SEPTIC FLESH re-issues μέρος 3ο.
Η Season Οf Mist, επανακυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου το 3ο κατά σειρά full length της μπάντας, το θρυλικό “Ophidian wheel”, το οποίο είχε αρχικά κυκλοφορήσει το 1997 από τη Γαλλική Holy Records. Προηγήθηκαν τα re-issues των “Mystic places of dawn” (1994) (παρουσίαση εδώ) και “Έσοπτρον” (1995) (παρουσίαση εδώ).
Ερχόμενοι με κεκτημένη ταχύτητα από το αψεγάδιαστο “Έσοπτρον”, θα απορούσε κανείς τι καλύτερο ή τουλάχιστον ιδίου επιπέδου δίσκο θα μπορούσαν να γράψουν. Στη μπάντα επιστρέφει ο Χρήστος Αντωνίου, καθώς έχουμε και την εισχώρηση στο συγκρότημα της σοπράνο Ναταλίας Ρασούλη.
Ενώ στο “Έσοπτρον” οι ταχύτητες είχαν πέσει σε σχέση με το ντεμπούτο τους, εδώ ανεβαίνουν και πάλι, αλλά σε ορισμένα τραγούδια, όπως το εναρκτήριο “The future belongs to the brave” και το “Razor blades of guilt”. Σε άλλα, εξακολουθούν να είναι doom-y σε στυλ PARADISE LOST εποχής “Gothic”, τα οποία είναι και τα πιο λαμπερά διαμάντια του άλμπουμ. Τα riffs του Σωτήρη, ο οποίος έχει συνθέσει το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών του άλμπουμ, κάνουν πάλι τα αυτιά μας να φτάνουν σε οργασμό. Αν προσθέσεις και τη λυρικότητα που δίνουν τα μαγευτικά φωνητικά της Ναταλίας και τα διακριτικά πλήκτρα του Χρήστου (αλλά και του Σωτήρη), το αποτέλεσμα είναι εκστατικό. Η θεατρικότητα δε των brutal φωνητικών του Σπύρου δίνει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα στα κομμάτια. Σίγουρα τα καλύτερά του, μέχρι τότε τουλάχιστον. Τραγούδια φτιαγμένα για live performing, όπως το “Phallic litanies” (ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα παλαμάκια του κοινού στα live των ‘90s και ιδιαίτερα στο αλησμόνητο Metal Meeting ’99 στο Ρόδον, του οποίου η αφίσα κοσμούσε το δωμάτιο μου για πάρα πολλά χρόνια), πολλά διαφορετικά στοιχεία, σκοτεινές, επικές και μελαγχολικές μελωδίες, στο στυλ της εποχής, μα με μυαλό 50 χρόνια μπροστά, δημιουργούν μαζί αρμονικά ένα τέλειο συνθετικά άλμπουμ. Δεν υπάρχει ούτε ένα τραγούδι που να υστερεί, ή να μή σου καρφώνεται στο κέντρο του εγκεφάλου! Ακόμα και τα τραγούδια προπομπός ουσιαστικά των CHAOSTAR (“Tartarus”, “Microcosmos” και “Enchantment”), της εκπληκτικής μπάντας του Χρήστου, που θα δημιουργούταν σε λίγα χρόνια. Υπάρχει όμως μια σύνθεση που εκφράζει ότι ακριβώς προανέφερα και αποτελεί το αγαπημένο μου κομμάτι που έχει γράψει ως και σήμερα αυτή η μπαντα, το θεϊκό “Heaven below”, που όποτε το ακούω, μετά από τόσα χρόνια, σίγουρα θα παίξει ξανά και ξανά στο repeat!
Οι SEPTIC FLESH με αυτό το άλμπουμ-σταθμό για την Ελληνική metal σκηνή, απέδειξαν για άλλη μια φορα πόσο μεγάλη μπαντα ήταν… και συνεχίζουν να είναι. Όσοι δεν έχετε στη συλλογή σας το “Ophidian wheel”, αλλά και όσοι είστε συλλέκτες, να το τιμήσετε, αφού πέρα από το βελτιωμένο ήχο και το καινούριο εξώφυλλο, έχει και τρεις ακυκλοφόρητες συνθέσεις, τα “The ophidian wheel”, “Phallic litanies” και “On the topmost step of the earth”.
10/10
Γιώργος Δρογγίτης














