MYSTERY – “2013” (Metalapolis Records)

0
73

Οι Αυστραλοί MYSTERY είναι ένα ακόμη νέο συγκρότημα που αναβιώνει τον hard rock ήχο των 80’s. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι αποτελούν τη νεότερη Αυστραλιανή μπάντα σε ότι αφορά την ηλικία των μελών της που έχει κάνει παγκόσμια περιοδεία! Μιλάμε ουσιαστικά για δεκαεπτάχρονα παιδαρέλια που μπήκαν στα βαθιά και μας δίνουν και το πρώτο του album με τον τίτλο “2013”.

Οι MYSTERY σύμφωνα και με τους ίδια τα μέλη του συγκροτήματος έχουν επιρροές από TWISTED SISTER, QUIET RIOT, W.A.S.P., MOTLEY CREW και τις βγάζουν όλες στο “2013”. Αρκετά αισιόδοξο αλλά και ριψοκίνδυνο δεδομένου και του ότι μιλάμε για «βαριά» ονόματα. Το βασικότερο όλων είναι να το δούμε στη πράξη.

Δυστυχώς τα πράγματα στη πράξη δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Καταρχήν να αναφέρω ότι το album περιέχει δέκα κομμάτια εκ των οποίων ένα εισαγωγικό instrumental, δύο διασκευές (“Stand up and shout” του DIO, και “Land down under” των επίσης Αυστραλών MEN AT WORK) κι έξι δικές τους συνθέσεις. Ξεκινώντας από τις τελευταίες θα πω ότι είναι πολύ φτωχές μουσικά καθώς ακούγονται περισσότερο ως μια συρραφή γνωστών riffs των επιρροών τους παρά για ολοκληρωμένες συνθέσεις της ίδιας της μπάντας. Με μόνη εξαίρεση το “Test of time”, τα υπόλοιπα δεν με συγκίνησαν καθόλου. Τα δε φωνητικά είναι ακόμη πιο φτωχά με τον τραγουδιστή Rocky Ravic όχι απλά να ζορίζεται στα δύσκολα αλλά να φαλτσάρει συνεχώς, ακόμη και στα βασικά. Βρήκα αδύνατο να ακούσω έστω κι ένα τραγούδι για δεύτερη φορά.

Για τις διασκευές δεν θα μιλήσω για το “Land down under”. Προφανώς ήθελαν να δηλώσουν περήφανα τη προέλευση τους και διάλεξαν ένα new wave rock τραγούδι δίνοντας του μια πιο hard rock μουσική υπόκρουση. Δεν μου άρεσε αλλά πάμε στο βασικότερο. Διασκευή του “Stand up and shout” κι εδώ έρχεται το μεγάλο ‘ΓΙΑΤΙ;’… Το «σακατεύουν» από την αρχή μέχρι το τέλος όχι τόσο μουσικά αλλά με αυτά τα φωνητικά θα έκαναν τα κόκκαλα του DIO να τρίζουν.

Δεν μου αρέσει να «θάβω», ειδικά όταν μιλάμε για νέες μπάντες με ταλέντο. Με τους MYSTERY δεν βλέπω ταλέντο ή αν έχουν, ας στρωθούν στη δουλειά να το βγάλουν προς τα έξω. Το “2013” είναι ένα ντεμπούτο ικανό να εντυπωσιάσει συμμαθητές και συμμαθήτριες των μελών του συγκροτήματος αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς η πρώτη δισκογραφική δουλειά των MYSTERY θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τη δική τους μουσική βελτίωση και την πορεία στο χώρο του hard rock που έχει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις.

3 / 10

Νίκος Ανδρέου

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here