NEGATIVE PLANE – “Stained Glass Revelations” (AJNA Offensive)

0
91

Λειτουργώντας με απόλυτη μυστικότητα οι Αμερικανοί προετοίμαζαν το δεύτερο album τους, το οποίο πραγματικά αν δεν υπήρχε το Internet ίσως και να το παίρναμε χαμπάρι μετά από μήνες, για να μην πω χρόνια! Αλλωστε το ίδιο ακριβώς έγινε και με το ντεμπούτο τους πριν 5 χρόνια….

Με το “Et In Saecula Saeculorum” η ανίερη αυτή τρίαδα βούτηξε βαθιά στο παρελθόν του black metal, αγγίζοντας με φοβερό τρόπο τα πρωτόλεια στοιχεία του. Εκεί οι προπάτορες του είδους, όπως οι CELTIC FROST και οι BATHORY έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο στη riffολογία και στη γενικότερη «διαχείριση» των ιδεών τους. Επόμενο είναι στο επόμενο βήμα τους να διαφοροποιηθούν, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πέρα από κάθε προσδοκία!

Οι NEGATIVE PLANE μπορούν να παινεύονται ότι συνέλαβαν έναν «δικό» τους ήχο, που χρωστά πάρα πολλά στους MAYHEM των early 90s. Αυτός ο μουντός ήχος έρχεται να αναδείξει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που ξετυλίγεται από το “Charnel spirit” πριν ξεκινήσει το “All souls” με έναν τρόπο που θυμίζει εκείνη την εποχή! Και αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει το δίσκο τόσο ιδιότυπο και μοναδικό, έχοντας φωνητικά που μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι παραπέμπουν στα αντίστοιχα που χρησιμοποιούσαν οι NOCTURNUS στα early 90s! Να ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το δίσκο ακόμα πιο ιδιότυπο!

To 60λεπτο album έχει μακροσκελείς και σχεδόν 10λεπτες συνθέσεις που ξεπερνούν τα κλισέ του είδους, που αξιοποιούν ένα κύριο riff καθ’όλη τη διάρκεια ενός κομματιού, έχοντας ολιγόλεπτα εμβόλιμα ατμοσφαιρικά μέρη από grand piano, πλήκτρα, εφέ και soundtrακικούς ήχους να εντείνουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Με το δίσκο αυτό μπορούν να αντιληφθεί κανείς εύκολα γιατί οι οπαδοί αυτής της μουσικής είχαν εθισμό στα mid 90s με ανάλογα albums! Κι αυτό γιατί για να αντιληφθείς albums σαν το “Jilemnicky occultista” των MASTER’S HAMMER απαιτούνταν πολλαπλές επίπονες ακροάσεις. Εδώ λοιπόν ο Nameless Void δίνει πραγματικά ρεσιτάλ στην κιθάρα με το συνεχές ανεβοκατέβασμα στις κλιμακες (“The one and the many”) και σαστίζει όσους λάτρεψαν τις απαράμιλλες δυναμικές των Νορβηγών στα mid 90s στο λεπτό του “Angels Veiled Of Bone”. Αυτό ακριβώς το σημείο με ώθησε να ψάξω να βρω από live τους πως το κάνει και είναι εκπληκτικό ότι το επιτυγχάνει κάνοντας tapping πάνω στην ταστιέρα! Ακούστε το οπωσδήποτε!

Το “Stained glass revelations” δε θα λειτουργεί σαν το “Si Monumentum Requires, Circumspice”, που επαναπροσδιόρησε όλη την κοσμοθεωρία του black metal. Πετυχαίνει όμως κάτι πιο ουσιαστικό: Επανατοποθετεί τα αρχικά στοιχεία του ήχου σε ένα άλλο πλαίσιο, δίνοντας και τις προεκτάσεις που μπορούν να έχουν, εκθέτοντας τόσο εκείνους που διατείνονται ότι «όλα έχουν παιχτεί», όσο και σε εκείνους που έψαχναν σε τυχοδιώκτες τύπου NACHTMYSTIUM το «next big thing» από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι NEGATIVE PLANE είναι το μοναδικό «νέο» συγκρότημα στον πλανήτη που μπορεί να παινεύεται ότι κυκλοφόρησε δίσκο ύστατο και ισάξιο με τα μυθικά albums των 90s που θεωρούνται κλασικά του είδους!

Μένει να δούμε πόσο ακόμα πιο πέρα μπορούν να το πάνε….Πραγματικά αγωνιώ από τώρα για την ακρόαση του επόμενου album τους – ελπίζω και εύχομαι να αργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και λειτουργεί ευεργετικά γι’αυτόυς – και ελπίζω μέχρι τότε να βιώσω μια ζωντανή τους εμφάνιση….

Θέλετε οι «παλιοί» να νιώσετε την αίσθηση του αλλόκοτου και σκοτεινού που σας σαγήνευσε στο black metal; Ακούστε το και θα με θυμηθείτε! Οι «νεότεροι» με αυτό θα αντιληφθείτε, γιατί μας στιγμάτισαν κάποιοι δίσκοι τότε….άλλος ένας επιτέλους μετά από τόσα χρόνια! Καιρός ήταν….

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here