ASTRONOMIKON – “Dark Gorgon Rising” (Pure Steel)

0
72

Περίμενα αρκετό καιρό να γράψω την κριτική για αυτό το άλμπουμ, ήθελα πρώτα να το «λιώσω» μήπως τελικά μου φύγει ο αρχικός ενθουσιασμός από το σοκ που λέγεται “Witch hunter”. Είχα παρά πολύ καιρό να ακούσω ένα τραγούδι που θα με ψαρώσει έτσι, όταν μάλιστα συνειδητοποίησα ότι διατηρείται το ίδιο επίπεδο σε όλες τις συνθέσεις ακούγοντας και το υπόλοιπο άλμπουμ το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Οι ASTRONOMIKON ξεκίνησαν το 2008 στην Κύπρο σαν ένα project δυο ιδιαίτερα ταλαντούχων μελών των ARRAYAN PATH του Πάρη Λάμπρου και του Νικόλα Λεπτού. Μέσω αυτού θέλησαν να ασχοληθούν στιχουργικά με τον μύθο του Περσέα και της Μέδουσας ενώ μουσικά έχουμε να κάνουμε με μια μίξη europower και αμερικανικού metal. Η κυριότερη διάφορα με τους ARRAYAN PATH είναι ότι εδώ οι συνθέσεις είναι πιο απλοϊκές και “in your face” χωρίς αυτό βέβαια να αφαιρει καθόλου συναίσθημα και λυρισμό από το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρώ τον Νικόλα Λεπτό ένα από τα κορυφαία λαρύγγια αυτή τη στιγμή στον πλανήτη του metal και όποιος με θεωρεί υπερβολικό ας ακούσει πως ανεβοκατεβαίνει το πεντάγραμμο στο “Anatolia” και να έρθει να τα ξαναπούμε. Το κυριότερο του ατού όμως δεν είναι μονό η τεχνική και το εύρος της αλλά και οι φωνητικές γραμμές που γράφει που σου κολλάνε σαν τσίχλα στο μυαλό. Η παραγωγή του άλμπουμ στέκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αναδεικνύοντας τα τραγούδια στο έπακρο και το συνολικό αποτέλεσμα ακούγεται ευχάριστα μονορούφι χωρίς ούτε μια μετρία στιγμή.

Οι συνθέσεις είναι τρομακτικά δουλευμένες και συμπαγείς και μου έφεραν στο μυαλό μπάντες όπως οι CRIMSON GLORY, HELLOWEEN και STRATOVARIUS στα καλύτερά τους.

Εάν θα ψάχναμε να βρούμε κάτι αρνητικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μη χρησιμοποίηση τράγων στο εξώφυλλο όπως και η μπανάλ θεματολογία χωρίς ούτε μια αναφορά στο Σατανά δεν τους δίνει πολλές ελπίδες να κάνουν «επιτυχία». Ελπίζω να το διορθώσουν στα live βάζοντας τουλάχιστον ένα μανουάλι στην σκηνή και πίνοντας κάνα ποτηράκι αίμα παρθένας.

Αντίθετα με τις κυπριακές τράπεζες πάντως, το κυπριακό metal είναι στα πάνω του!

9 / 10

Μανώλης Καραζέρης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here