STRATOVARIUS – SECRET ILLUSION – THE SILENT RAGE (Gagarin205, Παρασκευή 28/6/2013)

0
79

silent rageΒαδίζοντας προς το Gagarin, για να δει κάποιος STRATOVARIUS νομίζω πως πάντα έχει την απορία στο μυαλό του και αναρωτιέται τι θα παρακολουθήσει από μια μπάντα που άγγιξε κάποτε την κορυφή, μετά έπεσε στο ναδίρ έμεινε για πολύ εκεί, αλλά σήμερα προσπαθεί να ανακάμψει. Αλήθεια, περίεργη περίπτωση συγκροτήματος αυτοί οι Φιλανδοί ρε παιδί μου… Πάντα όμως τους συμπαθούσα να πω και την αλήθεια. Παρασκευή βραδάκι λοιπόν, και μετά από αρκετό καιρό περνώ την πόρτα του συναυλιακού χώρου και οι THE SILENT RAGE βρίσκονται ήδη επί σκηνής. Παλιά είχα την αίσθηση πως ήταν μια μπάντα με πολύ μέλλον. Σήμερα πιστεύω πως τελματώσανε παρά τις συνεχείς, φιλότιμες προσπάθειες και την πίστη τους στην μουσική που παίζουν. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι ο τραγουδιστής τους, Steve Venardo, μπήκε στο σχήμα πριν λίγο καιρό και δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι. Ίσως να φταίει ο λίγο προβληματικός ήχος, η αλήθεια είναι ότι είχα μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους Έλληνες power metallers.

secretΠάνω – κάτω τα ίδια ισχύουν και για τους SECRET ILLUSION που πρέπει, εάν δεν είναι πολύ αργά, να αποβάλλουν από πάνω τους αυτήν την τρομακτική επιρροή από HELLOWEEN και STRATOVARIUS που έχουν και τους κάνει να μην ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα συγκροτήματα του είδους, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα μέλη του γκρουπ μεμονωμένα. Θα μου πείτε πως κάνουν αυτό που γουστάρουν, δεν θα διαφωνήσω, αλλά και εγώ θα σας απαντήσω πως γράφω αυτό που βλέπω και ακούω και φυσικά είναι η άποψή μου.

kotiΣτην συνέχεια… STRATOVARIUS! Τελικά ήταν μια πολύ καλή συναυλία! Μόνο θετικές εντυπώσεις μου αφήσανε στο μυαλό όταν μας χαιρέτησαν για τελευταία φορά εκείνη την βραδιά και σίγουρα η μπάντα είχε πιο πολύ ενέργεια και καλή διάθεση απ’ ότι εγώ τουλάχιστον περίμενα. Έχοντας αποβάλει την κιθαριστική πρωταγωνιστική νοοτροπία από το show τους, έχουν μεταφέρει το βάρος των ζωντανών εμφανίσεων στους ώμους των Kotipleto και Johansson κατά βάση αλλά και του μπασίστα τους Lauri Porra, που έδειχνε να είναι σε μεγάλα κέφια επί σκηνής. Το κέντρο βάρους της μπάντας έχει μεταφερθεί πια στα πιο έμπειρα μέλη τους και ο καλός Kupiainen στις κιθάρες με τον νεόκοπο Pilve στα drums έχουν πιο περιορισμένο ρόλο! Έπαιξαν γενικά πολύ καλά η αλήθεια να λέγεται, ήταν ελάχιστες οι στιγμές που ο Kotipelto έχασε λίγο τον ρυθμό του, κάπου στο “Destiny”, αλλά ήταν τόσες πολλές οι καλές στιγμές του show τους που είναι σκέτη γκρίνια να αναφέρω δυο χαμένους στίχους ή να σταθούμε σε αυτό.

jensΈχοντας και νέο (εξαιρετικό) άλμπουμ στο ενεργητικό τους, τίμησαν το “Nemesis” με συνολικά έξι τραγούδια, που τα καλοδέχτηκε το κοινό (“Abandon”, “Halcyon days”, “Dragons”, “Fantasy”, “If the story is over” και “Unbreakable”) αλλά φυσικά ο ενθουσιασμός και η συμμετοχή του κόσμου στα “Against the wind”, “Eagleheart”, “Distant skies”, “The kiss of Judas”, “Paradise”, “Destiny” δεν συγκρίνεται! Προσωπικά πιστεύω πως η κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν αφενός μεν το “Distant skies” που τραγουδούσαν όλοι, αλλά φυσικά και στα “Black diamond”, “Hunting high and low” έγινε ο …καλός χαμός! Έλειψε μόνο το “Forever”, αλλά δεν έγινε και τίποτα στο κάτω-κάτω! Συνολικά, μια συναυλία που τα περίπου 700 άτομα που μαζεύτηκαν στο Gagarin στις 28/6/2013 την ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους,. Ίσως η καλύτερη τους εμφάνιση επί Ελληνικού εδάφους μετά τις επικές στιγμές του “Visions of Europe” τότε στο ΡΟΔΟΝ! Να που μερικές, πιο πρόσφατες, μπάντες που «πέφτουν», μπορούν και επανέρχονται σε υψηλό επίπεδο. Thumbs up for STRATOVARIUS!

Δημήτρης Σειρηνάκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Καραλής

 

STRATOVARIUS Setlist

porriAbandon
Speed
of light
Halcyon days
The kiss of Judas
Dragons
Eagleheart
Fantasy
Destiny
Distant skies
Black diamond

Encore 1
If the story is over
Against the wind
Paradise

Encore 2
Unbreakable
Hunting high and low

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here