Uli Jon Roth (Κύτταρο, 02/06/2013)

0
73

Τι πιο ωραίο από το να περάσεις μία Κυριακή βράδυ ακούγοντας έναν από τους καλύτερους και μοναδικούς στο στυλ τους κιθαρίστες όπως ο Uli Jon Roth; Οπότε 8:30 ήμουν στο Κύτταρο. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά το live ξεκίνησε 10 και… Μην μας τραβάτε από τόσο νωρίς χωρίς λόγο διότι τα ποδαράκια πονάνε από την ορθοστασία! Να γράφετε 10 στην αφίσα και 10 άντε 10:30 να ξεκινάει το live (… προς τους διοργανωτές). Ήρθε η ώρα λοιπόν που θα απολαύσουμε τον “θείο” Uli… Ανέβηκε μαζί με τους μουσικούς που τον συνόδευαν στο stage απλά χωρίς εφέ και εισαγωγές. Το ταξίδι στην ιστορία των πρώτων χρόνων των SCORPIONS μόλις είχε ξεκινήσει.

Αρχή με το “All night long”. Εντυπωσιάστηκα και ερωτήθηκα συγχρόνως… Σε ένα stage τόσο μικρό και με full band, τρεις κιθαρίστες πώς θα χωρέσουν; Ναι! Όπως το ‘πα! Εκτός του Uli Jon Roth, μαζί του ήταν οι Niklas Turmann (φωνή/κιθάρα), David Klisinski (κιθάρα), Jamie Little (ντραμς), Ule Ritgen (μπάσο) και Steve Owen (πλήκτρα). Too much θεωρώ για τον συγκεκριμένο συναυλιακό χώρο. Αλλά οκ… Κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρει ο Uli. Βέβαια με τόσες κιθάρες και τόσο δυνατά την ένταση εξ αρχής υπήρχε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να βλέπω ειδικά τον γυναικείο πληθυσμό να κρατάει τα αυτιά του… Απορία… Γιατί οι ηχολήπτες δεν κάνουν μια βόλτα μερικών δευτερολέπτων κάτω στον κόσμο να δουν πως βγαίνει σε εμάς ο ήχος κι όχι σε αυτούς και τις κονσόλες τους; Έλεος πια με την κακοποίηση του ήχου και των αυτιών μας!

roth live 2Συνέχεια με ύμνους όπως “Crying days”, “Longing for fire”. Με το “Top of the bill” άρχισα να φτιάχνομαι… Ακολούθησαν τα “They need a million” και “Life’s like a river”. Και να που σκάει ο πρώτος ύμνος! “The sails of Charon”… Αν και όχι τέλεια εκτελεσμένο σε αυτό το τραγούδι όπως ήταν φυσικό όλο το Κύτταρο ξεσηκώθηκε. Τα αίματα άναψαν και το σύνθημα από τον Uli Jon Roth δόθηκε για το τί μας περίμενα στην συνέχεια. Το ταξίδι συνεχίστηκε με “Yellow raven”, “Drifting sun”, “Sun in my hand”, “Evening wind”. Η συνέχεια συγκλονιστική ανάμεσα σε riffs και μελωδίες ασμάτων όπως “We’ll burn the sky”, “In trance”, “Fly to the rainbow”, “I’ve got to be free”, “Polar nights”. Το “Dark lady”, με ένα extended solo, ήρθε να κλείσει το πρώτο μέρος του live πανηγυρίζοντας!

roth live 3Με ύμνους που δεν είχαν ακουστεί ακόμη, το encore ήταν δεδομένο παρόλο που ο Uli μας καληνύχτησε… Έτσι κι έγινε. Ξεκίνημα του δευτέρου μέρους του live με “Pictured life”! Εδώ να αναφέρω ότι και στο “Pictured life” αλλά και στο “In trance” τα φωνητικά ως guest ανέλαβε με αρκετή επιτυχία ο Γιάννης Παπανικολάου (ROCK NROLL CHILDREN). Τελευταία SCORPIONS τραγούδια για την βραδιά που μας ισοπέδωσαν ήταν τα “Catch your train” και “Speedys coming”. Εδώ κάπου άρχισε να κουράζεται το όλο θέμα… Μας έπαιξαν το εντελώς αχρείαστο παραδοσιακό Ιαπωνικό τραγούδι “Kojo notsuki”, το οποίο το είχαν διασκευάσει το 1978 για τις ανάγκες της τότε Ιαπωνικής τουρνέ τους. Τώρα να το παίζεις στους Έλληνες… Απλά αχρείαστο νομίζω. Ακόμη και μία Γιαπωνεζούλα που βρισκόταν στον χώρο και τράβαγε φωτογραφίες με το iPad της την συγκεκριμένη βραδιά μετά από αυτό… έφυγε! Κλείσιμο με ένα Jimi Hendrix tribute από τον Uli, στον κιθαρίστα που τον έχει επηρεάσει όσο κανείς άλλος. Τριλογία αποτελούμενη από τα “All along the watchtower” (B.Dylan), εκτέλεση όμως Jimi Hendrix, “If six was nine” και “Little wing”.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω πως ο μπασίστας Ule Ritgen, ναι αυτός με το κάτασπρο μαλλί της γριάς, είναι μέλος των hard rockers FAIR WARNING κι έχει υπάρξει μέλος των ELECTRIC SUN και ZENO. Ο ντράμερ Jamie Little είναι γνωστός session-άς μουσικός που μεταξύ πολλών άλλων έχει παίξει και με Bob Catley (MAGNUM) και SARACEN. Ο Niklas Turmann είναι μέλος των CRYSTAL BREED. Έτσι λοιπόν πέρασε κι αυτό το liveστην ιστορία. Θα κρατήσω να θυμάμαι μόνο την τεράστια εκτελεστική και συνθετική αξία του Uli Jon Roth και περιμένω την επόμενη φορά που θα τον απολαύσουμε ξανάστην χώρα μας, αυτή την φορά όμως με ήχο κρύσταλλο αν είναι δυνατόν. Uli ζεις εσύ μας οδηγείς!!!

Χάρης Στουραΐτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here