TIMO TOLKKI’S AVALON – “The Land of New Hope” (Frontiers)

0
69

Ο Timo Tolkki δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο τεράστιο κεφάλαιο ήταν στο χώρο του power metal. Ανεξαρτήτως γούστων, ανεξάρτητα αν σας άρεσαν ή όχι οι STRATOVARIUS, ο άνθρωπος ήταν ακρογωνιαίος λίθος της σκηνής.

Μετά το σίριαλ του «διαζυγίου» του με τους STRATO, με εξαίρεση το πρώτο άλμπουμ (άντε και το δεύτερο) των REVOLUTION RENNAISANCE, δυστυχώς είχε δείξει ότι πήρε για τα καλά την κάτω βόλτα. Και ειδικά όταν έβγαλε και το “Saana”, τα πράγματα έδειχναν δίχως επιστροφή.

Επιφυλακτικά λοιπόν έβαλα να παίζει η νέα του προσπάθεια, υπό το όνομα TIMO TOLKKIS AVALON. Και δεν ήθελε πολύ για να χαμογελάσω, επειδή δεν το έχει χάσει τελείως.

Ο Tolkki επιστρέφει αυτή τη φορά με μία metal opera, το “The land of new hope” (πρώτο μέρος της τριλογίας που σκοπεύει να κυκλοφορήσει), το concept της οποίας μας πάει στο σωτήριον έτος 2055 μετά Χριστόν, όπου οι περισσότερες μεγαλουπόλεις της γης έχουν καταστραφεί από τσουνάμι, σεισμούς, φωτιές κλπ. Τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Ένα μικρό γκρουπ με επιζήσαντες φεύγει να βρει ένα ιερό μέρος γνωστό ως “The land of new hope”, βασισμένο σε ένα παραμύθι που λεγόταν δεκαετίες, αλλά ελάχιστοι πίστευαν. Μέσω κινδύνων, βρίσκουν μία προφήτη που τους οδηγεί ακόμα πιο μακριά και τους εξηγεί ότι το μέρος υπάρχει, αλλά φρουρείται από έναν φύλακα, τον οποίο μπορούν να περάσουν μόνο όσοι είναι αγνοί στην καρδιά.

Για να τον βοηθήσουν στην ιστορία του, ο Timo μάζεψε μία πλειάδα εξαιρετικών μουσικών και τραγουδιστών. Στα φωνητικά ηγείται η νέα του μούσα, η «κακάσχημη» Elize Ryd των AMARANTHE, η οποία είναι και η βασική τραγουδίστρια του δίσκου, έχοντας δίπλα της ανάλογα το κομμάτι ονόματα όπως οι Michael Kiske (UNISONIC), Rob Rock (IMPELLITERI), Russell Allen (SYMPHONY X), Tony Kakko (SONATA ARCTICA) και Sharon Den Adel (WITHIN TEMPTATION). O Tolkki έχει αναλάβει τις κιθάρες και το μπάσο, ενώ στα πλήκτρα είναι οι Jens Johansson (STRATOVARIUS), Derek Sherinian (BLACK COUNTRY COMMUNION) και Mikko Harkin (SONATA ARCTICA) και στα drums είναι ο Alex Holzwarth (RHAPSODY OF FIRE). Super ομάδα!

Το άλμπουμ κινείται κάπου μεταξύ σε STRATOVARIUS και AVANTASIA, είναι γεμάτο μελωδίες και οι εναλλαγές από πιο μελωδικά και συμφωνικά κομμάτια σε πιο heavy/power να είναι συνεχείς, δίνοντας περισσότερο έμφαση στα μελωδικά. Από το εναρκτήριο mid tempo, πομπώδες και συμφωνικό “Avalanche anthem”, το άλμπουμ δείχνει ότι έχει ποιότητα. Κομμάτια όπως το εναρκτήριο, το groove-άτο “A world without us”, το «όσο cheesy κι αν είναι, τόσο σε κολλάει» πρώτο singleEnshrined in my memory”, το μελωδικό με τις δύο κυρίες στα φωνητικά “Shine” και η power-ίλα “To the edge of the earth” είναι στην πρώτη γραμμή και με εξαίρεση δύο στιγμές (“The magic of the night” και το κομμάτι με το οποίο κλείνει ο δίσκος, “The land of new hope”) το άλμπουμ κυμαίνεται σταθερά σε καλά και πολύ καλά επίπεδα. 2-3 κομμάτια να ήταν διαφορετικά και θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Ο Tolkki επέστρεψε και δείχνει δυνατός. Μακάρι να συνεχίσει έτσι βέβαια, γιατί και με τους RR αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε. Αλλά το “The land of new hope” είναι άλμπουμ-ελπίδα για τους οπαδούς του Φιλανδού. Μετά το νέο άλμπουμ των AVANTASIA, έχουμε ακόμα μία ωραία metal opera για φέτος. Και μπορεί να μην χάσουμε και τα μαλλιά μας (χτύπα ξύλο) από ενθουσιασμό, αλλά σίγουρα το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη με κυκλοφορία του Tolkki. Ωραίο νέο άλμπουμ STRATOVARIUS, ωραίο νέο άλμπουμ από Tolkki, μια χαρά ήταν το «διαζύγιο». Αναμένοντας τη συνέχεια.

7,5 / 10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here