OLIVA – “Raise the Curtain” (AFM)

0
74

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα ότι ο Jon Oliva των SAVATAGE, πρόκειται να κυκλοφορήσει σόλο δίσκο με το όνομα OLIVA ήταν «και γιατί δεν το κάνει με τους JON OLIVAS PAIN; Πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι;». Η απάντηση ήρθε αποστομωτική μόλις άκουσα το άλμπουμ. «Πολύ». Ο Oliva είναι μεγάλος οπαδός του prog rock των 70’s και γκρουπ όπως οι BEATLES και προσπάθησε να περάσει αυτές τις επιρροές του στο δίσκο, κάνοντάς τον να ακούγεται ως μία μίξη του “Streets” (τον οποίο ο ίδιος θεωρεί ως την κορυφαία του στιγμή με τους SAVATAGE) και το prog rock της δεκαετίας του ’70. Με το που ξεκινά το άλμπουμ με το ομώνυμο τραγούδι και ακούς 70’s πλήκτρα για πρώτη φορά σε δίσκο του Oliva, με έντονα τα στοιχεία του musical, κάθεσαι αναπαυτικά στην καρέκλα σου και είσαι έτοιμος να απολαύσεις αυτά που έρχονται.

Ο δίσκος δημιουργήθηκε μετά την κηδεία του φίλου του και κιθαρίστα των JON OLIVAS PAIN, Matt LaPorte, όπου ένας κοινός τους φίλος, ο Dan Fasciana, τον έπεισε να δουλέψουν πάνω σε κάποια κομμάτια που δούλευε. Αυτά μπολιάστηκαν με τα αντίστοιχα του Jon Oliva, αλλά και τα τελευταία μέρη που είχε γράψει ο αδικοχαμένος Criss Oliva και το αποτέλεσμα ήταν να γραφτούν 60 τραγούδια, απ’ όπου χρησιμοποιήθηκαν τα 12 (μαζί με το bonus, “The truth”). Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται το “Father time” που είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψαν ποτέ οι AVATAR (πρώιμη μορφή των SAVATAGE), αλλά και το μαγικό ‘The witch”, ένα τραγούδι που το βασικό του θέμα γράφτηκε από τον Criss σε ηλικία περίπου 16 ετών… Περισσότερες, πολύ ενδιαφέρουσες, ιστορίες σχετικά με τα τραγούδια, θα μπορέσετε να διαβάσετε σε λίγες μέρες στο ROCK HARD, στη συνέντευξη που κάναμε με τον Jon. Να τονίσουμε ότι σε μερικά κομμάτια έπαιξε ντραμς ο Jon, κάτι που έκανε για πρώτη φορά μετά το “Handful of rain”!!!

Αν θέλουμε να κάνουμε μία γενική θεώρηση, το “Raise the curtain”, είναι καλύτερο απ’ όλες τις δουλειές του Oliva με τους JOP, με πολύ μεγάλη ποικιλία. Από τα πιο μπαλαντοειδή τραγούδια (που πάντα λατρεύαμε) όπως το “I know” ή το “Soldier” και το bonusThe truth”, το “The witch”, με το εντελώς RUSH riff, μέχρι το SAVATAGE-ικό “Soul chaser”, το βαρύ “Big brother” και το “Father of time” που όλοι μπορείτε να ακούσετε μέσω του lyric video που φτιάχτηκε. Η αλήθεια είναι ότι έτσι περίμενα να ακούσω τους JON OLIVAS PAIN, από τη στιγμή που το γκρουπ εκείνο δεν έφερε την ταμπέλα των SAVATAGE. Αυτό ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Τέρμα τα bonus τραγούδια των επανακυκλοφοριών των SAVATAGE, που ήταν σαφές ότι τα είχε γράψει μέσα σ’ ένα απόγευμα. Το “Raise the curtain” δουλεύτηκε για περισσότερο από ενάμιση χρόνο κι αυτό είναι εμφανές στο τελικό αποτέλεσμα.

Και όσοι αναρωτιέστε ακόμα γιατί δεν επανασυνδέει τους SAVATAGE, θα σας πω μια πολύ χαρακτηριστική του ατάκα από τη συνέντευξη που κάναμε. «Το τραγούδι 12/24 από το “Dead winter dead” πούλησε 30.000 αντίτυπα. Το ίδιο ακριβώς τραγούδι, χωρίς κανένα remix ή οτιδήποτε άλλο, στο δίσκο των TRANSSIBERIAN ORCHESTRA, πούλησε 9.000.000 αντίτυπα. Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;» Εσείς τι θα κάνατε, αλήθεια;

8,5 / 10

Σάκης Φράγκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here