταγωγικό κι απόκοσμο. Το “The Purging” είναι ουσιωδώς avantgarde, γύρω από μια σειρά black / sludge / industrial / drone επιρροών που αναμειγνύονται ποικιλοτρόπως, πετυχαίνοντας ένα γνώριμο, αλλά παρ’ όλα αυτά συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Όπως αναμενόταν, ο δίσκος ξεκινάει εκεί που σταματάει ο προκάτοχός του, ξεπερνώντας τα όποια προκαταρκτικά, εστιάζοντας κατευθείαν στην επιθετική πλευρά του ήχου τους, αποτελώντας έτσι, κατά μία έννοια, το δεύτερο κεφάλαιο στην ιστορία του συγκροτήματος. Η μουσική των TERRA TENEBROSA στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αισθητική, εστιάζοντας την προσοχή τους, όπως είναι φυσικό, τόσο στην παραγωγή όσο και στην χροιά των οργάνων. Το αποτέλεσμα κι εδώ, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά όσο αυξάνεις την ένταση του ήχου, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα επίπεδα στις συνθέσεις, που κρύβονται κάτω από την αρχική “βαβούρα”.

Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με μια ανερχόμενη δύναμη στο πολυδιάστατο είδος της avantgarde, που αν και έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά στον χώρο της ποιότητας μένει να δρέψει και τις δάφνες της επιτυχίας αυτής. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός από την στιγμή που το όνομα των Σουηδών θα κυκλοφορεί όλο και συχνότερα ανάμεσά μας.

8.5 / 10

Νίκος Ζέρης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here