NEKKAR – “Nekkar” (self-released)

0
77

Οι Αθηναίοι ΝΕΚΚΑR είναι μια νέα -δημιουργήθηκαν το 2011-, σχετικά άγνωστη μπάντα στους πολλούς (και σε μένα μέχρι πρότινος). Αν και είχαν συμμετάσχει σε ένα live του περιοδικού μας, δεν είχα την ευκαιρία να τους δω. Η μπαντα κυκλοφόρησε πρόσφατα το δισκογραφικό της ομότιτλο ντεμπούτο. Σαν εραστής του μουσικού πεσιμισμού, δε θα μπορούσα να μην δώσω προσοχή σε αυτά τα παιδιά.

Όπως καταλάβατε μες στις άκρες λοιπόν, οι NEKKAR κινούνται στο χώρο του μελωδικού doom death/black. Ο δίσκος αποτελείται από 6 συνθέσεις διάρκειας περίπου 35 λεπτών. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί EP, αλλά είναι άνευ σημασίας. Το άλμπουμ ανοίγει το instrumental «In your absence”, το οποίο σε βάζει κατευθείαν στο feeling του δίσκου. Ένα αβάσταχτα μουντό κομμάτι. Είχα διαβάσει πριν ακούσω τον δίσκο, ότι η μπαντα έχει προσθέσει σαξόφωνο, κάτι που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια από αρκετές και πασίγνωστες μπάντες. Δεν περίμενα όμως αυτόν τον ήχο. Δεν έχω ακούσει πιο μελαγχολικό και συνάμα σκοτεινό ήχο από σαξόφωνο. Τόσο πολύ που για να είμαι ειλικρινής στην αρχή νόμιζα ότι ακούω κάποιο άλλο όργανο! Ακολουθεί το “This ordeal”, όπου μετά από ένα intro, μπαίνουμε στο κυρίως πιάτο. Μεστή παραμόρφωση, κοφτά αργόσυρτα αλλά και midtempo riffs, με το σαξόφωνο να δίνει έμφαση στα lead riffs. Τα φωνητικά του frontman δίνουν την old school death/black διάθεση στο άλμπουμ. Στο “Ucomfortable Silence”, έχουμε τη συμμετοχή του Σάκη Τόλη από τους ROTTING CHRIST, που αν μη τι άλλο με τα χαρακτηριστικά φωνητικα του, βάζει τη δική του πινελιά στο τραγούδι. Στα επόμενα 2 τραγούδια, “Bridge” και “Distorted birth”, ανεβαίνει το tempo και γενικά γίνονται πιο “επιθετικοί”, για να κλείσουν με ένα ακόμη πιο doom-άτο κομμάτι, ίσως τη πιο ώριμη σύνθεση του άλμπουμ, το “Solemn mind”. Το “Nekkar” σίγουρα παραπέμπει στα 90’s στο σύνολο του. Στα lead riffs και στο drumming θυμίζει KATATONIA των πρώτων δίσκων, αλλά τα φωνητικα και το feeling μου θυμίζει κάποιους άλλους Έλληνες… τους ELYSIAN FIELDS των πρώτων δίσκων, στα mid tempo τραγούδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από τη συμμετοχή του Σάκη Τόλη, την μίξη του δίσκου έγινε στα Esoteron studios από τον Γιώργο Εμμανουήλ (ROTTING CHRIST, VALET PARN).

Χωρίς πολλά λόγια, το ντεμπούτο των NEKKAR, είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλό. Κατάφεραν να μεταφέρουν το μουσικό feeling του melodoom των 90’s στη δεκαετία μας, πράγμα που οφείλεται κυρίως στο σαξόφωνο. Δημιουργούν ένα δικό τους ήχο κι ελπίζω να συνεχίσουν και να τον εξελίξουν ακόμη περισσότερο, γιατί ίσως μιλάμε για το “next big thing” της ελληνικής underground σκηνής!

Γιώργος Δρογγίτης

Υ.Γ. Το 2011 ήταν το full length ντεμπούτο των KARMA VIOLENS, Το 2012 το ντεμπούτο των HAIL SPIRIT NOIR και το 2013 αυτό των NEKKAR. 3 συνεχόμενες χρόνιες με εκπληκτικές νέο-εκκολαπτόμενες ελληνικές μπάντες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here