VOLBEAT- “Outlaw Gentlemen & Shady Ladies” (Universal)

0
72

Το φαινόμενο VOLBEAT επέστρεψε. Και ναι, φαινόμενο είναι, τουλάχιστον για την υπόλοιπη Ευρώπη πλην της Ελλάδας, όταν καταφέρνει και κάνει τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά metal festivals να κινούνται στο ρυθμό τους όποτε εμφανίζονται και τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς.

Οι Δανοί λοιπόν με το πέμπτο τους πόνημα, “Outlaw gentlemen & shady ladies”, δε λένε να ρίξουν την ποιότητά τους. Δε λένε να «ξεφουσκώσουν» και συνεχίζουν να προσφέρουν δίσκους γεμάτους groove, εξαιρετικές μελωδίες, «ταξιδιάρικες» στιγμές και πωρωτικά κομμάτια.

Τι κι αν δεν έχουν πλέον στις τάξεις τους τον Thomas Bredahl (σημαντικότατο γρανάζι στη μηχανή τους). Έχουν τον Αμερικάνο Rob Caggiano (exANTHRAX, THE DAMNED THINGS), ο οποίος τουλάχιστον στο πρώτο του άλμπουμ με τους VOLBEAT καλύπτει και με το παραπάνω το κενό.

Τι κι αν η πρώτη γεύση που πήραμε από το δίσκο, με το “Cape of our hero”, μας φάνηκε περίεργη και πολύ πιο εμπορική από ότι είχαμε συνηθίσει από τους Δανούς, τουλάχιστον αρχικά; Το κομμάτι γίνεται επικίνδυνα «κολλητικό» όσο το ακούς με τα συναισθήματα να περνάνε από τη λύπη στη χαρά και πάλι από την αρχή. Τι κι αν η πρώτη ακρόαση του δίσκου γενικότερα δε σε αφήνει να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα και μπορεί να σε μπερδέψει; Ακούγοντάς το 2-3 φορές και «χωνεύοντάς» το, δε μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι και πάλι έκαναν το θαύμα τους. Κι ας δείχνουν ότι θέλουν να κινηθούν λίγο πιο εμπορικά και να επεκτείνουν ίσως το ακροατήριό τους και εκτός των metal κύκλων.

Είναι σίγουρα το πιο ποικίλο άλμπουμ της μπάντας μέχρι σήμερα. Θέλετε μπαλάντα (power ballad βασικά, το “Our loved ones”), θέλετε rock nroll (“Lola Montez”), θέλετε ταξιδιάρικο rockabilly (“The lonesome rider” με τη συμμετοχή της Sarah Blackwood των Καναδών WALK OFF THE MOON), θέλετε χαλαρά μελωδικά/εμπορικά κομμάτια (“The sinner is you”), θέλετε country σε συνδυασμό με MOTORHEAD (“Black bart”), θέλετε heavy ήχο με τον King Diamondνα «στοιχειώνει» με τα φωνητικά του (“Room 24”), θέλετε μέχρι και riff που thrash-ίζουν επικίνδυνα συνδυασμένα με ρεφρέν με banjo (“Doc holiday”); Τα έχετε! Mέχρι και διασκευή στο προπέρσινο hit, “My body”, της pop/punkμπάντας YOUNG THE GIANT.

Και αν η ποικιλία στον ήχο μπορεί να χαλάσει κάποιους, καθώς δε δίνει μία συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση, η ποιότητα των κομματιών είναι τέτοια που κάνει το άλμπουμ να κυλάει με τέτοιο τρόπο που τα 59 λεπτά της διάρκειάς του να φαντάζουν λίγα στο τέλος της ακρόασης.

Σε ένα δίσκο με μοναδική μέτρια στιγμή τη διασκευή στο “My body”, ξεχωρίζουν κάποια διαμάντια όπως το “Room 24” με τον King Diamond, το επερχόμενο must στα liveτους και «κρυφή δύναμη»“Lola Montez”, το “Doc holiday”, το “Hangmans body count”, το “Black bart”, το “The lonesome rider” με την Sarah Blackwood και το «όσο περνάει ο καιρός τόσο κολλάω» “Cape of our hero”.

ToOutlaw gentlemen & shady ladies” είναι ένας δίσκος που απολαμβάνεις μόνο αν αποτάξεις τις ταμπέλες και μόνο αν τον ακούσεις καθαρά σαν αυτό που είναι από τη φύση του… Ποιοτική μουσική από μία μπάντα που δεν κολλάει σε “πρέπει” και στερεότυπα. Άλλωστε οι VOLBEAT παίζουν… VOLBEAT.Και αυτό γιατί μπορούν! Όπως λέει και ο ίδιος ο Poulsen, “If something moves you, I dont care what it is”. Και οι VOLBEAT σε ταρακουνάνε! Μπορεί να μην είναι το καλύτερο άλμπουμ τους, αλλά πραγματικά πόση σημασία έχει όταν το απολαμβάνεις τόσο;

8,5 / 10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here