BLACK CYCLONE – “Death is King” (Gates of Hell Records)

0
209

Σε πρόσφατη κουβέντα που είχα με τον φίλο και συμπολεμιστή Δημήτρη Τσέλλο, τέθηκε το θέμα αν ο δίσκος των BLACK CYCLONE αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, τόσης ώστε να γίνει ξεχωριστή κριτική για την συγκεκριμένη δουλειά. Το συμπέρασμα ήταν αναμφίβολα καταφατικό και χωρίς καμία ένσταση. Πολύ απλά επειδή το “Death is King” είναι δισκάρα.

Λίγα λόγια όμως για αυτή τη μπάντα που ήρθε σχεδόν από το πουθενά και έσκασε πάνω μας σαν ατομική βόμβα. Οι BLACK CYCLONE είναι Σουηδοί, και συγκεκριμένα από το Γκέτεμποργκ. Αν όμως νομίζετε ότι ακολουθούν την πεπατημένη της Σχολής του Γκέτεμποργκ, πλανάστε πλάνην οικτράν. Τσίτα τα γκάζια και σπασμένα τα φρένα, όπως προστάζει η Μεγάλη των AGENT STEEL Σχολή.

Πραγματικά, όποιος γουστάρει τους AGENT STEEL δεν μπορεί παρά να μη λατρέψει αυτόν τον δίσκο. Speed/ thrash ξυραφιές και ένας φρενήρης ρυθμός από την αρχή μέχρι το τέλος, στα χνάρια των AGENT STEEL των δύο πρώτων δίσκων αλλά και με ολίγα ψήγματα από HIRAX. Μεγάλο ατού της μπάντας ο τραγουδιστής Linus Johansson (επίσης μέλος των θεούληδων TRIAL) με τα φωνητικά του να θυμίζουν πότε τον «εξωγήινο» John Cyriis και πότε τον Katon W.de Pena. Από εκεί και πέρα η κιθαριστική δουλειά των Per Andreasson και Peter Nilsson είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Γενικά το “Death is King” έχει αυτήν την κολασμένη speed ατμόσφαιρα, ξέρετε τώρα, που σε προκαλεί σε κάθε riff να κοπανάς μανιασμένα το κεφάλι σου, μέχρι να ξεκολλήσει από τους ώμους σου. Και πώς να μείνεις ήσυχος όταν ακούς κομμάτια όπως το “Black Cyclone” ή το “Falling Star” για παράδειγμα.Ακούστε τα ρυθμικά “Hordes” και “Beast Battalion” με τις εκπληκτικές εναλλαγές τους. Σπάστε τα νεύρα των γειτόνων σας με το εναρκτήριο “ Death is crowned as King”. Δυναμώστε την ένταση στα “Under Your Hoof” και “Death by Crushing” και φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα mosh pit θανάτου. Σκίστε τον αέρα με τις γροθιές σας τραγουδώντας τα ρεφραίν των “This is it” και “IAH”. Με λίγα λόγια, απολαύστε αυτόν τον δίσκο με όποιον τρόπο σας αρέσει. Μοναδική μου ένσταση η κάπως “ξερή” παραγωγή, που όμως σε κάποιους μπορεί να ακούγεται ικανοποιητική. Όπως και να έχει, μιλάμε για ένα μικρό ψεγάδι που δεν μπορεί με τίποτα να επισκιάσει την ποιότητα των συνθέσεων.

Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι οι BLACK CYCLONE θα φαντάζονταν ότι θα έκαναν ένα τέτοιο ονειρικό ντεμπούτο. Το “Death Is King” κλείνει επάξια από τώρα μια θέση στην εικοσάδα μου για τους δίσκους της χρονιάς. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Μην τυχόν και τους προσπεράσετε!

9/10

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here