FATES WARNING: “Fates Through the Decades”

0
246












Μία από τις πιο αγαπητές στο ελληνικό κοινό και σίγουρα μία από τις πιο καινοτόμες και ευρυματικές rock μπάντες όλων των εποχών επισκέφτεται ξανά τη χώρα μας για δύο συναυλίες που –όπως και οι όλες οι προηγούμενες- αναμένονται να χαραχτούν ανεξίτηλα στο μυαλό μας. Οι FATES WARNING είναι για μένα προσωπικά το αγαπημένο μου συγκρότημα από το χώρο που πολλοί χαρακτηρίζουν progressive rock ή metal… Μικρή σημασία έχουν οι ταμπέλες. Σίγουρα οι πιο επιφανείς συνοδοιπόροι τους, οι DREAM THEATER και QUEENSRYCHE, έχουν κατακτήσει περισσότερη δόξα και χρήμα και οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και σύνθετοι αλλά δεν θα τους αναλύσουμε επί του παρόντος. Οι FATES WARNING έχουν καταφέρει, όμως, όλα αυτά τα χρόνια να κερδίσουν το σεβασμό της μεταλλικής κοινότητας τόσο λόγω του εξαιρετικού επιπέδου συνθέσεων όσο και του ταπεινού χαρακτήρα των μελών τους.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί πάρα πολλά πράγματα για την ιστορία και τα πεπραγμένα του συγκροτήματος από το Hartford του Connecticut και κακά τα ψέματα ο καθένας μπορεί να βρει και την παραμικρή λεπτομέρεια γι’ αυτούς σε μία οποιαδήποτε γωνία του χαοτικού διαδικτύου. Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “Night on brocken” και σκεφτήκαμε ότι ήταν μία ιδανική αφορμή για να εστιάσουμε την προσοχή μας σε τρία μουσικά πονήματα των FATES που διατηρούν έναν επετειακό χαρακτήρα αυτή την εποχή. Μιλάμε για το προαναφερθέν “Night on brocken” που κυκλοφόρησε το 1984, το “Inside out” που βγήκε στην αγορά το 1994 και το “FWX” που είδε το φως της ημέρας πριν από 10 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2004.

fates warning 19841984: Δίχως ίχνος υπερβολής, οι FATES WARNING του πρώτου αυτού δίσκου έχουν τόσα κοινά με την μετέπειτα πορεία τους όσο και οι BOLT THROWER με τους WINGER! Ο Jim Matheos ψάχνει να βρει ακόμη τα πατήματά του στη σύνθεση και απέχει λίγα χρόνια ακόμη μέχρι να διαμορφώσει την προσωπική μουσική του ταυτότητα. Οι επιρροές από IRON MAIDEN είναι ολοφάνερες και μιλώντας με τον ηγέτη των FATES πριν από κάμποσα χρόνια, δεν είχε κρύψει την αμηχανία του για το “Night on brocken” χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αποκηρύξει το δίσκο ή τίποτα σχετικό. Απλώς, παραδέχεται ότι είναι το αποτέλεσμα μίας νέας μπάντας που ακόμη είχε πολύ δρόμο να διανύσει για να σταθεί στα πόδια της. Υπάρχουν μερικές πολύ αξιόλογες στιγμές (π.χ. “Damnation” και “Kiss of death”) με τον τραγουδιστή John Arch να έχει μία από τις πιο ιδιαίτερες –love it or hate it- φωνές. Δεν θα ξεχάσω που είχα πάθει vertigo στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 όταν αγόραζα μία κόπια του δίσκου από το Rock City και στη συνέχεια ανηφόριζα για το Happening μόνο και μόνο για να βρω εκεί το “Night on brocken” με ένα άλλο, καλύτερο εξώφυλλο (το ζωγραφιστό με τον τύπο με το καπέλο). Nα σημειώσουμε, τέλος, ότι η επανέκδοση του 2002 έχει και μερικά bonus tracks με πιο αξιοσημείωτη τη διασκευή στο “Flight of Icarus”. Το “Night on brocken” ήταν η πρώτη…προειδοποίηση.

fates warning 19941994: Το “Inside out” χαρακτηρίζεται συχνά από αρκετό κόσμο σαν το αδερφάκι του “Parallels” που κυκλοφόρησε το 1991 και ανέβασε τους FATES στη Super League του Heavy Metal. Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος δίσκος είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει μετά το αριστουργηματικό “Parallels” και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές δύσκολα θα το ξεπερνούσε. Πάντως, το “Inside out” περιελάμβανε μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις του Matheos ο οποίος για μία ακόμη φορά παντρεύει ιδανικά τη μελωδία με τα πιο «σκληρά» ανεβαστικά περάσματα τα οποία έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους μία μόνιμη μελαγχολική διάθεση (διατηρείται ακέραια μέχρι τις μέρες μας). Αν εξαιρέσει κανείς το ανέμπνευστο εξώφυλλο, το “Inside out” αποδείκνυε περίτρανα ότι οι FATES WARNING δεν ήταν ένα περιστασιακό πυροτέχνημα που θα έσβηνε μετά την εμπορική επιτυχία του “Parallels”. Τα “Pale fire”, “Shelter me”, “Monument”, “Outside looking in”, “Island in the stream” είναι απίστευτες συνθέσεις και ειλικρινά πιστεύω ότι αν δεν είχε προηγηθεί το “Parallels”, o συγκεκριμένος δίσκος θα έχαιρε μεγαλύτερης εκτιμήσεως (όχι ότι δεν το γουστάρουν οι fans της μπάντας αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ…). Μην ξεχνάτε, άλλωστε, τι γινόταν μουσικά στην Αμερική το 1994… Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία δισκογραφική παρουσία του Frank Aresti μέχρι την επιστροφή του το 2013 αλλά και του Joe DiBiase ο οποίος επανήλθε προσωρινά για τις επετειακές συναυλίες του “Parallels” το 2010. Η επανέκδοση του “Inside out” από τη Metal Blade είναι τέλεια και αξίζει να την πάρουν όλοι (ακόμη και αυτοί που έχουν τις πρώτες εκδόσεις). Το “Inside out” ήταν μία ακόμη…προειδοποίηση.

fateswarning20042004: Θυμάμαι ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε το “FWX” είχε πάρει θετικότατες κριτικές από τα περιοδικά της εποχής καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν το νέο δίσκο των FATES σαν μία επιστροφή σε πιο γνώριμα μονοπάτια για το συγκρότημα μετά το “Disconnected” το οποίο, πάντως, ήταν αρκετά καλό (αν και πιστεύω ότι το αδικεί συνολικά η παραγωγή). Το εκπληκτικό εξώφυλλο του Ioannis σε προιδεάζει για το τι πρόκειται να ακούσεις και πραγματικά οι FATES καταθέτουν ένα από τα πιο ώριμα άλμπουμ της καριέρας τους. Η μελαγχολική διάθεση είναι (φυσικά) παρούσα και ο Matheos προχωράει σε ένα άλλο συνθετικό επίπεδο με την prog αισθητική να κυριαρχεί καθόλη τη διάρκεια του δίσκου. Ο Alder μπορεί να μην πιάνει τις νότες του παρελθόντος αλλά η φωνή του διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και «δένει» άριστα με τις συνθέσεις του “FWX”. Η τετράδα που ανοίγει το άλμπουμ ανεβάζει με το «καλημέρα» τον πήχη με τα “Simple human” και “Another perfect day” να στοιχειώνουν το CD player μου για μήνες! Σίγουρα το “FWX” δεν ήταν εξίσου ριζοσπαστικό όσο το “A pleasant shade of grey” (πως θα μπορούσε να ήταν άλλωστε;) αλλά αποτελεί μία από τις πιο προοδευτικές συνθετικές στιγμές των FATES WARNING ενώ σηματόδότησε και το κύκνειο άσμα του Mark Zonder με το συγκρότημα. Το “FWX” ήταν το επιστέγασμα των εννέα προηγούμενων…προειδοποιήσεων.

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου οι FATES WARNING θα εμφανιστούν ζωντανά σε Λάρισα και Αθήνα αντίστοιχα. Θα είμαστε εκεί…

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here