Πέρασαν δύο μήνες από τη προακρόαση της νέας δουλειάς των Hellenic blacksters KAWIR, με τίτλο “Πάτερ Ήλιε, Μητέρα Σελάνα”, το οποίο κυκλοφορεί τέλη Απρίλη. Εδώ και κάμποσο καιρό έχω λάβει το δίσκο και είχα την ευκαιρία να τον ακούσω προσεχτικά, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο σε μία προακρόαση. Η προδιάθεσή μου ήταν θετική από τότε, όμως η προσωπική ακρόαση μετρά πολύ περισσότερο, γιατί καμιά φορά, ο ενθουσιασμός όταν ακούς κάτι καινούριο μίας μπάντας που ακολουθείς, σε οδηγεί σε βεβιασμένα συμπεράσματα (είτε θετικά, είτε αρνητικά).
Είμαι ευτυχής που η γνώμη μου δεν άλλαξε από τότε, τουναντίον μετά από αρκετές ακροάσεις, ο δίσκος με ικανοποίησε τα μέγιστα. Το “Πάτερ Ήλιε, Μητέρα Σελάνα” είναι ένας πολύ προσεγμένος δίσκος στη ολότητα του. Δεν υπάρχουν «fillers», γιατί το κάθε τραγούδι, είτε επιθετικό είτε επικό, ή και τα δύο μαζί, έχει το δικό του χαρακτήρα. Τα riffs είναι πολύ έξυπνα και εμπνευσμένα, με σκοπό να σε βάλουν στο πετσί της κάθε σύνθεσης. Η καλή παραγωγή βοηθά στο αποτέλεσμα, ώστε rhythm section, κιθάρες, ατμόσφαιρα και φωνητικά (κάτι που δεν ακουγόταν καλά στη προακρόαση), να δένουν με το καλύτερο τρόπο. Παράδειγμα των παραπάνω, το εναρκτήριο κομμάτι “Εις βασιλέα Ήλιον”, το οποίο διέπεται από επική ατμόσφαιρα, γρήγορα αλλά και mid tempo riffs. Όλα τα κομμάτια, λιγότερο ή περισσότερο, ακολουθούν αυτό το μοτίβο, απογειώνοντας την Αρχαία Ελληνική περηφάνια. Τα δε πνευστά είναι το ατού του δίσκου, είτε τα φλάουτα, είτε οι γκάιντες, που δεν έχουν απλά συνοδευτικό ρόλο, βγαίνοντας «μπροστά» αρκετές φορές, όπως στα “Διόνυσος” και “Η ταύριαν Άρτεμις”. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, είναι οι αρκετές κλασικές heavy metal επιρροές, οι οποίες κάνουν το άλμπουμ πιο εύπεπτο και «ανοιχτό» σε ακροατές με άλλα ακούσματα. Δεν είναι όπως το μόνο μη black στοιχείο του δίσκου. Τα ντραμς, τα οποία προσωπικά λατρεύω, παραπέμπουν πολλές φορές σε death metal παίξιμο, ιδιαίτερα στις mid tempo στιγμές, κάνοντας ακόμα πιο δυναμικό το άλμπουμ. Τέλος, άλλη μία διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι ίσως για πρώτη φορά (ίσως και στο “Ισόθεος”), τα τραγούδια μπορούν να ακουστούν σαν μονάδες, χωρίς να χαλά η συνοχή, κάτι που στο παρελθόν, δε γινόταν, αφού τα τραγούδια ήταν αλληλένδετα. Αγαπημένες συνθέσεις του δίσκου, τα “Χαίρε τρίμορφη θεά”, “Εις βασιλέα Ήλιον” και “Εις Διόσκουρους”.
Το “Πάτερ Ήλιε, Μητέρα Σελάνα” είναι σίγουρα από τις καλύτερες κυκλοφορίες στο είδος του και όχι μόνο. Δε ξέρω αν είναι ο καλύτερος δίσκος των KAWIR, διότι κακά τα ψέματα υπάρχουν και προσωπικές αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά σίγουρα είναι η πιο προσεγμένη τους δουλειά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους ανοιχτόμυαλους λάτρεις του είδους, αφού είναι μια δουλειά που θα «σπαμάρουν» (όπως εγώ), μέσα στο 2016.
Υ.Γ. Στις 23 Απρίλη έχει live με φοβερό line-up (MORTUARY DRAPE, VARATHRON, KAWIR), στο οποίο πέρα από την ευκαιρία να ακούσουμε live τη νέα δουλειά των KAWIR, θα είναι διαθέσιμο το καινούριο άλμπουμ, σε cd και βινύλιο!
8,5 / 10
Γιώργος Δρογγίτης