MINISTRY – “Enjoy the Quiet – Live at Wacken 2012” (13th Planet Records/UDR/Wacken Records)

0
155

Νομίζω ότι είναι περιττό να ξαναλέμε τα περί MINISTRY κι αν ο Jourgensen έπρεπε να κρατήσει τον λόγο του ή όχι. Αποδείχθηκε αυτό από την αποδοχή που είχε το μετριότατο “Relapse”. Το θέμα μας είναι ότι κυκλοφορεί ένα ακόμη live CD/DVD τους, αφιερωμένο σε εκείνη την «τελευταία» περιοδεία τους και θα κυκλοφορήσει συμπτωματικά ένα μήνα πριν το «τελευταίο» album τους, “From beer to eternity”.

Στο προκείμενο τώρα, που είναι η μουσική. Το αν είναι ψημένη η όχι επί σκηνής η μπάντα που συνοδεύει τον γέρο-Al δε χωρά καμία αμφιβολία. Οι μισοί PRONG επί σκηνής συν τη μορφάρα, τον Tony Campos των STATICX. Enough said! Τα τραγούδια παίζονται όπως επιβάλλεται, με την απαραίτητη δύναμη και τσαμπουκά, τον σωστό ήχο (WOA είναι αυτό!) και με τον frontman να φτύνει με την πρέπουσα οργή τους στίχους. Εκεί όμως που σηκώνει πολύ συζήτηση είναι η επιλογή των τραγουδιών.

Σε ένα τεράστιο festival όπως είναι το Wacken, αν δεν είσαι headliner, έχεις στη διάθεσή σου πολύ περιορισμένο χρόνο και εκ των πραγμάτων αναγκάζεσαι να κάνεις εκπτώσεις στο setlist. Κάτι τέτοιο λοιπόν συμβαίνει και με την περίπτωση των θρυλικών industrial metallers. Μόνο έντεκα τραγούδια, εκ των οποίων μόνο τρία από την καλύτερη και πιο εμπορική εποχή τους, στα 90s, και τα υπόλοιπα από το 2004 μέχρι και σήμερα. Αναμφισβήτητα είναι πολύ ευπρόσδεκτες οι παρουσίες των “Life is good” ή “Rio grande blood” για παράδειγμα, σε αντιδιαστολή με το “99 percenters” που ακόμα και επί σκηνής εξακολουθεί να είναι αχώνευτο.

Επιφυλάσσομαι για την πλήρη κυκλοφορία του “Enjoy the quiet”, που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο DVD και θα έχει επίσης και την εμφάνιση των MINISTRY στο ίδιο fest το 2006 για να γίνουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις. Δεν είμαι βέβαια και πολύ αισιόδοξος, γιατί και το trailer που ακολουθεί παρακάτω δείχνει ένα σαφώς ξενέρωτο κοινό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά του live CD σκέτου δεν έχει απολύτως κανένα νόημα για κάποιον που δεν είναι άρρωστος οπαδός του Jourgensen.

Γιώργος Κόης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here