ICED EARTH – “Live in Ancient Kourion” (Century Media)

0
68

ICED EARTH… Μπάντα αγαπημένη στο Ελληνικό κοινό, ακόμα περισσότερο μετά την κυκλοφορία του ήμουν-κι-εγώ-εκεί live CD/DVD, “Alive in Athens”. Έχοντας περάσει μία μεγάλη περίοδο καμπής, η είσοδος στη μπάντα του εξαιρετικού Stu Blockστα φωνητικά και η κυκλοφορία του ανέλπιστα τόσο καλού “Dystopia”, έδωσε στο συγκρότημα μεγάλο μέρος από τη χαμένη δυναμική του και όπως μας απέδειξαν και στο Gagarin, βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα!

Το κατάλαβαν και οι ίδιοι προφανώς, και 14 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για ένα άλλο ελληνόφωνο μέρος της γης, την νεοεισαχθείσα στον metal χάρτη Κύπρο, να αποτελέσει το μέρος βιντεοσκόπησης DVD των ICED EARTH. To θέατρο του Αρχαίου Κούριου είναι ένα απίθανο μέρος και όσοι το έχουν δει και από κοντά θα συμφωνήσουν. Μπάντα σε φόρμα, υπέροχο μέρος, κοινό που «διψάει» για heavy metal, όλα ιδανικά λοιπόν.

25 κομμάτια setlist, σαφώς βασισμένο στην τελευταία κυκλοφορία της μπάντας, με τον Block όπως μας απέδειξε και στην Αθήνα να μπορεί να σταθεί ισάξια τόσο στις κυκλοφορίες με τον Barlow, όσο και σε εκείνες με τον Ripper. Να σταθούμε στην απόδοση δε χρειάζεται, η μπάντα αποτελείται από «μηχανάκια» και μετά από τόση περιοδεία, δεν περιμένεις κάτι λιγότερο από αυτό που ακούς. Τέλεια απόδοση. Μόνη ένσταση όσον αφορά τον Block, αυτά τα «ουόου, ουόου» που κάνει συχνά πυκνά στο live, που με τον τρόπο που τα κάνει, παραείναι σε πολλά σημεία. Ηχητικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Αυτή τη φορά τα overdubs είναι πιο φυσιολογικά συγκριτικά με αυτά του “Alive in Athens”, όπου η διαφορά των «καθαρών» σημείων με εκείνα που είχαν παραμόρφωση ήταν τεράστια και έδειχνε υπερβολικά ότι η περισσότερη δουλειά έγινε στο στούντιο.

Σε ότι αφορά το DVD, όπως είπα και παραπάνω ο χώρος είναι εξαιρετικός για συναυλίες. Και μαγκιά που κλείσανε αυτό το χώρο οι Κύπριοι (στον οποίο χρειάστηκε να μεταφερθούν τεράστιες γεννήτριες για ρεύμα, μιας και το μέρος δεν έχει ηλεκτροδότηση που να μπορεί να καλύψει τέτοιο γεγονός). Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ καλύτερο, ειδικά στην εποχή που είμαστε, μιας και η μπάντα αποφάσισε (;) να χρησιμοποιήσει στατικές κάμερες (και όχι και πολλές) με αποτέλεσμα το οπτικό κομμάτι να είναι λίγο μονότονο και βαρετό μετά από κάποια ώρα. Ωραία η πλάτη του drummer ρε παιδιά, αλλά εντάξει. Έχοντας όλοι μας δει άπειρα DVD πλέον και από μπάντες αντίστοιχου βεληνεκούς με τους ICED EARTH, ε, δε γίνεται να πούμε ότι είναι κάτι το τρομερό. Πραγματικά, το μέρος το σώζει τρελά!

Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα για την κυκλοφορία. Οι Κύπριοι οπαδοί θα το αγοράσουν όπως κάναμε κι εμείς τότε με το αντίστοιχο της Αθήνας. Τουλάχιστον οι ICED EARTH έχουν επιστρέψει καλά. Και είναι ένα καλό «ορεκτικό» μέχρι το επερχόμενο νέο άλμπουμ τους.

7 / 10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here