Φίλοι, συνεργάτες, τίποτα από τα δύο;

0
72

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο στρατόπεδο των BON JOVI η οποία έχει προκαλέσει αμηχανία και αλγεινή εντύπωση στους πολυάριθμους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο. Για να ακριβολογούμε –τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις- δεν πρόκειται ούτε για κάποιο «θερμό επεισόδιο» ούτε για κάποιο «πόλεμο δηλώσεων». Ναι, ο Richie Sambora έκανε κάποιες δηλώσεις που κάθε άλλο παρά έριξαν τους τόνους αλλά ο Jon Bon Jovi –επαναλαμβάνω, προς το παρόν- δεν έχει ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. Για να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στο θέμα σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τις σκόρπιες και συγκεχυμένες σκέψεις μας…

Ποια είναι τα δεδομένα:

α) Ο Richie και ο Jon είναι αδελφικοί φίλοι εδώ και 30 χρόνια. Δεν χωράει αμφιβολία περί αυτού. Η δυναμική του συγκροτήματος οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στο συνθετικό ταλέντο και τη χημεία των δυο τους. Όποτε όταν ο ένας δεν δίνει τον καλύτερό του εαυτό, οι BON JOVI χάνουν σε ποιότητα.

bon-jovi-cprichieβ) Ο Richie έχει αντιμετωπίσει και άλλες φορές στο παρελθόν προσωπικά προβλήματα που επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του συγκροτήματος (ιδιαίτερα το 2011, όπου αντικαταστάθηκε για μικρό σχετικά διάστημα από τον ελληνικής καταγωγής Phil X). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Jon αποδείχτηκε εξαιρετικός επαγγελματίας και όχι μόνο κάλυψε τον φίλο και συνεργάτη του αλλά διατήρησε χαμηλούς τόνους (στις περιπτώσεις του 2006 και 2011) ενώ τώρα, η αλήθεια είναι, δυσκολεύεται περισσότερο.

γ) Ο Richie γνωστοποίησε τη μη συμμετοχή του στην περιοδεία το μεσημέρι της ημέρας της συναυλίας στο Calgary. Το γεγονός και μόνο που ήταν διαθέσιμος ο Phil X ήταν θαύμα.

δ) Οι BON JOVI είναι μία επιχείρηση. Είναι ένας τεράστιος οργανισμός από τον οποίο εξαρτώνται άμεσα πολλοί άνθρωποι… Και όταν λέμε πολλοί, εννοούμε τριψήφιο αριθμό ατόμων. Με άλλα λόγια, οι BON JOVI δεν είναι το συγκρότημα της διπλανής πόρτας όπου τα μέλη του είναι απλώς φίλοι που κλείνουν κάποιες συναυλίες, μοιράζονται κάποια χρήματα και πάνε ευτυχισμένοι σπίτι τους. Η επιχείρηση αυτή έχει ένα όνομα και αυτό το όνομα είναι το επίθετο του Jon. Δεν σημαίνει ότι είναι ένα solo project και οι άλλοι είναι backing μουσικοί. Ο ίδιος ο Jon, άλλωστε, έχει αποδείξει περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια ότι τους αντιμετωπίζει σαν αδέλφια ενώ σέβεται απεριόριστα τις συμβουλές και τις απόψεις του Tico Torres. Το ίδιο ισχύει και για τον Richie και τον David Bryan. Η ουσία είναι όμως ότι όταν διοικείς μία επιχείρηση, οφείλεις να πάρεις και δύσκολες αποφάσεις. Μία εξ αυτών ήταν η μη ακύρωση της παγκόσμιας περιοδείας και η εκ νέου αντικατάσταση του Richie από τον Phil X.

JonBonJoviRichieSamboraε) Η επικοινωνιακή διαχείριση της –όπως όλα δείχνουν- κόντρας ανάμεσα στον Jon και τον Richie έχει βλάψει τη δημόσια εικόνα της μπάντας. Ωστόσο, ακόμη και έτσι ο Jon δεν έχει ξεφύγει ούτε κατ’ ελάχιστο στις δηλώσεις του σε αντίθεση με τον Richie που ενώ αρχικά δεν δήλωνε τίποτα, τώρα βγήκε και σχεδόν απείλησε τον Jon να σταματήσει να μιλάει or else…

στ) Όταν κλείνεις μία περιοδεία μήνες νωρίτερα και υπογράφονται συμβόλαια με νομικές ρήτρες, δεν μπορείς απλώς να πεις «παιδιά, δεν έρχομαι… Τα λέμε σε λίγες βδομάδες». Εκτός από αντιεπαγγελματικό είναι και ανήθικο αφού έχει πλέον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι υγείας (ψυχικής ή σωματικής).

ζ) Κάτι τελευταίο… Ο Richie είπε ότι ο Jon το έκανε για να δει αν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Πολλοί Έλληνες είδαμε τους BON JOVI ζωντανά στη σκηνή δίχως την παρουσία του Richie. Μας έλειψε; Φυσικά! Ο Richie ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των BON JOVI. Η συναυλία ήταν καλή; Η συναυλία δεν ήταν καλή… Ήταν φανταστική! Και ο Jon ήταν σε απίστευτη φόρμα (για δύο ώρες) και με εξαιρετική διάθεση. Όλες οι συναυλίες είναι sold-out και ο Jon τα πηγαίνει μια χαρά έστω και αν ο Richie απουσιάζει και μας λείπει αφάνταστα.

richiJoviΕλπίζω ολόψυχα να επιστρέψει ο Richie… Όλοι μας το ελπίζουμε! Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι τα πράγματα θα «στρώσουν»…με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εδώ ολόκληρος Mick Jagger έδωσε τόπο στην οργή και δεν έδωσε σημασία στον Keith Richards όταν ο τελευταίος, πριν από τρία χρόνια, αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του ότι ο παλιόφιλος του έχει μικρό…μόριο! Και αν δεν τους κάνει η περίπτωση των Κυλιόμενων Λίθων, ας ακολουθήσουν το παράδειγμα των αξιαγάπητων Εβραίων Paul Stanley & Gene Simmons (KISS) όπου το 2006 δεν μιλιόντουσαν με επιθετικές δηλώσεις (κυρίως από τον Stanley). Δύο χρόνια μετά, ήταν ξανά «κολλητοί»… Βλέπετε, οι KISS –όπως και οι BON JOVI- είναι μία τεράστια επιχείρηση και ως γνωστόν δεν χρειάζεται να κυλούν όλα ομαλά. Μερικές φορές, κάτι συμβαίνει στο δρόμο για τον παράδεισο!

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here