“Listen to the Darkness”
Παρότι μετράει μονάχα τρία χρόνια ζωής το κουαρτέτο των DEMON EYE με καταγωγή από Raleigh της North Carolina, έχει φροντίσει ήδη να μας συστηθεί δυναμικά με δύο δίσκους που φανερώνουν την λατρεία τους για το occult/vintage rock. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του δεύτερου τους άλμπουμ, “Tempora Infernalia”, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή/ κιθαρίστα της μπάντας, Eric Sugg, για το παρόν αλλά και για το μέλλον του συγκροτήματος.
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ξεκινήσατε την μπάντα και μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει δυο δίσκους. Περιμένατε όλα αυτά τα αξιομνημόνευτα να συμβούν τόσο γρήγορα;
Δεν το περιμέναμε καθόλου. Είναι πολύ ωραίο να σκέφτεσαι όλο αυτό που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Ήμασταν απλά τέσσερις φίλοι που έπαιζαν rock n’ roll και ξεκίνησαν να γράφουν τα δικά τους κομμάτια. Είχαμε έναν καλό φίλο που προσφέρθηκε να ηχογραφήσει μερικά από τα κομμάτια μας που ανεβάσαμε στο Internet. Κυρίως αυτό που περιμέναμε όλοι ήταν μια ευκαιρία να παίξουμε σε μερικά από τα τοπικά μας στέκια για μερικούς φίλους μας. Δεν είχαμε ιδέα ότι θα υπογράφαμε σε δισκογραφική και θα είχαμε άτομα από όλο τον κόσμο να απαντούν τόσο θετικά στην μουσική μας. Ήταν απίστευτο.
Το μουσικό σας ύφος περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από vintage rock στοιχεία. Πως θα το περιγράφατε σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να ακούσει την μουσική σας;
Γενικά μας περιγράφω ως μια σκοτεινή, heavy classic rock μπάντα. Καμιά φορά θα πετάξω όρους όπως “classic metal”, “protometal” και “παραδοσιακό doom metal” αλλά η μοναδική φορά που νοιάζομαι ποτέ για τα είδη είναι όταν προσθέτω hashtags στα posts μας στο Instagram (γέλια). Βοηθάει τον κόσμο να μας εντοπίσει!
Ποια είναι η πιο αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στο “Leave the light” και το “Tempora Infernalia”;
Νομίζω ότι η πιο αξιοσημείωτη διαφορά είναι η θεματολογία. Το “Leave the light” είχε υλικό που βασιζόταν στο occult και την μαγεία. Το “Tempora Infernalia” δίνει περισσότερο έμφαση στον τρόμο του πραγματικού κόσμου όπως τους πολεμοκάπηλους ηγέτες, τον θάνατο και την καταστροφή. Το “Tempora Infernalia” επίσης έχει περισσότερη ψυχεδέλεια από τον προηγούμενο δίσκο.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε όταν γράφετε μουσική; Τζαμάρετε όλοι μαζί ή κάθε μέλος φέρνει μαζί του τις μισοτελειωμένες ιδέες του;
Γενικά όλα ξεκινούν με το riffing. Μου έρχονται κάποια riffs, τα μοιράζομαι με την μπάντα και έπειτα τζαμάρουμε πάνω στις ιδέες και προσθέτουμε τις καλύτερες δυναμικές. Οι φωνητικές μελωδίες και οι στίχοι τυπικά έρχονται τελευταία.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μπάντα ή δίσκος που σας αρέσει να ακούτε για να πάρετε δύναμη και έμπνευση κάθε φορά που δημιουργείτε ένα κομμάτι ή ανεβαίνετε στην σκηνή;
Καλή ερώτηση! Το πιο πρόσφατο άλμπουμ που άκουγα ήταν το “Sabbath Bloody Sabbath” των BLACK SABBATH. Πέρασα κάποιο διάστημα στην Χαβάη τον περασμένο χρόνο και άκουγα πολύ Hendrix. Η μουσική του μου έδωσε αρκετή έμπνευση παρότι το vibe του δίσκου μας είναι εντελώς διαφορετικό από την μουσική του. Και παρότι οι κριτικές του ήταν ανάμικτες βρήκα το τελευταίο άλμπουμ των WITCHCRAFT, “Legend”, πραγματικά γεμάτο έμπνευση. Πιστεύω ότι ήταν αρκετά γενναίο εκ μέρους τους να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.
Που οφείλεται κατά την γνώμη σας η πρόσφατη άνοδος των retro/doom rock συγκροτημάτων; Πρόκειται για μια εφήμερη “μόδα” ή απλά ένα νοσταλγικό κύμα για την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου ήχου;
Νομίζω ότι είναι λίγο και τα δυο. Νομίζω ότι οι μπάντες που μπορούν να το κάνουν καλά και να γράψουν σπουδαία κομμάτια διατηρώντας παράλληλα μια cool αισθητική ωθούν όλες τις υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο. Για μένα αυτό δεν είναι κακό επειδή έχει την δυνατότητα να φέρει πολλές άλλες σπουδαίες μπάντες στο προσκήνιο και παράλληλα δίνει ζωή στις καριέρες των παλιότερων συγκροτημάτων η διάρκεια των οποίων διακόπηκε τόσο σύντομα (οι SPIRIT CARAVAN, PAGAN ALTAR και οι TROUBLE/THE SKULL μου έρχονται ήδη στο μυαλό). Παρόλα αυτά, ο όρος “doom” χρησιμοποιείται αρκετά αυτές τις μέρες και ειδικά για πολλές και διαφορετικές μπάντες που δεν ηχούν το ίδιο. Υπάρχουν πολλές σπουδαίες μπάντες εκεί έξω αλλά βλέπεις πολλούς που νομίζουν ότι όλα έχουν να κάνουν με το να αφήνεις μούσι, να κουρδίζουν τις κιθάρες όσο πιο χαμηλά μπορούν και να παίζουν αργά και δυνατά. Με τον καιρό νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορέσει να καθορίσει την διαφορά ανάμεσα στην καλή μουσική και σε εκείνους που απλά “πήδηξαν στο βαγόνι”.
Η μουσική σκηνή της North Carolina είναι αρκετά γνωστή για συγκροτήματα όπως τους CORROSION OF CONFORMITY, WEEDEATER και πολλούς άλλους. Είναι αυτά τα συγκροτήματα μια μεγάλη επιρροή και ένα μεγάλο κίνητρο για εσάς;
Ναι πράγματι. Λατρεύουμε όλες τις σπουδαίες heavy μπάντες από τα μέρη μας και ειδικά τους CORROSION OF CONFORMITY. Έχουμε ανοίξει γι’ αυτούς δυο φορές μέχρι στιγμής. Ήταν τιμή για εμάς. Έχουν γίνει πολύ καλοί φίλοι μας επίσης. Είναι σπουδαίοι τύποι για να συζητάς μαζί τους επειδή είναι στο κουρμπέτι εδώ και αρκετό καιρό πλέον. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι έχουν ακόμα ένα τόσο μεγάλο κοινό για όσα κάνουν.
Κάνατε αρκετές συναυλίες μετά την περσινή κυκλοφορία του “Leave the light”. Πως αντέδρασε το κοινό απέναντι στη μουσική σας;
Ο κόσμος φαίνεται ότι απολαμβάνει τους DEMON EYE ζωντανά. Αυτό είναι ωραίο επειδή παίρνουμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις πολύ σοβαρά. Θέλουμε πάντα να είμαστε η μπάντα που βγαίνει και παίζει πάντα καλά χωρίς τίποτα τριγύρω. Θέλουμε να νιώθει ο κόσμος ότι αξίζουμε τα χρήματα που δίνει για μας.
Ποια είναι τα συναυλιακά σας σχέδια για τώρα; Θα κάνετε κάποιες συναυλίες στην Ευρώπη;
Θα παίξουμε σε διαφορετικές περιοχές στις ΗΠΑ για το υπόλοιπο του χρόνου και ειλικρινά ευχόμαστε να παίξουμε στην Ευρώπη σύντομα! Μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι πραγματικά δύσκολο να φτάσουμε εκεί αν δεν δουλεύεις με μια booking agency ή δεν είσαι μέρος ενός πακέτου περιοδείας. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει!
Δεδομένου ότι έχετε κυκλοφορήσει δυο δίσκους σε ένα χρόνο να περιμένουμε κάποιο καινούργιο άλμπουμ σύντομα;
(Γέλια) Είναι αρκετά πιθανό. Μέχρι στιγμής νιώθουμε ασταμάτητοι και γεμάτοι έμπνευση οπότε μπορεί να συμβεί!
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Εύχομαι να δούμε κάποια στιγμή τους DEMON EYE στην Ελλάδα. Rock on!
Ευχαριστούμε! Ευχόμαστε να σας συναντήσουμε όλους από κοντά. Αν ξέρετε κάποιον booking agent ή διοργανωτή festival στείλτε τον σε μας!
Πάνος Δρόλιας
Line-up:
Eric Sugg – Φωνητικά/Κιθάρα
Larry Burlison – Κιθάρα
Bill Eagen – Ντραμς
Paul Walz – Μπάσο
Δισκογραφία:
“Leave the Light” (2014)
“Tempora Infernalia” (2015)














![A Day to Remember… 22/01 [MEGADETH] Megadeth](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/01/Megadeth-Dystopia-front-218x150.jpg)
