A Day To Remember… 20/06 [AYREON]

0
198












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Universal migrator part 1: The dream sequencer” και “Universal migrator part 2: The new migrator”  – AYREON

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Transmission

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Arjen Anthony Lucassen

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά, μπάσο, κιθάρες, πλήκτρα – Arjen Anthony Lucassen + special guests

 

Είκοσι χρόνια κλείνουν σήμερα από τον τέταρτο δίσκο του Arjen Anthony Lucassen, του αειθαλή και υπέρ-δημιουργικού μουσικού που ευθύνεται για το σπουδαίο project των AYREON. Σήμερα επίσης κλείνουν είκοσι χρόνια από τη πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το solo project του τρομερού Ολλανδού καθώς, ύστερα από μια θετική κριτική σε όλα τα μουσικά έντυπα που αποτελούσαν οδηγό την εποχή εκείνη για τις αγορές μου, έσπευσα σε δισκοπωλείο στο κέντρο των Χανίων για να αγοράσω τα “Universal migrator part 1: The dream sequencer” και “Universal migrator part 2: Flight of the migrator”. Με αφορμή αυτή την επέτειο θα ανατρέξω στα δύο αυτά σπουδαία άλμπουμ αλλά και στις αναμνήσεις μου γιατί, όπως και η χαμένη Γη στο μεγαλόπνοο concept του δίσκου, έτσι και το δισκοπωλείο και η αθωότητα που χαρακτήριζαν το έτος 2000 για τον έφηβο Φίλιππο, έχουν χαθεί.

 

Τον Ιούνιο λοιπόν του 2000, ο Lucassen είχε ετοιμάσει ένα τεράστιο άλμπουμ με είκοσι κομμάτια και ένα εξίσου τεράστιο concept, χαρακτηριστικό του πυρηνικού αντιδραστήρα που έχει για εγκέφαλο ο μαέστρος. Πριν από αυτή τη κυκλοφορία, οι AYREON μας χάρισαν το κλασσικό και απαραίτητο για κάθε progressive rock οπαδό “Into the electric castle”, του οποίου η καθολική επιτυχία και αναγνώριση έδωσε αέρα στα πανιά του Lucassen για να συνεχίσει, μιας και το μέλλον των AYREON ήταν αβέβαιο μετά τα δύο πρώτα άλμπουμ. Φτάνουμε λοιπόν στο 2000 και, ενώ η Γη δε έχει καταστραφεί από κάποιον ιό (Y2K) ή σατανική θεομηνία, στο στιχουργικό σύμπαν του “The dream sequencer” αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Ύστερα από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο το έτος 2084, η ανθρωπότητα έχει αφανιστεί. Ωστόσο, μερικοί έποικοι έφυγαν για τον πλανήτη Άρη όπου έχτισαν την πρώτη αποικία. Η ζωή όμως στον Άρη δεν είναι αειφόρος καθώς οι προμήθειες που έχουν φέρει μαζί τους από τη Γη έχουν εξαντληθεί. Το πρώτο μέρος του “Universal migrator” διηγείται τις τελευταίες μέρες του τελευταίου εναπομείναντα στον Άρη. Εκεί, ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από το “dream sequencer”, ένα μηχάνημα που σε ταξιδεύει στο χρόνο σε κατάσταση ύπνωσης. Ο πρωταγωνιστής λοιπόν ταξιδεύει στο χρόνο και θυμάται τη νιότη του στη Γη και παράλληλα ανακαλύπτει προηγούμενες μετενσαρκώσεις του: μια πολεμίστρια στο πόλεμο του 2084, η Βασίλισσα Ελισάβετ, ένας δρυΐδης, παρών στο στήσιμο του Stonehenge μνημείου και άλλα. Κάθε τραγούδι είναι και μια άλλη ζωή που παρακολουθεί ο υπνωτισμένος, τελευταίος άνθρωπος στον Άρη.

Το “The dream sequencer” είναι ένας υπέροχος prog rock δίσκος στον οποίο ξεδιπλώνεται η απύθμενη αγάπη του Lucassen για τους PINK FLOYD και BEATLES. Για να το καταλάβετε, δεν έχετε παρά να ακούσετε το εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι που είναι ξεκάθαρος φόρος τιμής στο “Shine on you crazy diamond” από το “Wish you were here” των PINK FLOYD. Μιλάμε για έναν από τους άπειρους δημιουργικούς και ευφυέστατους φόρους τιμής που έχει κάνει ο μαέστρος στις αγαπημένες του μπάντες και μουσικούς (εδώ ο David Gilmour). Το κομμάτι θεμελιώνει και την ατμόσφαιρα που θα κυριαρχήσει εδώ μιας και μιλάμε για έναν σχετικά ambient και ατμοσφαιρικό prog rock δίσκο με πολλά απαλά μέρη και με το πιο heavy σκέλος να δίνουν τα δυνατά και πομπώδη ορχηστρικά μέρη με τα 70s πλήκτρα που φέρνουν πολύ σε Jon Lord (DEEP PURPLE), Rick Wakeman (YES) και Keith Emerson (EMERSON, LAKE & PALMER). Δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο αγαπημένος μου δίσκος των AYREON αλλά έχει μερικές από τις πιο μελωδικές και όμορφες συνθέσεις τους όπως το “And the druids turned to stone” με τον Damian Wilson (THRESHOLD) να τσιτώνει κάθε τρίχα στο σβέρκο (δείτε και την live ερμηνεία στο “Ayreon universe” live δίσκο που με κάνει και δακρύζω σχεδόν κάθε φορά).

 

Με το δεύτερο μέρος του “Universal migrator” να πέφτει στα χέρια μου πριν από είκοσι χρόνια, κατάλαβα τι είχε κατά νου ο Lucassen. Ο διπλός δίσκος, που θα μπορούσε να είναι βασικά δύο σε ένα, χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές κυκλοφορίες διότι ο μαέστρος ήθελε να δείξει με τον πρώτο την 70s prog rock πλευρά του, ενώ με το δεύτερο την heavy metal πλευρά που κλείνει προς το progressive metal των 90s αλλά ακόμα περισσότερο στο συμφωνικό power metal. Εδώ λοιπόν παρακολουθούμε τη συνέχεια της ιστορίας του τελευταίου έποικου στον Άρη που συνεχίζει το ταξίδι του μέσα στη κάψουλα του “dream sequencer”. Το ταξίδι τον πάει στην αρχή της δημιουργίας με το big bang, όταν η πρώτη ψυχή γεννάται με προορισμό τη Γη. Η ψυχή αυτή είναι ο “universal migrator”. Μέσα από τη κάψουλα του, ο έποικος ταξιδεύει μέσα από μια μαύρη τρύπα και σκουληκότρυπες (όλα αυτά γράφτηκαν πριν από τη ταινία “Interstellar” έτσι για να ξέρετε) για να φτάσει στη Γη. Ο έποικος όμως πεθαίνει αφού το μηχάνημα καταστρέφεται και τον σκοτώνει. Ο έποικος τότε μεταμορφώνεται στον καινούργιο “Universal migrator” και ξεκινάει εκ νέου το ταξίδι στο άγνωστο.

Το δεύτερο σκέλος λοιπόν του “Universal migrator” είναι και ο πιο heavy δίσκος της μέχρι τότε δισκογραφίας των AYREON. Οι επιρροές από τα 70s είναι ακόμα εκεί (ειδικά από τους DEEP PURPLE) αλλά το περιτύλιγμα είναι σαφώς πιο βαρύ με έμφαση στις κιθάρες, τα γρήγορα μέρη και το rhythm section που κινείται σε πιο power metal μονοπάτια. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που συναντάμε την κρεμ ντε λα κρεμ των power metal τραγουδιστών των 90s: Ralf Scheepers, Russell Allen, Timo Kotipelto, Fabio Lione, Andi Deris, Ian Parry (ELEGY) και τον Bruce Dickinson (ακόμα με εκπλήσσει το πόσο καλά έκατσε η φωνή του κοντού εδώ!) στο ΕΠΟΣ “Into the black hole” όπου τραγουδάει παρέα με την Lana Lane (solo, AMBEON, ERIC NORLANDER, ROCKET SCIENTISTS και άλλα).

 

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν κομβική αυτή η διπλή κυκλοφορία για τον Lucassen, αλλά από δω και μπρος το prog rock/ambient κομμάτι του, που κοιτάει προς BEATLES και PINK FLOYD, και το σαφώς πιο heavy metal σκέλος, έχουν ενωθεί πιο αρμονικά με αποκορύφωμα τις κορυφαίες στιγμές του ολλανδού στα 00s όπως το “Human equation” και το “The source” του 2018. Και κλείνοντας, να πω πως το δισκοπωλείο στα μικρά Χανιά, όπου αγόρασα πριν από είκοσι χρόνια τα “The dream sequencer” και “Flight of the migrator” χρεοκόπησε και έγινε καφετέρια (μια από τις πάμπολλες ιστορίες δηλαδή που αφορούν την εξαφάνιση των δισκοπωλείων στα 00s). Δεν ξέρω τι απέγιναν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που ήταν το μοναδικό μαγαζί στη μικρή μου πόλη που πουλούσε δίσκους των AYREON.

 

Did you know that:

– Φωνητικά στο “The dream sequencer”, πλάι στον Wilson, κάνουν οι Neal Morse (ex SPOCK’S BEARD, THE NEAL MORSE BAND, SOLO, TRANSTLANTIC), Johan Edlund (TIAMAT), Floor Jansen (NIGHTWISH, ex-AFTER FOREVER), Jacqueline Govaert (KREZIP, solo), Lana lane, Edward Reekers (KAYAK), και ο ίδιος ο Lucassen.

– Το 2004 η μπάντα μετακόμισε στην Inside out και έβγαλε σε επανέκδοση το πακέτο του “Universal migrator” σε έναν διπλό δίσκο με το τίτλο “Universal migrator: Parts I & II”. Το 2012 κυκλοφόρησε και σε διπλό βινύλιο.

Φίλιππος Φίλης

 58  0 googleplus0  0  58