“METALLICA – Through the never” (U.I.P./Odeon)

0
189

Τι καλύτερο να ξεκινά η εβδομάδα σου, έστω και στις 10 το πρωί, με τη δημοσιογραφική προβολή της καινούργιας ταινίας των METALLICA, με τίτλο “Through the never”; Με ελάχιστες ώρες ύπνου και τον πρώτο καφέ ήδη να παλεύει να μου ανοίξει τα μάτια, φτάνω στον κινηματογράφο όπου γινόταν η προβολή, πήρα τα 3D γυαλιά μου και κάθισα αναπαυτικά, αφού προηγουμένως (εντελώς εσκεμμένα) δεν είχα παρακολουθήσει επισταμένως κανένα από τα trailer, ώστε να δω κάτι εντελώς αμερόληπτος και χωρίς να περιμένω κάτι συγκεκριμένο.

Η αλήθεια είναι ότι την ταινία αρχικά άκουγα να την περιγράφουν σαν ντοκιμαντέρ, παρακολουθώντας την όμως, κατέληξα ότι δεν έχει καμία σχέση με κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορία ενός roadie, που είναι φανατικός οπαδός των METALLICA και του ανατίθεται μία «αποστολή», να φέρει μία τσάντα στο συγκρότημα, που την χρειάζονταν πάρα πολύ. Και ο roadieαυτός, είναι τόσο φανατικός, που είναι διατεθειμένος να φέρει την αποστολή του εις πέρας, παρά όλες τις αντιξοότητες. Ουσιαστικά, λοιπόν, το “Through the never” (σ.σ. όπου παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο τραγούδι, δεν ακούγεται!!!) είναι μία ταινία που δείχνει ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό show των METALLICA, γυρισμένο στο Vancouver του Καναδά κι εμβόλιμα παρουσιάζεται ένα ταξίδι μέσα στο χάος και την τρέλα, αυτού του roadie, ο οποίος αντιμετωπίζει φοβερές δυσκολίες, ένα τρομερό τρακάρισμα, συμπλοκές με αστυνομικούς, πολλούς κρεμασμένους ανθρώπους, βρέθηκε να τυλίγεται στις φλόγες, αλλά τελικά, κατάφερε να παραδώσει την περιβόητη τσάντα που του είχε ζητηθεί. Ένα μεγάλο ερώτημα που δημιουργήθηκε, είναι τι περιείχε αυτή η τσάντα, κάτι που δεν απαντάται στην ταινία. Οι METALLICA, όμως, είναι ένα συγκρότημα που ποτέ δεν ξεχνά και πιστεύω ότι το γεγονός ότι η ταινία προβλήθηκε στην Αμερική την ημέρα της επετείου 27 ετών από το θάνατο του Cliff Burton, όλο και κάποιον συμβολισμό θα περιέχει…

Για τη συναυλία, που –κακά τα ψέματα- αποτελεί το βασικό μέρος της ταινίας, δεν έχω αρκετά λόγια… Ξεχάστε ότι άλλο έχετε δει, ακόμα και από τους ίδιους τους METALLICA. Η σκηνή είναι τεράστια, στο κέντρο ενός κλειστού γηπέδου και οποιαδήποτε κάμερα καλύπτει τη συναυλία, φαίνεται ο “τρελαμένος” κόσμος στο βάθος. Οι λήψεις είναι εξωπραγματικές και φανερώνονται επίτηδες πολλά μικρά ή μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας. Για παράδειγμα όσοι έχετε ακούσει το soundtrack, στο “Ride the lightning”, που σε κάποιο σημείο χάνεται ο ήχος, είναι επειδή χάλασε το μικρόφωνο που τραγουδούσε ο Hetfield, ο οποίος εκνευρισμένος το κλώτσησε κάτω. Από εφέ, τα πράγματα είναι πραγματικά γιγαντιαία. Από το αίμα που κυλά στο δάπεδο την ώρα του “Creeping death”, την ηλεκτρική καρέκλα με τις εκκενώσεις στο “Ride the lightning”, τα απίστευτα πυροτεχνήματα στο “One”, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε πεδίο μάχης, τους σταυρούς στο “Master of puppets” (με τα εμβόλιμα πλάνα κρεμασμένων ανθρώπων στο action movie), το άγαλμα της δικαιοσύνης που διαλύθηκε στο τέλος του “And justice for all”, μέχρι και το ατύχημα που συνέβη στο τέλος του “Enter sandman” κι έκανε το συγκρότημα να παίξει το “Hit the lights”, σύμφωνα με τον James Hetfield, όπως έπαιζαν στο γκαράζ τους το 1983 (κάτι που αποτελεί το highlight του show, για εμένα). Το γεγονός, ότι στους τίτλους τέλους, τους δείχνει να παίζουν το “Orion”, είναι άλλος ένας συμβολισμός για τον Cliff Burton, αλλά αυτό μένει να μας το πουν οι ίδιοι.

Οι METALLICA, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα στην Αμερική αυτή τη στιγμή, σε όλα τα είδη μουσικής. Είναι ένας κολοσσός, που μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, ανά πάσα στιγμή. Και ο κολοσσός αυτός, αποφάσισε να κάνει μία ταινία, που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί και είτε σας αρέσει, είτε όχι, δεν μπορείτε παρά να παραδεχτείτε ότι οι METALLICA, είναι το μοναδικό rockσυγκρότημα σε ολόκληρο τον κόσμο που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Βγάζω το καπέλο στους METALLICA, αφού επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια σε μία τρισδιάστατη ταινία που έχει ως βάση τη μουσική τους, δεν θέλησαν να το παίξουν ηθοποιοί, αλλά κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα. Να παίζουν HEAVY METAL!!! Είναι οι απόλυτοι stars κι εκεί που οι άλλοι βγάζουν μπύρες, κρασιά, χάμπουργκερ και καφέδες με την υπογραφή τους, εκείνοι βγάζουν τρισδιάστατη ταινία και μάλιστα σπάνε τα ταμεία στην Αμερική ήδη…

Σάκης Φράγκος

Υ.Γ. Για όσους αναρωτιούνται, η ταινία, από σήμερα, Δευτέρα 30/9 θα προβάλλεται στο Odeon Opera και από την Πέμπτη 3/10 στους κινηματογράφους όλης της χώρας!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here