RED FANG / CANCER BATS (04/06/2013, Gagarin 205)

0
76

RED FANG 504/06/2011. Ακριβώς δυο χρόνια πριν. Κατέβηκα στο αγαπημένο μας An club για την συναυλία των THE OCEAN. Θυμάμαι ότι είχα κανονίσει μια συνέντευξη με την μπάντα η οποία σε ένδειξη πλήρους επαγγελματισμού προτίμησε να πάει στο ξενοδοχείο να κοιμηθεί και να με γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι!

Αρκετά εκνευρισμένος από το όλο γεγονός, τουλάχιστον θα είχα την χαρά να δω την μπάντα που όλοι έλεγαν ότι έπρεπε να ακούσω και ότι σε λίγα χρόνια θα γίνουν ένα τεράστιο όνομα. Τους RED FANG. Τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει και η δεύτερη δουλειά της μπάντας, το πολύ επιτυχημένο πλέον, “Murder the Mountains”.

RED FANG 2

 

Τα 40 λεπτά της εμφάνισής τους, όχι μόνο δεν με απογοήτευσαν αλλά με έκαναν να αγοράσω μάλιστα και το CD τους. Όντως η Relapse είχε κάνει κίνηση ματ, υπογράφοντας αυτά τα μαλλιαρά μουσάτα παιδιά. Στο τέλος της εμφάνισης τους, τα 200 άτομα που παρευρέθηκαν στο συγκεκριμένο live, φώναζαν ρυθμικά το όνομα τους. Οι RED FANG είχαν κερδίσει το κοινό, που αν και η πλειοψηφία δεν τους γνώριζε, με την ζωντάνια, την φρεσκάδα και την δύναμη που έβγαζε η μουσική τους. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό που επακολούθησε.

Τα ελληνικά κλαμπ άρχιζαν σιγά-σιγά να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους τα “Prehistoric Dog”, “Wires” κτλ, τα πολύ έξυπνα και γεμάτα χιούμορ videoclip της μπάντας, γινόντουσαν “copy+share” με αλματώδεις ρυθμούς και αυτό το συγκρότημα με «τα αστεία video” επέστρεψε μετά από δέκα μήνες στον ίδιο τόπο του εγκλήματος.

22/04/2012. Οι RED FANG ξαναεμφανίζονται στο An club, αλλά πλέον δεν έρχονται σαν τρίτο όνομα. Αντίθετα είναι οι headliners της βραδιάς, με δυο support σχήματα (LORD 13, PHASE REVERSE)!

Ο συναυλιακός χώρος έβραζε με περίπου 500 και βάλε άτομα, να έχουν δημιουργήσει μια κολασμένη ατμόσφαιρα. Για την συγκεκριμένη συναυλία δεν μπορώ να πω και πολλά. Μόνο οι αντιδράσεις του κόσμου που μένουν ακόμα χαραγμένες στο μυαλό μου , με κάνουν κάτι παραπάνω από υπερήφανο που βρισκόμουν εκεί. Η μπάντα ήταν στα καλύτερά της και πρέπει να πω ότι πολύ δύσκολα θα τους ξαναδούμε να παίζουν έτσι.

Μετά από τη συγκλονιστική εμφάνιση αυτή, πολλοί προσπάθησαν να μειώσουν την επιτυχία της μπάντας, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για hype, ότι βοήθησε πολύ το promo της συναυλίας (θυμάστε την γιαγιά;) και άλλα πολλά τα οποία λίγα έχουν να κάνουν με την ουσία του πράγματος που είναι η μουσική.

RED FANG 4Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος. Οι RED FANG είναι πλέον από τα πιο hot ονόματα της stoner σκηνής και όλοι είμαστε εν αναμονή της νέας τους δουλείας. Αλλά αντί για αυτό «σκάει» από το πουθενά το νέο, ότι θα μας επισκεφτούν για τρίτη φορά, με τους επίσης πολύ δυνατούς CANCER BATS! Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το περίμενα με τίποτα και αμφέβαλα για την επιτυχία της συναυλίας μιας και το γκρουπ είχε ήδη δυο εμφανίσεις επί ελληνικού εδάφους και πολύ κοντά ήταν επίσης και η επικείμενη εμφάνιση των CLUTCH η οποία αναμένεται να γίνει sold out ξανά, ακόμα και αν μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο.

04/06/2013. Η μέρα που έκλεινα δυο χρόνια επαφής με την μουσική των RED FANG. Δυο χρόνια ακριβώς από την πρώτη τους εμφάνιση. Όλος τυχαίως ήταν και η μέρα για την τρίτη εμφάνιση του γκρουπ στην χώρα μας. Οιωνός επιτυχίας ή το τέλος ενός κύκλου;

Μια εβδομάδα πριν προσπαθούσα να πιάσω τον παλμό του live. Δεν μιλούσε και τόσος κόσμος για τον ερχομό των μουσάτων τύπων με τις μπυροκοιλιές από το Πόρτλαντ, είναι η αλήθεια. Ατάκες του στυλ, «Θα δούμε», «Αν έχω λεφτά», «Θα αποφασίσω την ίδια μέρα», με έκαναν να αμφιβάλω για την επιτυχία της συναυλίας. Μήπως τελικά ήταν λάθος η απόφαση να τους βάλουν σε έναν τόσο μεγάλο χώρο;

Φτάνοντας στο Gagarin μένω με το στόμα ανοιχτό. Στη Λιοσίων έχει γίνει κατάληψη από εκατοντάδες παιδιά τα οποία είναι έτοιμα για μια γερή δόση stoner! Δεν το περίμενα με τίποτα η προσέλευση να φτάσει τα 800 άτομα! Το πρόγραμμα τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα και στις 9.40 ανέβηκαν στην σκηνή οι Καναδοί CANCER BATS. Μετά τη περσινή εμφάνιση τους (όλως τυχαίως και αυτή τον Ιούνιο!) που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και μην έχοντας την τύχη να τους δω τότε, περίμενα με αρκετό ενδιαφέρον να δω τι μπορούν να κάνουν πάνω στην σκηνή.

CANCER BATS 2Μετά από δέκα λεπτά ήταν πλέον σαφές ότι αυτό που μπορεί να δώσει σε τεράστιες ποσότητες αυτή η μπάντα στο κοινό είναι ενέργεια! Απίστευτη ενέργεια όμως! Ο frontman της μπάντας, ονόματι Liam Cormier, είναι ένα θηρίο επάνω στην σκηνή λες και μόλις τον ελευθέρωσαν από το κλουβί του. Μεταδίδει τόσο άνετα την ενέργεια που βγάζει στο κοινό, όσο άνετα γεμίζει τις πρώτες σειρές με κάτι «τάλιρα» που σε κάνουν να χαίρεσαι που δεν είσαι στο κάγκελο! Ίσως να είναι λίγο υπερβολικός στης κινήσεις του, αλλά δείχνει να το νιώθει.

Η υπόλοιπη μπάντα είναι εξίσου επιθετική όσο δεν πάει, αποδίδοντας τέλεια το hardcore metal punk που παίζει και έχει στις κιθάρες έναν ογκόλιθο (όνομα και πράγμα!), τον Scott Middleton. Ο ήχος τους ήταν σε γενικότερα πλαίσια ικανοποιητικός αν και θα προτιμούσα να ήταν πιο ψηλά οι κιθάρες. Το ένα κομμάτι μετά το άλλο, λίγα λόγια και μετά από 50 λεπτά έφυγαν μέσα σε αποθέωση. Θα τους ξαναδούμε σίγουρα πολύ σύντομα.

RED FANG1Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά από την ώρα που κατέβηκαν από την σκηνή οι CANCER BATS και ανέβηκαν οι headliners για να κουρδίσουν τα όργανα τους! Ναι! Επιτέλους! Τι να τους κανείς τους roadie; Το θέμα είναι το «ζεις» και να είσαι πάντα πιστός σε αυτά που σε έκαναν να ξεκινήσεις να παίζεις μουσική. Πέρασαν μόλις άλλα πέντε λεπτά και οι RED FANG ξεκίνησαν το show τους! Αυτή είναι στάση συγκροτήματος, που σέβεται το κοινό και δεν θέλει το αναγκάζει να περιμένει τα γνωστά σε όλους μας, ατελείωτα και κουραστικά μισάωρα.

O John Sherman πίσω από τα drums, αναρωτιέται στο μπλουζάκι του που έγραφε, “Who Farted?”. Ευτυχώς κανένας, αλλά και αν ναι, που να το καταλάβεις μέσα στον πανικό που ακολούθησε στις πρώτες νότες του “Hang is Dead “; Συνέχισαν δυναμικά με το “Throw Up” και έριξαν λίγο το κλίμα της συναυλίας παίζοντας ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι από το νέο τους άλμπουμ. “Malverde” και άλλο ένα καινούργιο τραγούδι. Αυτό δημιούργησε μια μικρή «κοιλιά» στο live. Δεν μπορώ να κρίνω ακόμα τα νέα κομμάτια, αλλά νομίζω ότι σε ύφος, στέκονται ανάμεσα στο πρώτο (αγαπημένο!) και στο δεύτερο τους άλμπουμ.

RED FANG 3Από το “Wires” που ακλούθησε και «άναψε τα αίματα» ξανά και μέχρι το “Prehistoric Dog” που έφερε τον απόλυτο πανικό της βραδιάς, οι RED FANG απέδειξαν ότι είναι μια live μπάντα, που ξέρει πώς να σε κάνει να περνάς καλά. Ήταν σίγουρα η πιο αδύναμη εμφάνισή τους και αυτό κυρίως γιατί η μπάντα δείχνει να είναι κουρασμένη από το ασταμάτητο touring τα τελευταία δυο χρόνια. Με κάνει λίγο να ανησυχώ αυτό, μιας και πολύ σύντομα θα έχουμε το νέο τους άλμπουμ, άρα και καινούργιες περιοδείες. Καλό θα είναι να πάρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, γιατί είναι κρίμα να «καεί» μια τέτοια μπάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απέδωσαν καλά βέβαια. Απλά όταν έχεις στο μυαλό σου, την περσινή συγκλονιστική εμφάνιση, είναι λογικό η φετινή να μοιάζει μέτρια. Όσοι πάντως τους είδατε για πρώτη φορά πρέπει να μείνατε ικανοποιημένοι. Τα χαμόγελα του κοινού στο τέλος το αποδεικνύουν. Βγαίνοντας από το Gagarin κάποιο παΐδι είπε χαριτολογώντας «Άντε και εμείς στην Ιερά Οδό του χρόνου!».

Μωρέ λες;

Υ.Γ. Μάγκες, πάρτε το χαμπάρι. Το stoner δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Δεν είναι μια μόδα η οποία σε λίγα χρόνια θα ξεφτίσει. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και καιρό. Αντίθετα είναι ένα μουσικό κίνημα το οποίο εκφράζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της νεολαίας, του νέου αίματος που μπαίνει στο χώρο της σκληρής μουσικής, το οποίο γιγαντώνεται και το μόνο που του λείπει πλέον, είναι μια τεράστια μπάντα η οποία θα μπορέσει μόνη της να κουβαλήσει αυτό το μουσικό είδος παίζοντας headliner στα μεγάλα metal και rock φεστιβάλ του κόσμου.

Γιώργος Καραγιάννης

Φωτογραφίες: Γιώργος Παντούλας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here