SCORPION CHILD – “Scorpion Child” (Nuclear Blast)

0
75

Άραγε υπάρχει κάτι το μεμπτό στο να επιλέγεις να χαράξεις τη πορεία σου, όντας νέος μουσικός, στηριζόμενος στις πατέντες και ακολουθώντας στα χνάρια άλλων προγενέστερων συναδέλφων σου; Η απάντηση είναι υποκειμενική και κρίνεται κατά περίπτωση.

Οι SCORPION CHILD καλώς ή κακώς ανήκουν σε αυτούς τους μουσικούς, δε σκοπεύουν να φέρουν καμιά μουσική επανάσταση, ούτε έχουν τις αυταπάτες ότι το κάνουν (;), αλλά αυτό που κάνουν ξέρουν να το κάνουν καλά. Από το 2006 που υπάρχουν στη πιάτσα τελειοποιούν την σκηνική παρουσία και τη μουσική τους, προσεγγίζοντας, αλλά και προσθέτοντας νέα στοιχεία, στο hard rock όπως το δίδαξαν οι ZEPPELIN, οι PURPLE, οι RAINBOW, οι FREE, οι GRAND FUNK. «Καβάτζωσαν» παραγωγό με προϋπηρεσία στους επιτυχημένους (ομοΐδεάτες;) Ιρλανδούς THE ANSWER, χρησιμοποιούν αναλογικό εξοπλισμό και ντύνονται σα χίπηδες. Επομένως είναι λογικό να ξυπνούν τα 70’s ένστικτα μας.

Ωστόσο, οι ίδιοι μάλλον προσπαθούν να αποποιηθούν retro χαρακτηρισμούς, αποπροσανατολίζοντας μας με κάποιες πιο σύγχρονες πινελιές στα τραγούδια τους, αλλά κυρίως με δηλώσεις τους, αφού αρέσκονται να μιλάνε συχνά για τα πολλά διαφορετικά μοντέρνα στοιχεία που συγκεντρώνει η μουσική τους. Αλλά δεν τους παρεξηγούμε. Είναι μια νέα μπάντα που έχει δουλέψει αρκετά για να φτάσει να κυκλοφορεί αυτό το album, κι όλοι έχουν βάλει τα δυνατά τους ώστε να πείσουν ότι «το ΄χουν». Κυρίως ο ταλαντούχος τραγουδιστής, απ’ τους καλούς μιμητές του Robert Plant, που τραβάει τα βλέμματα πάνω του με τις ερμηνείες και την σκηνική του παρουσία (thumbs up και για το look Bobby Liebling). Το δεμένο κιθαριστικό δίδυμο και το τίμιο rhythm section σιγοντάρουν αξιοπρεπώς. Αλλά χωρίς καλές πρώτες ύλες, τραγούδια εν προκειμένω, όλοι αυτοί δε θα έπειθαν κανέναν. Ευτυχώς, στο “Scorpion Child” υπάρχουν αρκετά τέτοια. Ο καθένας θα ξεχωρίσει τα δικά του 3-4 αγαπημένα μέσα από μια σειρά από δυναμικούς hard rock ύμνους και blues-άτες μπαλαντές, με southern γεύση και δυνατά, ευκολομνημόνευτα refrains που βγάζουν όση «τυρίλα» θα θέλαμε.

Το ερώτημα όμως παραμένει για πολλούς. Γιατί να παίζεις 70’s hard rock εν έτη 2013; Είναι η αγάπη σου για αυτή τη σκηνή που δεν σε αφήνει να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό; Ή εκμεταλλεύεσαι τις retro μόδες της εποχής και δεν έχεις τη φιλοδοξία να προσφέρεις κάτι καινούργιο, με δικό σου ήχο; Οι SCORPION CHILD με τον τρόπο τους καταφέρνουν να βγάλουν την λιγότερο αυστηρή και ουχί κακοπροαίρετη πλευρά μας. Άλλωστε λένε ότι στη μουσική (και στο ανέβασμα photo στο facebook) δεν υπάρχει παρθενογένεση.

7 / 10

Κωνσταντίνος Οικονομάκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here