HEIDEVOLK – “Vuur van Verzet” (Napalm Records)

0
113

Ψάχνοντας τις νέες κυκλοφορίες της χρονιάς, κυρίως συγκροτήματα για τα οποία δεν έχω ιδέα, εντελώς τυχαία έπεσε στο μάτι μου το νέο άλμπουμ των HEIDEVOLK, “Vuur van Verzet”. Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για τους Ολλανδούς HEIDEVOLK από το μακρινό Arnhem, ανακάλυψα ότι είναι μία μπάντα η οποία μετράει 13 χρόνια και έχει στο ενεργητικό της πέντε κυκλοφορίες! Κρίνοντας από το εξώφυλλο του νέου τους άλμπουμ, πίστευα ότι αυτό που θα ακούσω θα προσεγγίζει το folk metal με Viking θεματολογία.

Η εκτίμηση μου επιβεβαιώθηκε με το πρώτο άκουσμα, μόνο που η μπάντα εκτός από τη folk μουσική της, έχει επιστρατεύσει και το έντονο επικό στοιχείο. Η μουσική τους άλλοτε γρήγορη και επιθετική και άλλοτε επική και μελωδική, είναι σε στιγμές αρκετά ευχάριστη, αλλά όχι τόσο για να σε συνεπάρει εύκολα. Ίσως σε αυτό να ευθύνεται και η ιδιορρυθμία των Ολλανδών η οποία κρύβεται στα φωνητικά. Οι HEIDEVOLK έχουν δύο τραγουδιστές και ο τρόπος ερμηνείας τους είναι διφωνικός, αλλά με τέτοιο τρόπο σαν να απαγγέλλουν τραγουδιστά εμβατήρια. Στην προσπάθεια τους να μιμηθούν τον τρόπο που τραγουδούσαν οι Viking, όπως πολύ επιτυχημένα κάνουν για παράδειγμα η WARDUNA στα τραγούδια τους, παράγουν ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να δέσει με την μουσική τους.

Προοπτικές υπάρχουν και τα μέρη που θυμίζουν ENSIFERUM δεν είναι άσχημα. Από την μία όμως τα φωνητικά που δεν εναρμονίζονται με την μουσική και από την άλλη κάποια αχρείαστα τραγούδια, όπως το “Yngwaz zonen” που υπό τους παφλασμούς που δημιουργούν τα κουπιά μιας βάρκας ακούμε την απαγγελία ενός εμβατηρίου,  δεν βοηθούν το “Vuur van verzet” να αναδειχθεί σε ένα άλμπουμ που θα ωθήσει το συγκρότημα σε πιο ευρύ κοινό.

5/10

Δημήτρης Μπούκης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here