A day to remember… 20/2 [STRATOVARIUS]

0
196

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Twilight time” – STRATOVARIUS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Shark Records
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Timo Tolkki and Stratovarius
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Timo Tolkki – φωνητικά, κιθάρες, μπάσο
Tuomo Lassila – ντραμς
Antti Ikonen – πλήκτρα

Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “Twilight time”! «Ωρέ που πάμε;» που έλεγε και ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης! Από τότε έχει μπει πολύ «νερό στο αυλάκι» (ή καλύτερα στον «μύλο») των STRATOVARIUS, αλλά εδώ ουσιαστικά ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την καταξίωση στο παγκόσμιο στερέωμα του σκληρού ήχου. Για όσους δε το γνωρίζουν, σε αυτό το δίσκο χρέη τραγουδιστή (και μπασίστα) εκτελούσε ο ίδιος ο Timo Tolkki και ομολογουμένως δεν τα πήγε και άσχημα.

Ο δίσκος, η ηχογράφηση του οποίου –σημειωτέον- χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την ίδια τη μπάντα, κυκλοφόρησε αρχικά με τον τίτλο “II” στην αγορά της Φιλανδίας. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ καλός για να περιοριστεί στα «στενά» όρια της Φιλανδίας και έτσι κυκλοφόρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Ιαπωνία με καινούριο εξώφυλλό και καινούριο τίτλο, το γνωστό πλέον σε όλους μας “Twilight time”. Στην Ιαπωνία μάλιστα έγινε ο νο.1 εισαγόμενος δίσκος του 1993!

Αν θα έπρεπε να περιγράψω με μια φράση τον δίσκο αυτός θα ήταν «ακατέργαστο διαμάντι».  Αποτελεί ένα τεράστιο step-up από τον προκάτοχό του “Fright night”, βάζει τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία της μπάντας και προετοιμάζει το έδαφος για τον εξαιρετικό διάδοχό του “Dreamspace”. Κορωνίδα σε αυτή τους την προσπάθειά αποτελεί το εκπληκτικό “Hands of time”, ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ οι STRATOVARIUS, το οποίο και θα αποτελέσει τον οδηγό για τη μετέπειτα μουσική εξέλιξη της μπάντας. Εδώ κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους τα πρώτα νεοκλασικά στοιχεία, η πιο εκτεταμένη χρήση πλήκτρων και οι επιρροές από RAINBOW και MALMSTEEN. Κατά πόδας ακολουθούν και τα πολύ καλά “Out of the shadows” και “Twilight time”, τα οποία εκτός από εξαιρετικές συνθέσεις είναι και πιο κοντά στον ήχο (μαζί με το “Hands of time”) που θa έχουν οι μελλοντικές κυκλοφορίες της μπάντας, σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

Ο υπόλοιπος δίσκος δεν είναι απαραίτητα κακός, αλλά δε διεκδικεί και «δάφνες» για την ποιότητά του. Αποτελείται κυρίως από mid-tempo τραγούδια όπου, μεταξύ άλλων, είναι ακόμα εμφανείς οι πρώιμες επιρροές από BLACK SABBATH και Ozzy Osbourne, επιρροές από US-Power μπάντες αλλά και άλλες ευρωπαϊκές Power metal μπάντες.

Το “Twilight time” είναι (πλέον) ένας κλασικός δίσκος με πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως από τον Tolkki, τόσο στα φωνητικά όσο και στις κιθάρες. Αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη και την εκτόξευση των STRATOVARIUS τα ακόλουθα έτη και αποτελεί ένα “must” για τη δισκοθήκη κάθε οπαδού των STRATOVARIUS, αλλά και του euro-power κατ’ επέκταση, που σέβεται τον εαυτό του.

Γιώργος Βογιατζής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here