LUCKY FUNERAL/ SADHUS/ ALLOCHIRIA @An Club, 17/05/2013

0
75

Τελικά το καλοκαίρι ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι το περιμέναμε. Και ναι, φέτος προβλέπεται να είναι αρκετά θερμό, ειδικά όταν μιλάμε για τα συναυλιακά δρώμενα τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.

Πλέον τα βράδια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, είναι γεμάτα από μικρά η μεγάλα live event, και εμείς είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό (ή καλύτερα με το χέρι στην άδεια τσέπη) και την αβεβαιότητα του που θα πρωτοπάμε.

Μάλλον πολλοί από εσάς, προτίμησαν τους SWANS, αν και με ένα εισιτήριο στα 5 ευρώ θα έπρεπε η προσέλευση να ήταν αρκετά μεγαλύτερη και όχι μόνο τα 150 άτομα που μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ στο ιστορικό υπόγειο ροκ στέκι των Εξαρχείων. Οι LUCKY FUNERAL αποφάσισαν εκείνο το βράδυ να μας παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους άλμπουμ, το οποίο έχει διχάσει αρκετά τους φίλους της μπάντας μιας και είναι μια σαφή στροφή ηχητικά σε νέα, πιο progressive μονοπάτια, που έχει τον τίτλο “Find Your Soul In Beautiful Lunatics”.

1stΜετά από ένα μισάωρο καθυστέρηση, κατά τις 21.30,ανεβηκαν στην σκηνή οι ALLOCHIRIA, για τους οποίους ομολογώ ότι πρώτη φορά ερχόμουν σε επαφή με την μουσική τους. Η αλήθεια είναι ότι για τα επόμενα 40 λεπτά κατάφεραν να «μαυρίσουν» ολοκληρωτικά την ατμόσφαιρα στο κλαμπ. Στα πρώτα λεπτά είχα την εντύπωση ότι ήταν μια instrumental postsludge μπάντα, αλλά μόλις το μικροσκοπικό πλάσμα με το όνομα Ειρήνη ανέβηκε πάνω στην σκηνή, το οποίο πλασματάκι έχει μια φωνή που θα έκανε αρκετούς ακραίος τραγουδιστές να πάνε να παίξουν με τις κουκλίτσες τους, έμεινα με το στόμα ανοιχτό.

Την ίδια έκπληξη βλέπαμε και στα πρόσωπα των περισσότερων γύρω μας. Το postsludge των ALLOCHIRIA δεν άφηνε και πολλά περιθώρια.

Αργόσυρτες, βασανιστικές μελωδίες, κιθάρες να σου τρυπάνι τα αυτιά και τα φωνητικά να σου σκίζουν τα σωθικά. Έντονες επιρροές από ISIS και NEUROSIS αλλά σίγουρα το κεντρικό σημείο αναφοράς της μπάντας είναι η Ειρήνη με τις «μαυρόψυχες» κραυγές της. Τσεκάρετε το πρώτο EP της μπάντας, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ (http://www.last.fm/music/Allochiria/Allochiria+EP). Αν και τους αδίκησε ο ήχος, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και περιμένουμε ακόμα περισσότερα από αυτούς στο μέλλον!

2ndΤην νεκρική ατμόσφαιρα που άφησαν πίσω τους οι ALLOCHIRIA, ήρθε να την διαλύσει η επόμενη support μπάντα της βραδιάς, οι SADHUS που μας έδωσαν το φιλί της ζωής! Όπως λένε και οι ίδιοι, “Roll fastPlay slow” και αυτό ακριβώς έκαναν. Μορφή του γκρουπ, ο drummer τους Greg ο όποιος έπαιζε λες και ήθελε να διαλύσει το drum kit του! Στα φωνητικά ο Veldamor τα πήγε καλά, αν και σε πολλά σημεία ακουγόταν πολύ χαμηλά και με συνδυασμό τις κιθάρες που ήταν αρκετά ψηλά («στο Θεό!») έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Oι ίδιοι λένε ότι παίζουν IPS, δηλαδή Intelligent Psycho Sludge! Προσωπικά, θα το χαρακτήριζα ένα stoner/doom sludge, που πολλές φορές ανεβάζει ταχύτητες.

Στη μουσική τους θα βρείτε στοιχεία από ELECTRIC WIZARD, τους Θεούς IRON MONKEY και EYEHATEGOD. Φυσικά είναι πανταχού παρόντες για άλλη μια φορά και οι BLACK SABBATH! Στα τελευταία δυο τραγούδια ο ήχος ήταν υπερβολικά δυνατός με αποτέλεσμα την διασκευή που έπαιξαν στο “Bomber” των MOTORHEAD, να την καταλάβω περίπου στα μισά του τραγουδιού! Κέρδισαν όμως επάξια το χειροκρότημα του κοινού και ήταν ότι έπρεπε πριν την εμφάνιση των headliners της βραδιάς.

lucky 1Οι LUCKY FUNERAL είναι από τις μπάντες που με κόπο, ιδρώτα και πολύ καλές και αξιομνημόνευτες εμφανίσεις κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα όνομα στο χώρο και χαίρουν πλέον τον σεβασμό και της εκτίμησης τον περισσότερων. Στο τελευταίο τους δημιούργημα δείχνουν ότι έχουν την διάθεση να πάνε ένα βήμα μπροστά μουσικά και να φτάσουν τον ήχο τους σε ένα πιο πειραματικό σημείο. Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε διφορούμενες απόψεις, όπως έγραψα και παραπάνω. Αν και φανατικός υποστηρικτής της εξέλιξης, πάντοτε κατανοώντας την ανάγκη του μουσικού να προοδεύει μουσικά, οφείλω να πω ότι το τελευταίο άλμπουμ θέλει αρκετά ακούσματα για να βγάλεις μια ολοκληρωμένη άποψη.

lucky 4Η σκηνή γέμισε με διάφορα μηχανήματα για τις ανάγκες των εφέ που υπάρχουν στο νέο άλμπουμ, έτσι ώστε να αποδοθούν σωστά live τα κομμάτια. Το πρώτο μέρος του set, είχε όλο το “Find Your Soul..”, από την αρχή μέχρι το τέλος και αυτό προκάλεσε ένα μούδιασμα στο κοινό μιας και η πλειοψηφία, δεν γνώριζε τα καινούργια τραγούδια και ήταν απομακρυσμένα από το γνώριμο ύφος της μπάντας. Ζωντανά το άλμπουμ μου ακούστηκε πολύ καλύτερο. Η μπάντα ήταν σε πολύ καλή φόρμα και το διασκέδαζε με το παραπάνω. Πόσα και πόσα respect πρέπει να δώσω στον Lizard που «ζωγραφίζει» στο μπάσο και σε σημεία με έκανε απλά να τον χαζεύω μαγεμένος.

Η σύνδεση με το παρελθόν έγινε με ένα drum solo από τον Pepper και εκεί ξεκίνησε το «ελαφρολαϊκο» πρόγραμμα όπως είπε ο πάντα κεφάτος και γεμάτος χιούμορ Mike, ο όποιος τα πήγε περίφημα για άλλη μια φορά στα φωνητικά. Ο κόσμος άρχιζε σιγά-σιγά να συμμετέχει όλο και περισσότερο, ενώ ο απόλυτος πανικός έγινε στο super hit της μπάντας, το “Stay Away”. Έκλεισαν την συναυλία τους με το μοναδικό instrumental τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για μια μαστουρωμένη γάτα που ακούει στο όνομα Μπάμπης! Μέσα σε χειροκροτήματα, κατέβηκαν από την σκηνή του An club, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά, το πόσο σημαντική μπάντα είναι. Όσοι δεν ήρθαν, πραγματικά έχασαν. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Στηρίξτε την ελληνική σκηνή γιατί το αξίζει!

Γιώργος Καραγιάννης

Φωτογραφίες: Γιώργος Παντούλας

 

 

lucky 2LUCKY FUNERAL SETLIST
THE AWAKENING
SOULS IN THE WAITING ROOM
WE CAN SEE THE SUN
IN
THE NEIGHBORHOOD OF BEAUTIFUL LUNATICS
MNEMOSYNE
LETHE
COLOURFUL BALLOONS IN GROOVE
LET ME SHOW YOU HOW TO LOVE
TANTALUS IS STILL ALIVE
CHORUS
THE MAN WHO
Drum Solo
DRUNK CROCODILE
INDUSTRIAL SOCIETY
ANCIENT TRAGEDY
START YOUR REVOLUTION
COBRA
THE DIRTY HISTORY OF MANKIND
BLEEDING THOUGHTS
AM I SICK TO DIE?
STAY AWAY

BABIS (THE STONED CAT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here