ACHERONTAS – “Amenti – Ψαλμοί αίματος & αστρικά οράματα” (World Terror Committee)

0
82

Είχα καιρό να κάνω κριτική στο συγκεκριμένο genre και θα έλεγα ότι μου έλειψε, αφού πρόκειται για μια “cult” αδυναμία μου. Έστω και με λίγη καθυστέρηση ήρθε στα χέρια μου η νέα δουλειά των “δικών μας” (κατά το πλείστον) blacksters ACHERONTAS, με τον εμβληματικό τίτλο “Amenti – Ψαλμοί αίματος & αστρικά οράματα”. Πρόκειται για την 4η κατά σειρά full length κυκλοφορία τους (έχουν και αρκετά split/ep κτλ) και κυκλοφόρησε τον Μάιο από την World Terror Committee.

Παλιότερα θα έλεγε κανείς ότι οι ACHERONTAS ήταν πιο straightforward black metal μπάντα. Η λογική εξέλιξη της μπάντας την έφερε σε ένα πιο ψαγμένο, πιο εξεζητημένο ήχο, που κατ’ εμέ φαίνεται 100% στο “Amenti”. Πλέον τα dark/ambient στοιχεία πλημμυρίζουν τη μουσική τους, χωρίς να αγγίζουν όμως τις καθαρά black metal συνθέσεις τους. Τι εννοώ; Δε θα ακούσετε ατμόσφαιρα πίσω από ξυσίματα και blastbeats, ούτε ακόμα και στις midtempo στιγμές. Οι ambient συνθέσεις είτε θα υπάρχουν ως intro/outro είτε ως ιντερλούδια εντός και εκτός των τραγουδιών. Πως ήταν το “Έσοπτρον” των SEPTIC FLESH; Κάπως έτσι! Τα “Voluntas supra materiam (Vocatio prima)” (intro) και “Πανσέληνος (Vocatio ultima)” (outro) είναι δουλειά του multinstrumentalist Henry Möller (ARDITI, PUISSANCE, LEIDUNGR). Από κει και πέρα η καθαρά black metal συνθέσεις κυμαίνονται στο ίδιο ύφος των τελευταίων κυκλοφοριών. Μου θυμίζουν σε αρκετά σημεία τους θρυλικούς EMPEROR κυρίως της μέσης περιόδου. Κλασικές black metal παγωμένες riffιές με αρκετά lead σημεία και μπόλικο τρέμολο και γρήγορο drumming πολύ καλού επιπέδου. Δε λείπουν φυσικά και οι πιο midtemp στιγμές. Γενικά, συνδυάζουν πολύ καλά επιθετικότητα αλλά και ατμοσφαιρικό μυστικισμό. Μη περιμένετε να αναφερθώ σε μονάδες, αφού κάθε τραγούδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δίσκου. Πολύ ώριμες συνθέσεις, ίσως πιο ώριμες από πότε, κάτι που δείχνει πόσο ψάχνεται η μπάντα και γι’ αυτό άλλωστε παρόλο που βρίσκονται στα μουσικά δρώμενα μόλις 6 χρόνια, ήδη έχουν ξεχωρίσει εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Οι ACHERONTAS είναι μπάντα που εξελίσσεται σε κάθε άλμπουμ, αγαπά αυτό που κάνει (γι’ αυτό και τα πολλά split) και ψάχνεται συνεχώς. Το “Amenti – Ψαλμοί αίματος & αστρικά οράματα” πρόκειται για μια αρκετά καλή και ώριμη κυκλοφορία, μια μυστικιστική ακολουθία για απαιτητικούς ακροατές και το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους fan τους είδους.

 

7,5 / 10

Γιώργος Δρογγίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here