REVAMP – “Wild Card” (Nuclear Blast Records)

0
70

H Floor Jansen αποτελεί προσωπικό κόλλημα από όταν βγήκαν οι AFTER FOREVER, με τα δύο πρώτα άλμπουμ τους, “Prison of desire” (2000) και “Decipher” (2001), να τα θεωρώ από τα κορυφαία του χώρου. Ίσως (προσωπικά πάντως σίγουρα) η καλύτερη φωνή του χώρου, κούκλα και επιτέλους οι NIGHTWISH ας κάνουν το σωστό!

Η διάλυση των AFTER FOREVER – οι οποίοι συνέχιζαν να παράγουν πολύ ποιοτικές δουλειές μέχρι και το τέλος της καριέρας τους, έστω και αν είχαν αλλάξει πολύ τη μουσική τους – το 2009, έκανε τη Floor να κάνει το δικό της σχήμα, τους REVAMP. Το ντεμπούτο άλμπουμ όμως, “ReVamp” του 2010, ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών και ένα απλά μέτριο ξεκίνημα.

Πέρασε ο καιρός, η Floor αναγκάστηκε να μείνει στα pits για 1.5 χρόνο λόγω του σοβαρού προβλήματος με την υγεία της, αναρρώνει όμως και όλα δείχνουν ιδανικά για αυτήν. Οι NIGHTWISH την παίρνουν για αντικαταστάτρια της Anette Olzon για το υπόλοιπο της παγκόσμιας περιοδείας τους και κυκλοφορεί και το δεύτερο άλμπουμ με τους REVAMP, το “Wild card”.

Αυτός ο δίσκος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του! Το “Wild card” είναι heavy, επιθετικό, πολύ μοντέρνο (μέχρι και κάτι djent περάσματα έχει σε κάποια σημεία), μελωδικό, groove-άρει, έχει progressive αισθητική, δε στηρίζεται μόνο σε εμπορικά ρεφρέν (άλλωστε δεν έχει ιδιαίτερα πολλά τέτοια) μα είναι γεμάτο μουσικότητα. Η μπάντα παίζει και παίζει καλά! Είναι δίσκος με πολύ ενέργεια, ποιότητα και ποικιλία. Και τα πιο βαριά με modern metal αισθητική κομμάτια του έχει (τα δύο πρώτα “The anatomy of a nervous breakdown” με το πρώτο να έχει και κάποια growls και τα “I can become” και “Miserys no crime” πάλι με κάποια growls) και τα πιο εμπορικά του (“Precibus” το οποίο θα ήταν το ιδανικό single αν η μπάντα ήθελε να παρουσιάσει αυτή την πλευρά της) και τις πιο ατμοσφαιρικές πλευρές του (“Distorted lullabies”), μέχρι και κομμάτι που θα μπορούσε να είναι γραμμένο για τον Devin Townsend (“The anatomy of a nervous breakdown: Neurasthenia”), με τον ίδιο να τραγουδάει κιόλας σε αυτό! Και η Floor για ακόμα μία φορά εξαιρετική. Όποτε χρειάζεται «τσαντισμένη», όποτε χρειάζεται λυρική, ότι γενικά θέλει το κομμάτι, απλά το προσφέρει με ευκολία και ιδανικά.

Οι συμμετοχές στο δίσκο είναι και πολύ καλές και προσδίδουν το έξτρα που καλέστηκαν να δώσουν. Ο “αδερφός” της Floor, Mark Jansen (EPICA, exAFTER FOREVER) συνυπάρχει μετά από χρόνια δισκογραφικά με την “αδερφή” του και κάνει τα growls στο “Miserys no crime”. O Devin Townsend προσφέρει τη φωνή του και στοιχειώνει με τη μοναδική του ερμηνεία το “The anatomy of a nervous breakdown: Neurasthenia”, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να είναι και σε κάποιο δίσκο του. Η τραγουδίστια των STREAM OF PASSION, Marcela Bovio και ο τραγουδιστής των TEXTURES, Daniel de Jongh, είναι η χωρωδία του δίσκου και αυτό έχει δώσει μία πιο rock/metal αισθητική στον όρο «χωρωδία».

Το “Wild card” δείχνει να είναι όντως το μεγάλο χαρτί των REVAMP. Πέρα του ότι σαν δίσκος είναι πάρα πολύ καλός, η μπάντα θα είναι το support act στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των KAMELOT, η Floor είναι όσο πιο «καυτό» όνομα μπορούσε να είναι αφού είναι η κύρια υποψήφια για μόνιμη τραγουδίστρια των NIGHTWISH και περιόδευε μαζί τους… αν και τώρα δεν κάνουν κάτι οι REVAMP δε ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ. Με τέτοια δουλειά όμως αξίζουν σίγουρα το βήμα παραπάνω. Άλλη μπάντα σε σχέση με το ντεμπούτο, μακάρι να συνεχίσουν έτσι!

8/10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here