DARK TRANQUILLITY – “Construct” (Century Media)

0
73

Οι Σουηδοί ήταν ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που μου έδωσαν την ευκαιρία να αγαπήσω μία άλλη πλευρά του death metal, το οποίο σαν είδος μέχρι την εμφάνιση των συγκεκριμένων πρωτοπόρων μου ήταν αδιάφορο. Το “Skydancer” και πολύ περισσότερο το “The gallery” αποτέλεσαν μία νέο οδό διαφυγής από τα τετριμμένα και βάση για να γιγαντωθεί ένα εξαίρετο νέο είδος, το μελωδικό death metal.

Οι DARK TRANQUILLITY ποτέ δεν φοβήθηκαν τον πειραματισμό και μέχρι σήμερα θυμάμαι έντονα την ακρόαση του “Projector” για λογαριασμό του Metal Invader στα πλαίσια παρουσίασης λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει. Ένα τελικό αποτέλεσμα που ξάφνιασε και αγαπήθηκε από πολύ κόσμο. Βέβαια ο πειραματισμός κρύβει και παγίδες που ακόμα και οι Σουηδοί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν, με αποκορύφωμα το τελευταίο δίσκο “We are the void” όπου η ακρόαση ήταν μαρτύριο με ελάχιστες στιγμές να φέρουν το προσωπικό ήχο που είχε δημιουργήσει με τόσο κόπο το συγκρότημα.

Ευτυχώς κατάλαβαν και οι ίδιοι το παρά λίγο ολέθριο σφάλμα τους και με το “Construct” ένα είναι το σίγουρο. Από τη πρώτη ως τη τελευταία νότα έχουμε να κάνουμε με 100% DARK TRANQUILLITY. Όλα τα συστατικά που αγαπήσαμε και ήταν υπεύθυνα παράλληλα για τη δημιουργία ενός είδους metal, κάνουν την εμφάνισή τους για μια ακόμη φορά. Μελωδίες να εναλλάσσονται με ξεσπάσματα, lead γεμίσματα που σε κρατάνε σε εγρήγορση, οι κιθάρες για μια ακόμη φορά να είναι το μεγάλο όπλο της μουσικής τους και τα πλήκτρα να έχουν ένα σκοτεινό, διακριτικό αλλά ουσιώδη ρόλο. Επίσης υπάρχει σε αρκετά τραγούδια και η μελαγχολική ατμόσφαιρα που είχαμε συνηθίσει από το “Projector” και μετά.

Ως αδυναμία του δίσκου αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει τις πραγματικά μεγάλες συνθέσεις. Δεν υπάρχουν παραπάνω από δύο τραγούδια που θα τα θυμάσαι μέρες μετά την ακρόαση.

Προς το παρόν μου αρκεί ότι δεν συνέχισαν το λανθασμένο δρόμο του “We are the void” ή ότι δεν φόρεσαν την τραγιάσκα και το πουλοβεράκι του συγχωρεμένου μου παππού για να το παίξουν προοδευτικοί. Οι φίλοι των DARK TRANQUILLITY και γενικότερα του μελωδικού death metal θα ευχαριστηθείτε την ακρόαση του “Construct”.

7,5 / 10

Παναγιώτης Δημητρόπουλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here