AMON AMARTH interview

0
56

“Warriors of the north”

 

by John McMurtrie5Οι Σουηδοί AMON AMARTH, είναι ένα σχήμα με πάμπολλους οπαδούς όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Οι μελωδίες τους και η επική θεματολογία τους, τους κάνουν οικείους ακόμα και σε κόσμο που δεν ακούει άλλα γκρουπ με death metal φωνητικά. Το πρόσφατο άλμπουμ τους, “Deceiver of the Gods”, μετά από μία κοιλιά που έκαναν με το “Surtur rising”, τους παρουσιάζει πιο δυνατούς από ποτέ, με μεγαλύτερη ποικιλία και αρκετά ανανεωμένο ήχο, που όμως πατά πάντα στα κλασικά τους μονοπάτια. Ο ντράμερ του σχήματος, Fredrik Andresson, ήταν στην άλλη πλευρά της γραμμής (ή του υπολογιστή αν προτιμάτε, αφού μιλήσαμε μέσω Skype) και μας διαλεύκανε όλες τις απορίες.

 

by John McMurtrie6Μόλις πήρα στα χέρια μου την ειδική έκδοση του άλμπουμ σας και δεν έχω ακούσει ακόμα το bonus CD. Το μόνο που βλέπω, είναι ότι ονομάζεται “Under the influence” κι έχει το λογότυπο των AMON AMARTH με τη γραμματοσειρά των BLACK SABBATH, AC/DC, MOTORHEAD και JUDAS PRIEST. Θα μας βοηθήσεις, εξηγώντας μας τι έχει;

Μας είπαν από την εταιρία ότι έπρεπε να έχουμε κάποια bonus τραγούδια και μας πρότειναν να κάνουμε διασκευές. Εμείς το βρήκαμε λίγο βαρετό, αφού είχαμε κάνει και στον προηγούμενο δίσκο. Θέλαμε κάτι διαφορετικό και ούτε να βάλουμε και live τραγούδια, όπως έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Πριν ένα χρόνο, ρωτήσαμε τους οπαδούς μας τι θα ήθελαν για bonus υλικό και σχεδόν όλες οι απαντήσεις ήταν «περισσότερα τραγούδια». Αποφασίσαμε λοιπόν να ηχογραφήσουμε τέσσερα τραγούδια στο στυλ άλλων συγκροτημάτων, τα οποία τα συνθέσαμε στο στούντιο και το αποτέλεσμα το έχεις στα χέρια σου.

by John McMurtrie9Μιας και μιλήσαμε για διασκευές, ποιο ήταν το τελικό feedback που είχατε από τη διασκευή στο “Aerials” των SYSTEM OF A DOWN, τώρα που έχουν περάσει και κάποια χρόνια;

Κάποιοι το αγάπησαν, κάποιοι το μίσησαν. Να σου πω την αλήθεια όμως, έχω πολύ καιρό να δω ή να ακούσω κάποιο σχόλιο γι’ αυτό, επειδή ήταν bonus track για τα iTunes και όπως είναι φυσικό, δεν το έχει πολύς κόσμος.

Όπως και να έχει, ήταν μία επιλογή που γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι θα σήκωνε πολύ συζήτηση…

Ναι, αλλά έχεις και τον κόσμο που λέει ότι οι AMON AMARTH ποτέ δεν αλλάζουν και μένουν ίδιοι. Είπαμε λοιπόν «πάτε να γαμ****τε» και θα κάνουμε κάτι που δεν περιμένει κανείς.

Αφού έθεσες το θέμα που κάποιοι λένε ότι οι AMON AMARTH δεν αλλάζουν, δεν είναι μόνο άποψή μου ότι τα τελευταία δύο στούντιο άλμπουμ σας έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους και ιδιαίτερα το “Surtur rising”, σας άφησε λίγο στάσιμους. Τι σκεφτόσασταν να κάνετε για να διαφέρετε προτού μπείτε στο στούντιο για το “Deceiver of the Gods”;

Θέλαμε να κάνουμε ένα πιο επιθετικό άλμπουμ και να ακουγόμαστε πιο «επικίνδυνοι». Επίσης, παλιότερα, όταν είχαμε κάποιες καλές ιδέες που όμως δεν ακούγονταν σαν AMON AMARTH, τις αφήναμε στην άκρη. Αυτή τη φορά είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις καλές ιδέες που μας έρχονται και θα φτιάχνουμε τραγούδια και με αυτές. Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να γράψουμε καλά τραγούδια κι όχι αν θα ακούγονται ακριβώς σαν τους AMON AMARTH. Ξέραμε ότι τελικά θα κάναμε όλες μας τις ιδέες να ακούγονται όπως ακριβώς θέλουμε.

byJohnMcMurtrie 2Αυτή τη φορά δουλέψατε με τον Andy Sneap στην παραγωγή, αντί για τον Jens Bogren. Γιατί αποφασίσατε να το κάνετε αυτό και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο;

Με τον Jens Bogren κάναμε τρία άλμπουμ μαζί κι αισθανθήκαμε ότι ήταν καιρός για αλλαγή. Νιώθαμε πολύ «άνετα» μαζί του, στις ηχογραφήσεις. Όταν γράψαμε το “Surtur rising”, ξέραμε από πριν τι θα έλεγε για κάθε τραγούδι κι άρχισε όλη η φάση να είναι πολύ προβλέψιμη για εμάς, σαν μουσικοί. Ήταν σαφώς ώρα για αλλαγή. Ο Andy Sneap είναι ένας πολύ γνωστός παραγωγός τα τελευταία χρόνια, το όνομά του ήταν στο μυαλό μας πολύ καιρό και ήταν μία από τις βασικές μας επιλογές. Όταν μιλήσαμε μαζί του, είχε το ίδιο όραμα με εμάς. Φυσικά και θέλει να ακουγόμαστε καλά, αλλά είναι αντίθετος με αυτές τις υπερβολικές, “over the top” παραγωγές και ήθελε να ακουγόμαστε «φυσικά». Να ακούγεται ότι παίζει άνθρωπος κι όχι μηχανή. Ο Andy είναι ένας πολύ cool τύπος μέσα κι έξα από το στούντιο. Με τον Jens Bogren, αναγκαστικά ηχογραφούσαμε 9-5 αυστηρά!!! Τώρα, ηχογραφούσαμε όποτε πιστεύαμε ότι ήταν καλύτερο για εμάς. Μπορεί να ξεκινούσαμε το απόγευμα, όταν όλοι νιώθαμε ότι ήμασταν έτοιμοι και είτε να τραβούσαν οι ηχογραφήσεις ακόμη και όλο το βράδυ, είτε να σταματούσαμε νωρίς για να πάμε να πιούμε μπύρες. Ήταν μία σαφώς πιο rocknroll προσέγγιση στη μουσική μας.

by John McMurtrie7Στο “Deceiver of the Gods”, έχετε τα περισσότερα classic metal στοιχεία από οποιονδήποτε άλλο δίσκο σας. Έχει να κάνει με αυτό που μου είπες ότι δεν πετούσατε στα σκουπίδια καμία ιδέα σας;

Ακριβώς. Στο παρελθόν είχαμε κάποιες ιδέες που ήταν πολύ κλασικομέταλλες και τις πετούσαμε στην άκρη επειδή δεν ακούγονταν εντελώς AMON AMARTH. Τώρα τις κρατήσαμε και τις ενσωματώσαμε στη μουσική μας.

Έχετε και τη συμμετοχή του Messiah Marcolin (exCANDLEMASS), που κάνει guest φωνητικά στο “Hel”. Πως έτυχε να συνεργαστείτε μαζί του;

Ο Johan Hegg, ο τραγουδιστής μας, τον είχε συναντήσει σ’ ένα φεστιβάλ, αρκετά χρόνια πριν και είχε έρθει σε μία συναυλία μας στη Στοκχόλμη και καταλήξαμε να πίνουμε στο tour bus μας, μέχρι νωρίς το πρωί! Είμαστε όλοι οπαδοί των παλιών CANDLEMASS και συμφωνήσαμε ότι θα ήταν σπουδαίο να συμμετείχε σ’ ένα κομμάτι μας. Η ιδέα αυτή έμεινε στο ντουλάπι για πολλά χρόνια και όταν γράψαμε το τραγούδι “Hel”, αμέσως σκεφτήκαμε ότι ο Messiah θα ήταν ο ιδανικός τραγουδιστής γι’ αυτό. Μόλις του στείλαμε το κομμάτι, συμφώνησε αμέσως να τραγουδήσει, μας έστειλε demo και τον καλέσαμε στο στούντιό μας να ηχογραφήσει μαζί μας.

Ακούσατε καθόλου τραγούδια από τον σόλο δίσκο που ετοιμάζει;

Να σου πω την αλήθεια, ακούσαμε αρκετό υλικό, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλό, αλλά είναι δικό του το project και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω…

Ποιο τραγούδι σας είναι το working titleHeimdall”;

Αν δεν κάνω λάθος, το “As Loke falls”…

Johan Hegg by John McMurtrieΤι ακούγεται στην εισαγωγή του “Blood eagle”;

Το “Blood eagle” είναι όταν ανοίγεις την πλάτη κάποιου και βγάζεις την σπονδυλική στήλη και τα πνευμόνια του.

Πολύ ρομαντικό ακούγεται (γέλια)!!!

Ναι!!! Βρήκαμε παρόμοιους ήχους σε ένα data base με sound effects και φτιάξαμε έναν ήχο που να μοιάζει με αυτό που σου περιέγραψε. Είχε πολύ πλάκα όταν το φτιάχναμε.

Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει τις «κατηγορίες» ότι παίζετε πολύ απλά κι έχετε παιδικές μελωδίες κι όλα αυτά. Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς;

Ο καθένας μπορεί να έχει άποψη για τη μουσική, αλλά ποιοι είναι που κριτικάρουν αυτό που θέλουμε να παίζουμε; Αυτοί είμαστε, οπότε είτε το αποδέχεσαι, είτε μας αφήνεις στην άκρη και συνεχίζεις. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο παραπονιούνται οι άνθρωποι. Αν δεν τους αρέσει η μουσική μας, μπορούν να μην την ακούνε!!! Απλά λοιπόν θα τους έλεγα να πάνε να γαμ**ούν!!!

Απ’ όλα τα τραγούδια του δίσκου, θα ήθελα να σταθώ στο “Warriors of the north”, το οποίο παρότι είναι γύρω στα 8 λεπτά, έχω την εντύπωση ότι είναι το πιο πιασάρικο που έχετε γράψει και πιθανώς να παίζεται σε κάθε συναυλία σας!

Σ’ αυτό το δίσκο, είχαμε την εντύπωση ότι όλα τα τραγούδια μπορούν άνετα να έχουν θέση στις συναυλίες μας. Μένει να δοκιμάσουμε και να δούμε. Πολλές φορές, ο κόσμος θέλει να ακούσει κάποιο τραγούδι live, αλλά αυτό δεν βγαίνει καλό, οπότε το αφήνουμε απ’ έξω. Δοκιμάζουμε πολλά τραγούδια, βλέπουμε πώς είναι και ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου και προχωράμε. Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει μόνο ένα τραγούδι (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 24/6).

Fredrik Andersson by John McMurtrieΟ δίσκος σας ηχογραφήθηκε ζωντανά;

Για την ακρίβεια εγώ έπαιξα όλα τα τραγούδια live από την αρχή μέχρι το τέλος.

Και σε συνόδευαν τα υπόλοιπα μέλη;

Ναι, ήταν μέσα στο δωμάτιο κι έπαιζαν και αυτοί, αλλά δεν ηχογραφούνταν τα δικά τους μέρη. Ήταν δική μου επιλογή, γιατί είχα πει ότι ήθελα να ηχογραφήσω σαν να κάναμε πρόβα ή να παίζαμε live. Με την τεχνολογία που έχει προχωρήσει τόσο πολύ, όταν ηχογραφείς μέρη του κομματιού και μετά τα κάνεις copypaste, χάνεις μέρος από το groove και το συναίσθημα του κομματιού.

Στις ζωντανές σας εμφανίσεις έχετε δύο πολύ χαρακτηριστικά σημεία. Το στριφογυριστό headbanging που κάνουν όλα τα μέλη και το σκηνικό που κάνετε σαν να τραβάτε κουπί σε καράβι των Viking! Θεωρείτε ότι αυτά τα στοιχεία, σας προσφέρουν μεγαλύτερη φήμη ανάμεσα στους οπαδούς σας;

Το σκηνικό με το κουπί, δεν είναι κάτι που ξεκινήσαμε εμείς, αλλά οι οπαδοί μας. Αν θυμάμαι καλά, πρώτη φορά το έκαναν στο Bloodstock στην Αγγλία και από τότε απέκτησε τεράστιες διαστάσεις στο YouTube και γίνεται έκτοτε σχεδόν σε κάθε συναυλία μας. Δεν το προκαλέσαμε και ούτε το είχαμε πάρει είδηση, μέχρι που το είδαμε στο YouTube αρκετά αργότερα. Όταν πας να δεις μία συναυλία, δεν πας μόνο να ακούσεις τα τραγούδια. Αυτό το κάνεις και στο σπίτι σου. Πρέπει να δίνεις ένα show και να κάνεις τη συναυλία σου όσο πιο διασκεδαστική γίνεται για τον κόσμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς.

byJohnMcMurtrie mainphotoΠριν μερικά χρόνια, με το που έμπαινες στο myspace, έβλεπες συνεχώς τα μούσια του Johan… Και η διαφήμιση υπήρχε για χρόνια. Είχαμε φτάσει σε σημείο, άνθρωποι που δεν άκουγαν heavy metal, να ρωτούν αν οι AMON AMARTH είναι το ίδιο δημοφιλείς με τους METALLICA ή τους IRON MAIDEN. Πόσο σας βοήθησε τελικά αυτή η διαφήμιση;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν την είχα δει ποτέ…

Καλώς… Είδαμε ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Forging mjolnir”. Τι θέλατε να δείξετε με αυτό;

Θέλαμε να δείξουμε την ανθρώπινη πλευρά της μπάντας, πέρα από το Viking image, πέρα από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για εμάς. Είναι σημαντικό για εμάς να ξέρει ο κόσμος ότι παρότι στη σκηνή φαινόμαστε σαν Vikings, δεν κάνουμε κάτι παρόμοιο από τη στιγμή που κατεβούμε. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, με κανονικές ζωές.

Μπορείς να φανταστείς τους AMON AMARTH να βγάζουν δίσκο που να μην ασχολείται με τη Νορβηγική μυθολογία;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτή η θεματολογία ταιριάζει στη μουσική και στο όνομά μας.

Ted Lundstrφm by John McMurtrieΜπήκες τελευταίος στο γκρουπ, αλλά είσαι ήδη 14 χρόνια. Πιστεύεις ότι η σταθερή σύνθεση προσθέτει στην επιτυχία του γκρουπ;

Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να δουλεύεις με τους υπόλοιπους μετά από τόσα χρόνια, έχοντας τον ίδιο στόχο και την ίδια κατεύθυνση. Εννοείται ότι τσακωνόμαστε κιόλας, αλλά αυτό συμβαίνει όταν βρίσκεσαι πολλά χρόνια μαζί με κάποιους άλλους και είσαι πολύ παθιασμένος με τη μουσική σου. Πάντως, για να επανέλθω στο αρχικό σου ερώτημα, πιστεύω πως η σταθερή σύνθεση, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Τους στίχους τους γράφει όλους ο Johan;

Ναι, τους γράφει σχεδόν όλους, αλλά σε κάποια σημεία παίρνει ιδέες και από τους υπόλοιπους. Η Νορβηγική μυθολογία είναι το πάθος του και ασχολείται σε βάθος από μικρό παιδί. Πιστεύω ότι είναι η Wikipedia του θέματος, αφού ξέρει σχεδόν τα πάντα!

Περιοδεύετε στην Ευρώπη με τους CARCASS το Νοέμβριο…

Ναι, αλλά μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα είμαστε στην Αμερική στο Rockstar Energy Mayhem Tour, με τους MACHINE HEAD, ROB ZOMBIE, MASTODON, CHILDREN OF BODOM και πολλούς άλλους.

Τι θυμάσαι από τις συναυλίες σας στην Ελλάδα;

Αυτό που θυμάμαι είναι το κάθισμα του ντράμερ στην πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα, το οποίο με έκανε να φαίνομαι 2,5 μέτρα ψηλό!!! (γέλια) Έχω έρθει όμως πολλές φορές στην Ελλάδα για διακοπές. Έχω έρθει στις Σπέτσες, στην Κω, στην Αθήνα. Η Ακρόπολη είναι κάτι φανταστικό… Φανταστικό φαγητό και πολύ ενδιαφέρουσα η κουλτούρα σας.

Σάκης Φράγκος

 

www.amonamarth.com

 

Line-up:

Johan Hegg – φωνητικά

Olavi Mikkonen – κιθάρα

Ted Lundströmμπάσο

Johan Söderberg − κιθάρα

Fredrik Andersson – ντραμς

 

Δισκογραφία:

“Once sent from the golden hall” (1998)

“The avenger” (1999)

“The crusher” (2001)

“Versus the world” (2002)

“Fate of Norns” (2004)

“With Oden on our side” (2006)

“Twilight of the Thunder God” (2008)

“Surtur rising” (2011)

“Deceiver of the Gods” (2013)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here