CHAOSTAR –“Anomima” (Season of Mist)

0
95

Το “πνευματικό παιδί” του “δικού μας” Χρήστου Αντωνίου (SEPTIC FLESH) CHAOSTAR, επιστρέφει στα δισκογραφικά δρώμενα μετά από 9 ολόκληρα χρόνια, με τον διάδοχο του εκπληκτικού “The scarlet queen” (ενδιάμεσα είχαν κυκλοφορήσει τη συλλογή “Underworld”), με τίτλο “Anomima” που θα κυκλοφορήσει αρχές Μαΐου από την Season of Mist. Όλοι ξέρουμε το ταλέντο και τις μουσικές ανησυχίες του Χρήστου, που εκφράζονται κατά κύριο λόγο από αυτή την μπάντα, η οποία μπορεί να μην έχει ουδεμία σχέση με το αγαπημένο μας genre, αλλά δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανέναν, είτε είναι τους είδους είτε δεν είναι.

Στο άλμπουμ παρελαύνουν και πάλι εκπληκτικοί μουσικοί πλάι στον ιθύνοντα νου της μπάντας. Ποιον να πρωτοαναφέρεις; Η Ανδρονίκη Σκουλά (συμμετοχές σε SEPTIC FLESH, ROTTING CHRIST, HATE κ.ά.) έχει αναλάβει τα φωνητικά, αφήνοντας το δικό της στίγμα στο μουσικό δημιούργημα του Χρήστου… Αδιαμφισβήτητα μοναδική χροιά και θεατρικότητα. Ο Φώτης Benardo (SEPTIC FLESH, DOUBLE SQUARE) έχει αναλάβει τα κρουστά, δείχνοντας ακόμη μια πτυχή από το ταλέντο του, αφού πλέον αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους drummer παγκοσμίως και όχι άδικα. Εδώ φυσικά δε θα ακούσουμε blast beats και τρελές ταχύτητες, αλλά την τεχνική πλευρά των ικανοτήτων του, αφού το “Anomima” καταπιάνεται από κλασική μουσική μέχρι και jazz. Στα παραδοσιακά όργανα βρίσκεται ο Γιώργος Διαμαντόπουλος και στο ηλεκτρικό βιολί ο Χαράλαμπος Παρίτσης, ενώ στα πλήκτρα είναι ο Γιάννης Θερμός –τον οποίο πρόσφατα αντικατέστησε ο Διονύσης Χριστοδουλάτος (SORROWFUL ANGELS). Αν μη τι άλλο, ο Χρήστος ξέρει πολύ καλά να επιλέγει τους συνεργάτες του, αφού και στα προηγούμενα άλμπουμ πέρασαν σπουδαίοι μουσικοί. Η έκπληξη όμως είναι οι συμμετοχές ως guests των Fernando Ribeiro (MOONSPELL) και David Vincent (MORBID ANGEL), που σίγουρα φέρνει το metal κοινό πιο κοντά.

Δεν θα κάνω τον ειδικό στο είδος, γιατί δεν είμαι. Μεταφέροντας όμως τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα που μου προκαλεί ο δίσκος, νομίζω ότι μπορώ να σας δώσω μια μικρή ιδέα από το τι πρόκειται να ακούσετε. Ο Χρήστος έχει δείξει ότι αρέσκεται στους πειραματισμούς. Έχοντας ένα κεντρικό θέμα με επιρροές από Βυζαντινή μουσική, ακόμα και oriental αναφορές, πειραματίζεται με ηλεκτρονικούς ήχους, όπως για παράδειγμα στο “Truth will prevail” και στο bonus track της digipack version του άλμπουμ, “Canticles 2”. Εντάξει, δε θα πω ότι ενθουσιάζομαι με τα 2 συγκεκριμένα, καθαρά λόγω γούστου. Επίσης, υπάρχουν και jazz στιγμές όπως το “The charmer”. Εγώ θα μείνω στη κλασική πλευρά του δίσκου όμως. Την απίστευτη σύνθεση του “Sorrow Descending”, που ακούσατε πρώτη φορά στο Rock Hard, ή ακόμα το δεύτερο κομμάτι του δίσκου “Un pensiero per il destino”. Αγαπημένο μου θα έλεγα όμως το ελληνικό “Όμορφη κόρη(Fair maiden)”. Στην limited έκδοση θα υπάρχει και DVD με τίτλο “Anomimata” με στιγμές από την ηχογράφηση του δίσκου.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ένα κλασικό δίσκο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ένα αριστούργημα και πάλι από το Χρήστο Αντωνίου, που όπως και ο ίδιος λέει οι CHAOSTAR είναι ένα “musical child of love”… ένα “παιδί” που μεγαλώνει και θεριεύει μουσικά όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι και να νοιώθουμε τυχεροί που ένα τέτοιο μυαλό ανήκει στη metal κοινότητα.

8,5 / 10

Γιώργος Δρογγίτης

Υ.Γ. Ο βαθμός είναι προσωπικότατος λόγω γούστου. Σε τέτοια μουσικά αριστουργήματα δε μπαίνουν βαθμοί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here