Home Artists PRONG interview (Tommy Victor)

PRONG interview (Tommy Victor)

0
86
Prong
Photo by Tom Flynn


















Prong
Photo by Tom Flynn

“Beg to Differ”

Εάν υπάρχει μια μπάντα που ο τίτλος της cult band της έρχεται σαν γάντι, αυτοί θα ήταν οι PRONG, ή μάλλον ο συνιδρυτής, συνθέτης και frontman, Tommy Victor, o οποίος μετά από σαράντα χρόνια καριέρας που συμπληρώνονται φέτος, έχει επηρεάσει μουσικούς όπως τον Trent Reznor (NINE INCH NAILS), Rob Zombie, PANTERA και KORN μεταξύ άλλων. Κατάφερε να συνδυάσει το hardcore, thrash, post punk ακόμα και το industrial με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους τόσο του crossover όσο και του groove metal. Με αφορμή τόσο του καινούργιου δίσκου τους, “Prong”, όσο και με την πρώτη επίσκεψή τους στην Ελλάδα στις 22 Νοεμβρίου στο Gazarte, είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του.

Πως θα συνόψιζες την μουσική κληρονομιά των PRONG;
Αφού τέλειωσε η περιοδεία για τα 31 χρόνια του ‘Cleansing’, του πιο εμπορικά επιτυχημένου μας δίσκου, κατάλαβα για άλλη μια φορά τι ήταν εκείνο που έκανε την μουσική της μπάντας ξεχωριστή: προερχόμασταν από ένα μέρος της Νέας Υόρκης, το λεγόμενο Lower East Side, που ενώ είχε μια πολύ ανεπτυγμένη punk και hardcore κουλτούρα, δεν ίσχυε το ίδιο για το metal, οπότε ήμασταν από τους πρώτους που ενώσαμε αυτά τα στοιχεία. Εάν προσθέσεις και το πάθος που έχω για τους KILLING JOKE, άλλη μπάντα πολύ προχωρημένη για την εποχή της που ποτέ δεν γνώρισε την εμπορική επιτυχία που της άξιζε, τότε θα έχεις μια ιδέα του τι αντιπροσωπεύουν οι PRONG. Ποτέ μας δεν ακολουθούσαμε τις μόδες, απλά κάναμε εκείνο που μας άρεσε, και ίσως και γι’ αυτό δεν κατορθώσαμε ποτέ να γίνουμε mainstream. ‘Ίσως εάν είχαμε επικεντρωθεί σε ένα μόνο είδος, είτε groove metal, είτε alternative, είτε thrash, ίσως να μην είχαμε μπερδέψει τόσο το κοινό, αλλά από την άλλη θα βαριόμουνα του θανατά να παίζω μόνο ένα είδος όλη μου την ζωή.

Το να είναι κάποιος πρωτοπόρος στην μουσική δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα έχει και μια εμπορική απήχηση, και στην δική σου περίπτωση, έχουν υπάρξει στιγμές που ήσουν στο τσακ να παρατήσεις τελείως την μουσική…
Σωστά. Για παράδειγμα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ζούσα με την τότε γυναίκα μου στο σπίτι της πρώην πεθεράς μου, χωρίς να κάνω τίποτα και όντας άφραγκος, μέχρι που ο Glenn Danzig με πήρε τηλέφωνο για να μου προτείνει τη θέση του κιθαρίστα. Αυτό αναζωπύρωσε την αγάπη μου για το παίξιμο και τη σύνθεση μουσικής, και παραμένω μαζί του τριάντα χρόνια μετά. Μετά ήρθε ο COVID και βρέθηκα πάλι στα πρόθυρα να τα παρατήσω όλα. Προστέθηκε σε αυτό και η έλλειψη αντίκτυπου του προηγούμενου άλμπουμ, ‘State of Emergency’ (2023). Για να μπω στη διαδικασία δημιουργίας ενός άλμπουμ, πέρα ​​από την έμπνευση, χρειάζεται να νιώθω ότι έχω και τη στήριξη της δισκογραφικής εταιρείας. Αισθάνομαι ότι τα πρόσφατα άλμπουμ των PRONG πέρασαν απαρατήρητα, ειδικά στις ΗΠΑ. Συχνά με πλησίαζαν άνθρωποι στις συναυλίες και μου έλεγαν ότι δεν γνώριζαν καν πως είχαμε κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ — τέτοιες καταστάσεις συνέβαιναν συνεχώς, ιδιαίτερα μετά το 2012, όταν είχα υπογράψει με την προηγούμενη εταιρεία μου. Ξέρεις, υπάρχει ένας διαδικτυακός και δορυφορικός ραδιοφωνικός σταθμός που ονομάζεται SiriusXM. Είναι ο σταθμός με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ για την ανάδειξη νέων συγκροτημάτων — θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούν τους σημαντικότερους διαμορφωτές τάσεων στον χώρο του metal. Ωστόσο, δεν κατάφερα ποτέ να ακουστώ εκεί, γεγονός που δεν βοήθησε και τα προηγούμενα άλμπουμ μου να αποκτήσουν δυναμική. Παρόλα αυτά, ένιωσα κολακευμένος όταν η Napalm Records —η οποία είχε εξαγοράσει την προηγούμενη εταιρεία μου— με ρώτησε πότε σκόπευα να φτιάξω νέο άλμπουμ. Πρόκειται για μια εταιρεία που παρακολουθούσα ανέκαθεν και γνωρίζω ότι διαθέτει ένα ανώτερο και πιο εκτεταμένο δίκτυο διανομής στις ΗΠΑ. Έτσι, αποφάσισα να επιστρέψω στο στούντιο και αυτή τη φορά κατάφερα να συνεργαστώ και με τον Andy Sneap (OPETH, KREATOR, MEGADETH, SAXON κτλ.) για τη μίξη και το mastering.

Photo by Tom Flynn

Σου ήταν εύκολο να ξανακάτσεις κάτω και να αρχίσεις να γράφεις για ένα καινούργιο δίσκο;
Όχι και τόσο. Ξέρεις, κάθε δίσκος που κάνω είναι σαν μια απάντηση στον προηγούμενο, οπότε αυτήν την φορά αποφάσισα να αφήσω απ’ έξω τα groove στοιχεία, να κρατήσω μια δύο στιγμές για το industrial, και να ξαναγυρίσω στις punk/hardcore ρίζες μου. Επίσης είχα και κάποια κομμάτια από την εποχή του ΕΡ ‘Age of Defiance’ (2019) όπως το ‘Uncertain Truth’, ‘Our Continuance’ και το ‘Out of Body’ που είναι πιο ατμοσφαιρικά, πιο post punk, και που είχαν μείνει εκτός του ΕΡ. Ξέρεις, όταν ακούω τις καινούργιες μπάντες, πολλές από αυτές αποφεύγουν να δημιουργούν μελωδίες που να σε σαγηνεύουν, που να σε κάνουν να θέλεις να ξανακούσεις τα τραγούδια τους γιατί θεωρούν ότι αυτό που μετράει την σήμερον ημέρα δεν είναι η μελωδία, το riff, το hook αλλά το πόσο τεχνικά άρτιοι είναι και πόσες πολύπλοκες ενορχηστρώσεις θα βάλουν μέσα σε ένα κομμάτι. Εγώ είμαι τις παλιάς σχολής: JETHRO TULL, BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN… όλες εκείνες οι κλασικές μπάντες που σε προσέλκυαν με το που έπεφτε το πρώτο riff και αυτή είναι μια αρχή που έχω τηρήσει ανέκαθεν.

Θεωρείς ότι η Napalm Records έδωσε μια νέα πνοή ζωής στην μπάντα;
Βλέπω αυτόν τον δίσκο ως μια καινούργια αρχή, έχοντας την ελπίδα ότι με την καινούργια εταιρεία θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό και ότι μια καινούργια γενιά θα μας γνωρίσει. Γι’ αυτό και ο τίτλος του δίσκου είναι απλά ‘Prong’ με το λογότυπό μας μέσα σε μια σημαία και με την Νέα Υόρκη στο βάθος. Είναι σαν να παρουσιαζόμαστε στο ευρύτερο κοινό για πρώτη φορά. Το γεγονός ότι ερχόμαστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά είναι ενδεικτικό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μπάντας είναι ότι ενώ είσαι ο συνιδρυτής της μπάντας, είσαι ο μόνος που έχει μείνει σταθερός από την αρχή καθώς από την θέση του μπασίστα και ντραμίστα έχουν περάσει πάρα πολλοί μουσικοί. Ποιοι θα σε συνοδεύουν στο λάιβ της Αθήνας;
Τόσο ο Christopher Dean (μπάσο) όσο και ο Tyler Bogliole (ντραμς) είναι στην μπάντα από το 2023 και μάλιστα παίξανε στον live δίσκο ‘Live and Uncleansed’, που ηχογραφήσαμε κατά την περιοδεία για την επέτειο του ‘Cleansing’. O Tyler ήταν ο τεχνικός των ντραμς του προηγούμενου ντράμερ μου, ο οποίος αποφάσισε να φύγει για να παίξει σε μια μπάντα του TikTok που λέγεται ADAM AND THE METAL HAWKS και έχουν εκατομμύρια ακόλουθους αν και δεν έχουν βγει να παίξουν πιο πέρα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Christopher ήταν ο τεχνικός της κιθάρας μου εδώ και χρόνια και όταν ο προηγούμενος μπασίστας αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ξανακάνει περιοδείες λόγω οικογένειας, αποφάσισα να μην κάνω οντισιόν και του πρότεινα την θέση.

Photo by Rudy DeDoncker

Ένα άλλο επίσης χαρακτηριστικό σου είναι η αγάπη σου για τις διασκευές και έκανες μάλιστα και ένα ολόκληρο δίσκο έτσι το 2015 (‘Songs from the Black Hole’). Τώρα, βλέπω στα bonus tracks μια απροσδόκητη διασκευή, κάτι που θα το λέγαμε και guilty pleasure…
Ενώ σε εκείνο τον δίσκο ήθελα να αναδείξω κάποιες από τις πρώιμες επιρροές μου (THE SISTERS OF MERCY, BLACK FLAG, Neil Young κτλ) τώρα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό∙ ήθελα μια διασκευή ενός γνωστού τραγουδιού, κάτι που να προκαλεί νοσταλγία στον ακροατή. Ήμουνα με έναν φίλο και μου πρότεινε τραγούδια των THE CURE, THE STONE ROSES, και άλλων πολλών αλλά κανένα δεν μου κόλλαγε, μέχρι που μετά από πέντε μήνες συνεχών απορρίψεων των προτάσεων του, έρχεται μια μέρα και μου αναφέρει το ‘Cruel Summer’ των BANANARAMA. Εκείνη την στιγμή, κάτι έκανε κλικ μέσα μου: είχα να το ακούσω αυτό το τραγούδι εδώ και αιώνες και αμέσως θυμήθηκα και το βίντεο κλιπ το οποίο είναι γυρισμένο στην Νέα Υόρκη. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η διασκευή ήταν έμμεσα και ο λόγος που έχω και τον Andy Sneap ως συνεργάτη γιατί, αρχικά σκεφτόμουν να κάνω τις μίξεις σε ένα στούντιο κοντά στο σπίτι μου (έχω δύο μικρά παιδιά και η γυναίκα μου δουλεύει όλη μέρα, οπότε το σπίτι το φροντίζω εγώ όταν δεν είμαι σε περιοδεία), αλλά ο ηχολήπτης έκανε μέτρια δουλειά, ειδικά με αυτό το κομμάτι το οποίο ήταν δύσκολο να διασκευάσω και ήθελε καλή δουλειά στην κονσόλα. Από πάντα ήθελα να δουλέψω με τον Andy αλλά επειδή έχει μεγάλη ζήτηση ως παραγωγός, δεν ήταν ποτέ διαθέσιμος, αλλά αυτή τη φορά ήμουν τυχερός και δέχθηκε. Πραγματικά κατάφερε να πάει το κομμάτι σε άλλο επίπεδο∙ είναι σαν ακούς τους PRONG να μεταμορφώνονται σε HALL & OATS, χαχα.

Μιας που είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα, υποθέτω ότι το setlist εκτός από κάποια κομμάτια του νέου δίσκου θα είναι επικεντρωμένο στα κλασικά του ρεπερτορίου σου, σωστά;
Σωστά. Βασικά θα παίξουμε όσα κομμάτια έχουν το δικό τους video clip, αλλά θα υπάρξουν και κάνα δυο εκπλήξεις. Αναρωτιέμαι τι διάρκεια έχουν συνήθως τα live στην Ελλάδα γιατί, για παράδειγμα στην Αμερική, εάν κάνεις ένα σετ πάνω από μια ώρα, το κοινό αρχίζει και βαριέται.

Στην Ελλάδα, ένα setlist κάτω από ογδόντα λεπτά θεωρείται μικρό. Ενενήντα λεπτά μαζί με τo encore είναι η πιο νορμάλ διάρκεια θα έλεγα.
Μου φαίνεται λογικό. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παίζουμε πάνω κάτω τόσο.

Photo by Tom Flynn

Η μουσική παραμένει αλλά τα χρόνια περνάνε και δεν γινόμαστε πιο νέοι. Η μουσική των PRONG είναι αυτό που λέμε εδώ ξυλίκι. Τι να περιμένει το Ελληνικό κοινό από την μπάντα επί σκηνής;
Υπάρχει ένα βίντεο του κομματιού “Snap Your Fingers, Snap Your Neck” από την περσινή συναυλία μας στο Wacken. ‘Όταν το δείτε, θα έχετε μια ιδέα του τι εστί PRONG ζωντανά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω πως κατάφερες να είσαι ο κιθαρίστας του Glenn Danzig για τριάντα χρόνια γιατί δεν φημίζεται να είναι και ο πιο εύκολος χαρακτήρας. Μια φορά που του έκανα συνέντευξη από το τηλέφωνο και σε μια στιγμή που τόλμησα να του πω ότι η απάντησή του θύμιζε χριστιανικές ιδέες, τα πήρε στο κρανίο και με ρώτησε εάν γούσταρα να τσακωθώ μαζί του… και δεν έκανε καθόλου πλάκα!
Χα χα! Μην νομίζεις, κι εμένα με έχει απολύσει από την μπάντα μια δυο φορές, αλλά πάντα επιστρέφει σε εμένα όταν χρειάζεται να βγει για περιοδεία. Κοίταξε, μοιραζόμαστε πολλά κοινά σημεία. Για παράδειγμα, όταν καθόμαστε και μιλάμε για την punk σκηνή του ‘70, μιλάμε για τα club όπου πηγαίναμε να δούμε τα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως το Max’s Kansas City ή το CBGB’s όπου δούλεψα ως ηχολήπτης τέσσερα χρόνια και τον είχα δει προηγουμένως εκεί ζωντανά με τους MISFITS). Επίσης, έχουμε κοινά γούστα στην μουσική π.χ. Elvis, Bowie, SWEET, T-Rex, BLACK SABBATH, NEW YORK DOLLS, αν και δεν του αρέσει το progressive όπως εμένα που μου αρέσουν οι YES ή KING CRIMSON. Όπως και να έχει, μουσικά καταλαβαινόμαστε στην εντέλεια κι αυτό είναι βασικό άμα θέλεις να έχεις μια καλή σχέση μαζί του.

Γιώργος Γκούμας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here