NIPENTHIS – “Sleeping in Eternal Shadow” (self-released)

0
69

Νηπενθής. Είναι μια αρχαία ελληνική λέξη, συγκεκριμένα Ομηρική, που το νόημα της είναι ακριβώς το ανάποδο από αυτό που ίσως να πιστέψατε διαβάζοντάς την. Νηπενθής είναι αυτός που δεν πενθεί, που δεν αισθάνεται λύπη, που αποβάλλει το πένθος ή τη λύπη. «Νηπενθή» επίσης ονομαζόταν μια άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη, η οποία εκδόθηκε το 1921.

Πρωτότυπη επιλογή λοιπόν για να ονομάσεις το συγκρότημά σου. Ειδικά όταν αυτό το συγκρότημα παίζει black metal. Ακούγοντας το EP των NIPENTHIS μπορώ άφοβα να πω ότι η συγκεκριμένη μπάντα είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα! Είχα καιρό να ακούσω τέτοιο black metal, γεμάτο από φρέσκες ιδέες!

Μπορεί οι NIPENTHIS να προσκυνούν το νορβηγικό ήχο, αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να τους περιορίσουμε σε αυτήν την κατηγορία. Καταρχήν η μπάντα έχει ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, με όλη την σημασία της λέξης και όχι 8λεπτα και 9λεπτα ανούσια οργανικά αποσπάσματα με επαναλαμβανόμενες υπερηχητικές ταχύτητες και φωνητικά εκτός ρυθμού. Η μπάντα δεν φοβάται να προσθέσει έντονη μελωδικότητα στη μουσική τους, που πολύ συχνά απουσιάζει από άλλα σχήματα του χώρου και ίσως αυτό να κάνει κάποιους κλειστόμυαλους να μην τη θεωρήσουν αρκετά «true». Εμάς πάντως αυτό δεν μας πειράζει καθόλου!

Χαρακτηριστικές μελωδίες, αλλαγές ρυθμών και συναισθημάτων δημιουργούν ένα διαφορετικό και συνάμα όμορφο μαύρο ταξίδι. Τα φωνητικά είναι μια ευχάριστη έκπληξη, μιας και ο Revan τραγούδα με τέτοιο τρόπο, ώστε σε σημεία μπορείς να καταλάβεις με άνεση τους στίχους και ταυτόχρονα παραμένουν απόκοσμα και οργισμένα. Επίσης η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή, επιτρέπει να ακούγονται όλα τα όργανα (μια δικαίωση για το συχνά αδικημένο μπάσο, που στην περίπτωση των NIPENTHIS, πραγματικά «χτίζει» μελωδίες) και αξίζει πολλά credits στην μπάντα για την δουλειά που έκανε σε αυτόν τον τομέα.

Όσοι αγαπάτε το black metal μπορείτε να επενδύσετε άφοβα εδώ! Η μπάντα βρίσκεται ήδη στην δημιουργική διαδικασία του πρώτου τους full length και μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις. Μέχρι τότε, αυτό το EP θα συντροφεύει τις νύχτες που η γεμάτη σελήνη φωτίζει τις ψυχές των πλασμάτων της σκιάς…

Γιώργος Καραγιάννης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here