Dave Lombardo interview (SLAYER, PHILM)

0
73

«Σκεφτόμαστε να παίξουμε το “Money” και να το αφιερώσουμε στους SLAYER!!!»

 

Με αφορμή τις επικείμενες συναυλίες των PHILM στην Αθήνα, το ROCK HARD επικοινώνησε με τον Dave Lombardo, drummer και κινητήριο δύναμη του αμερικάνικου σχήματος. Τον πετύχαμε να απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ και είχαμε μια άκρως αποκαλυπτική 20λεπτη συζήτηση μαζί του και για το θέμα που έχει προκύψει με τους SLAYER κι έχει πυροδοτήσει σειρά από συζητήσεις ανάμεσα στους οπαδούς τους.

 

philm 2012 33Για αρχή όμως οι PHILM. Γνωρίζοντας ότι ο Dave είναι πολυπράγμων, πως μπορούμε να θεωρήσουμε το σχήμα αυτό; Είναι side project ή κανονική μπάντα; Γιατί υπάρχουν από τα mid 90′s και τελικά είναι μια μπάντα ή μια παρέα μουσικών που απλώς τζαμάρουν;

Είμαστε μπάντα και βγάλαμε τον πρώτο μας επίσημο δίσκο στις 15 Μαΐου του 2012. Κάναμε πλάνα για συναυλίες και ήδη ετοιμάζουμε τον επόμενο μας δίσκο και μπορεί τελικώς να κάνουμε μια παγκόσμια περιοδεία. Είμαστε μπάντα γιατί μας αρέσει η μουσική που παίζουμε μαζί και είμαστε φίλοι, πολύ καλοί φίλοι. Πριν πάμε να κάνουμε πρόβες πηγαίνουμε για φαγητό μαζί και συζητάμε για τις καθημερινές ιστορίες και ο,τιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας. Έτσι περνάνε 5-6 ώρες που συνυπάρχουμε και είναι όλο αυτό αληθινό, πραγματικότητα! Κι αυτή είναι η διαφορά με τα projects, στα οποία κάνω ένα-δυο τραγούδια. Ενώ όταν μιλάμε για μπάντα είναι όταν έχω να κάνω με άλμπουμ. Όταν ήμουν με τους TESTAMENT και κάναμε εκείνο το άλμπουμ (σ.σ. “The Gathering” 1999) ήμασταν μπάντα και ήταν μια καλή εμπειρία κι έτσι βλέπω πλέον αυτόν το δίσκο.

Ναι, αλλά οι PHILM αναφέρονταν σαν side project από τότε που ξεκίνησαν γι αυτό το λέω. Χρειαζόταν να προετοιμαστείτε τόσα χρόνια για να βγάλετε έναν δίσκο;

Όχι, όχι… Η μπάντα ξεκινήσει το 1995. Εκείνη την περίοδο ήμουν στους GRIP INC. επιφορτισμένος και είχα ξεκινήσει να δουλεύω και με τους FANTOMAS και στο τέλος κλήθηκα από τους SLAYER. Οπότε ουσιαστικά σταμάτησα την μπάντα για κάποιο διάστημα. Από την περίοδο που ο Tom Araya έκανε την εγχείρηση στο σβέρκο του, βρήκα τον εαυτό μου να μην έχει τίποτα να κάνει. Και ήθελα να παίξω, να ανέβω στη σκηνή με μουσικούς! Έτσι πήρα τηλέφωνο τον Jerry και προσπαθήσαμε να βρούμε τον αυθεντικό μπασίστα των PHILM. Δεν μπορούσαμε να τον βρούμε πουθενά και έτσι πήραμε τον Punch Tomaseli των WAR. Έτσι είμαστε μαζί ως τριάδα από το 2009.

lombardosolo2012Οπότε ουσιαστικά ξεκινήσατε το 2009.

Ναι με επίσημο τρόπο ξεκινήσαμε το 2009.

Η επανεκκίνηση των PHILM ξεκίνησε όταν με τον Gerry Nestler ξαναβρεθήκατε και τζαμάρατε με άλλους μουσικους απρόσμενα, έτσι δεν είναι;

Πήγαμε στο club Rainbow και στο πάνω μέρος του υπάρχει blues βραδιές, στις οποίες πηγαίνουν οι μουσικοί και παίζουν blues. Και απλώς του είπα πάμε να παίξουμε και είχε πολύ πλάκα! Το καταδιασκεδάσαμε! Εκείνη τη βραδιά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω με τον Gerry, γιατί ξέρω ότι είναι πολύ ταλαντούχος και ιδιότυπος μουσικός.

Οι συνθέσεις του δίσκου από ποια περίοδο του γκρουπ είναι;

Μάλλον ο μισός δίσκος είναι από ιδέες που υπήρχαν το 1995 και ο άλλος μισός από ιδέες που προέκυψαν μετά το 2009. Ο τρόπος που δημιουργούμε τη μουσική είναι κάνοντας αυτοσχεδιασμούς. Έτσι αυτοσχεδιάζουμε τα τραγούδια και μετά ηχογραφούμε αυτά που προκύπτουν.

Κάπως έτσι λειτουργούν οι μουσικοί της jazz και της fusion μουσικής.

Ναι, δεν ήξερα ότι έτσι κάνουν οι μουσικοί αυτοί. Πάντοτε είχα την ικανότητα να αυτοσχεδιάζω με άλλους μουσικούς και λατρεύω να το κάνω αυτό. Αφού κάνουμε αυτοσχεδιασμούς, δημιουργούμε ένα κομμάτι βασισμένο σε αυτή την ιδέα. Η μουσική που δημιουργούμε δεν είναι αποτέλεσμα ενός μουσικού, αλλά της χημείας που υπάρχει ανάμεσα στους μουσικούς. Μετά το μιξάρουμε και το διαμορφώνουμε έτσι ώστε να είναι μια ολοκληρωμένη ιδέα. Στα live ξεκινάμε να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς και ο Gerry παίζει κάποια leads, εγώ κάποια drum solos κι έτσι είναι μια μπάντα με πολύ fun στον τρόπο που παίζει και μουσικά επικοινωνούμε πολύ καλά.

Philm 1Να περιμένουμε το ίδιο και στις αθηναϊκές συναυλίες;

Σίγουρα! Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα παίξουμε! Θα ξεκινήσουμε κάτι που δε θα είναι κομμάτι, αλλά θα δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Κάποιες φορές είναι πολύ καλό και κάποιες άλλες δεν είναι και τόσο, αλλά αυτό είναι και το μαγικό που συμβαίνει σε τέτοια περίπτωση όταν παίζεις live! Και έτσι το κοινό θα ακούσει κάτι που δεν πρόκειται να ξανακούσουν ποτέ, εκτός κι αν γυρίσουμε πίσω εμείς και το ξαναδοκιμάσουμε. Αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί απλώς έχει χαθεί για πάντα.

Οπότε και οι συναυλίες θα είναι διαφορετικές η μια από την άλλη, σωστά;

Ναι, οι συναυλίες θα είναι διαφορετικές η μια από την άλλη και τα drums θα βρίσκονται στο μπροστά μέρος της σκηνής και είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που συνήθως συμβαίνει. Έτσι ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει τι παίζω και να νιώθει ακόμα και τον ιδρώτα μου!

Έχεις αναφέρει επανειλημμένως τους FLUK ως βασική επιρροή σας. Μπορείς να μας το εξηγήσεις πως σας έχει επηρεάσει μια μπάντα της ηλεκτρονικής μουσικής;

Ναι είναι αλήθεια πως είναι επιρροή για εμάς, όπως και πολλές μπάντες της ηλεκτρονικής μουσικής. Αλλά δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά όργανα. Η σύνδεση όμως που υπάρχει κρύβεται στο groove και είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Προσωπικά ακούω latin jazz και όταν πάω να παίξω κάτι στα drums παίζω κάτι που είναι επηρεασμένο από την latin jazz μουσική. Ο κόσμος δε θα ακούσει latin jazz, αλλά εγώ θα έχω επηρεαστεί από αυτό το γεγονός και κάποιος ρυθμός, κάποια δομή ή μελωδία θα με έχει καθορίσει στο να παίξω έτσι ένα κομμάτι. Έτσι δημιουργείται η αυθεντικότητα. Αυτό συμβαίνει με τους FLUK, όπως και με άλλες μπάντες της ηλεκτρονικής μουσικής. Μας αρέσει μια ιδέα και την παίρνουμε, την αναδιαμορφώνουμε και έτσι κάνουμε κάτι διαφορετικό.

philm 2012 2 copyΈχει γίνει χαμός στο Internet με βιντεάκια που σας δείχνουν να παίζετε το “Symptom of the universe” των BLACK SABBATH! Θα μας κάνετε την χαρά να το παίξετε κι εδώ;

Δεν ξέρω ειλικρινά. Όταν κάνουμε πρόβες σκεφτόμαστε αν τελικά θα το κάνουμε. Έχει μέσα του μια φοβερή ενέργεια αυτό το κομμάτι και το παίζουμε και εμείς παρά πολύ δυνατά. Τα τύμπανα είναι φοβερά και πραγματικά το λατρεύω ως κομμάτι, Επίσης σκεφτόμασταν να παίξουμε το “Money” των PINK FLOYD και να το αφιερώσουμε στους SLAYER (γέλια).

Τι συμβαίνει λοιπόν πλέον με τους SLAYER; Είσαι στον πάγο και περιμένεις να ξαναμπείς στο σχήμα; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Εύχομαι να το ξεπεράσουμε όλο αυτό που συμβαίνει. Είμαστε μαζί για περίπου 30-35 χρόνια και είμαι ιδρυτικό μέλος του γκρουπ. Πιστεύω πως μπορούμε να αφήσουμε πίσω ό,τι ερωτήματα υπάρχουν από το παρελθόν. Χρειάζομαι διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν να φύγεις από το συγκρότημα τελικά το πρώτη φορά το 1986 και μετά το 1992;

Είναι αστείο, αλλά το 1986 έφυγα από το γκρουπ για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Είχαμε υπογράψει σε μεγάλη εταιρία, κάναμε περιοδείες, αλλά δε με πλήρωναν καθόλου. Έτσι έπρεπε να βρω μια δουλειά για να βγάλω τα προς το ζην. Χρειάζεται ένας άνθρωπος να κάνει μια δουλειά καθαρά για να μπορεί να επιζήσει. Έτσι έφυγα.

philm 2012 8Τι σε έκανε να επιστρέψεις;

Ο Rick Rubin συνέχιζε να μου τηλεφωνεί κάθε μέρα, λέγοντας μου «Dave πρέπει να γυρίσεις πίσω στο γκρουπ. Σε χρειάζονται». Και έτσι συνέβη να επιστρέψω και με βοήθησε πάρα πολύ στο να τα καταφέρω, γιατί οι SLAYER είχαν αρχίσει να βγάζουν χρήματα. Μετά το 1992 έφυγα γιατί περιοδεύαμε πάρα πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γυναικά μου τότε – πλέον έχουμε χωρίσει – θα έφερνε στον κόσμο τον πρώτο μου γιο και ήθελα να είμαι παρών όταν αυτό θα συνέβαινε. Ήθελαν όμως εκείνοι να βγουν περιοδεία στην Ευρώπη και τους είπα «κοιτάξτε αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Και χρειάζομαι λίγο χρόνο για εμένα μετά από τόσα χρόνια». Και απλώς δε μου έδωσαν αυτό το χρόνο. Και έτσι συνέχισαν χωρίς εμένα. Αυτό που συνέβη τότε δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα εν έτει 2013. Ίσως ως ένα βαθμό μπορεί να συγκριθεί με ό,τι έγινε το 1986.

slayerrrΕίχα πάντα μια βαθιά πεποίθηση ότι το 2002 όταν ξαναέφυγε ο Paul Bostaph από τους SLAYER, επέστρεψες στην μπάντα κατόπιν ασκήσεως βέτο του Jeff Hanneman στον Kerry King λέγοντάς του ότι πρέπει να σταματήσει κάπου εκεί το θέμα με τους ντράμερ.. Ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι απλώς φαντασία μου;

Ναι ισχύει αυτό που λες! Ο Jeff είναι εκείνος που έλεγε τότε πως με θέλει πίσω στη μπάντα.

Γαμώτο, πραγματικά αυτό πίστευα και είναι τελικά αλήθεια! Δηλαδή τι έγινε;

Μίλησα στον Jeff πριν από μια βδομάδα και μου είπε ότι είναι στεναχωρημένος με αυτά που συμβαίνουν. Και μου είπε πως εκείνος ήταν που με ήθελε πίσω στην μπάντα!

Πίστευα κι εγώ αυτό το γεγονός, επειδή οπότε έδινε συνεντεύξεις και πήγαινε το θέμα των ερωτήσεων σε εσένα, πάντα έλεγε τα καλύτερα! Οπότε από όσο καταλαβαίνω το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι με τον Kerry King και ουσιαστικά προέκυψε γιατί δεν είναι τόσο κοντά σε σένα όσο είναι ο Hanneman και ο Araya.

Νομίζω πως δεν ήταν. Νόμιζα πως ήταν κοντά μου, αλλά βλέπω πως όλα πλέον είναι business. Κάθε φορά που έλεγε πως ήταν φίλος ήταν ψέμα.

Μπορούμε να πούμε πως αν ήταν ο Jeff στη μπάντα 100%, δε θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο με σένα; Πιστεύεις πως θα είχε αποτραπεί;

Δεν ξέρω… Δεν ξέρω… Δεν ξέρω αν θα είχε συμβεί ή όχι. Ποιος ξέρει;

Μήπως όμως θα είχε αποτραπεί γιατί θα ξανάκουσε βέτο όπως και το 2002 που επέστρεψες στη μπάντα;

Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό.

slayer 2012Ναι, αλλά εδώ προκύπτει το εξής θέμα: Έχει αλλάξει κάτι τους τελευταίους μήνες σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της λειτουργίας της μπάντας συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν από τότε που γύρισες;

Έγιναν κάποιες αλλαγές στα συμφωνητικά και στα συμβόλαια. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες.

Δε θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες, απλώς να επισημανθεί ότι υπήρχε μια αλλαγή. Έτσι δεν είναι;

Ναι υπήρχε μια αλλαγή σε όλα αυτά και απλώς εγώ άρχισα να κάνω ερωτήσεις για ποιον συμβαίνει ό,τι συμβαίνει. Κι έκανα πάρα πολλές ερωτήσεις, κάτι που δεν τους άρεσε. Αυτό επισήμανα και στην αναφορά που έκανα με εκτενή τρόπο στο facebook. Το μόνο που χρειάζομαι είναι διαφάνεια και να συνεχίζω να παίζω με τη μπάντα.

Και με το καινούριο EP των SLAYER που προγραμματιζόταν να κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα τι συμβαίνει; Έχετε ηχογραφήσει ήδη τα κομμάτια που το περιλαμβάνουν;

Ναι, έχουμε ηχογραφήσει τα demos και τα δυο κομμάτια του EP έχουν ηχογραφηθεί κανονικά. Έχω όλη τη μουσική που έχει ετοιμαστεί για το δίσκο και έχω τα πάντα. Κάτι θα γίνει, όμως, και θα το κυκλοφορήσουμε.

Λευτέρης Τσουρέας

 

www.facebook.com/philmofficial

 

Discography:

“Harmonic” (2012)

 

Line-up:

Dave Lombardo – ντραμς

Gerry Nestler – κιθάρες

Pancho Tomaselli – μπάσο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here