A Day To Remember… 30/11 [EXODUS]

0
113
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Fabulous disaster” – EXODUS 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Music for Nations
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Marc Senesac, Gary Holt, Rick Hunolt
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά – Steve “Zetro” Souza
Κιθάρες – Gary Holt ,  Rick Hunolt
Μπάσο – Rob McKillop
Drums – Tom Hunting
 
Το “Fabulous disaster” είναι το τρίτο άλμπουμ των Αμερικανών thrashers EXODUS, αλλά ουσιαστικά το πρώτο  προσαρμοσμένο στα φωνητικά του Steve “Zetro” Souza  καθώς το προηγούμενο τους άλμπουμ, και πρώτο με τον Souza, το “Pleasures of the flesh”ήταν περισσότερο γραμμένο για τα φωνητικά του Paul Baloff που αποχώρησε από τη μπάντα το 1986. Τραχύ, ογκώδες και επιθετικό, το “Fabulous disaster” συνεχίζει επάξια την παράδοση των 2 πρώτων δίσκων με απίστευτες riffάρες , σήμα κατατεθέν των Holt / Hunolt. Τα τρία πρώτα κομμάτια είναι ίσως και τα καλύτερα του δίσκου και μιλάμε για το “ The last act of defiance”, το καταιγιστικό ομώνυμο και φυσικά το πασίγνωστο “The toxic waltz” που προβλήθηκε κατά κόρον από το MTV  και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του δίσκου. Φανταστικός ο τρόπος που εξελίσσεται το “ Cajun hell” από την εισαγωγή με τη φυσαρμόνικα σε ένα συμπαγές κομμάτι. “Like father, like son “ για τη συνέχεια, με τη διάρκεια του να κουράζει λιγάκι. Εκτιμώ ότι αν ήταν λίγο μικρότερο θα συζητούσαμε διαφορετικά. Οι ίδιοι οι EXODUS φροντίζουν να επαναφέρουν την τάξη με το “Corruption” και το κοφτό riff του, ανεβάζοντας τις ταχύτητες. Στο ίδιο επίπεδο και το “Verbal razors” που ακολουθεί, ενώ ο δίσκος κλείνει ακριβώς όπως άρχισε, με ένα thrash κεραυνό και μια απίστευτα υποτιμημένη κομματάρα που ακούει στο όνομα “Open season” .Ένα καθαρόαιμο EXODUS κομμάτι,ένας εξαιρετικός επίλογος. Κερασάκι στην τούρτα οι (για άλλους αχρείαστες, για μένα απολαυστικές) διασκευές στα “Low rider” των WAR και “Overdose” των AC/DC.
Η απόδοση της μπάντας είναι εξαιρετική, με τις κιθάρες να θερίζουν  και να έχουν τον πρωτο και τον τελευταίο λόγο ενώ και ο Souza ακούγεται πιο απελευθερωμένος σε σύγκριση με το “Pleasures…” . Η αλήθεια είναι ότι όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος υπήρξαν και αρκετοί που δυσαρεστήθηκαν κυρίως από την έλλειψη πολύ γρήγορων κομματιών  αλλά μερικές ακροάσεις επιπλέον αρκούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Το “Fabulous disaster” θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες δουλειές των EXODUS έχοντας σαν μεγάλο πλεονέκτημα τις απίστευτες εναλλαγές και τις αστείρευτες ιδέες των Holt/ Hunolt. Δίσκος που για μένα, μαζί με το επόμενο “Impact is imminent” του 1990 και τα δύο προηγούμενα φυσικά, αποτελούν την χρυσή περίοδο των EXODUS.  Μια περίοδο που, με εξαίρεση το “Tempo of the damned” του 2004, δεν μπόρεσαν να αγγίξουν μελλοντικά. Αυτά όμως είναι μια άλλη ιστορία. Μέχρι τότε…
Do the toxic waltz!
 
Did you know that:
– O δίσκος έφτασε μέχρι το νούμερο 82 από τις 200 θέσεις του Billboard
– Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ο ντράμερ Tom Hunting αποχώρησε από τη μπάντα για προσωπικούς λόγους, μέχρι το 1997 οπότε και επέστρεψε πίσω από το drum kit και την κυκλοφορία του live “Another lesson in violence”.
– Υπάρχουν κάποια αντίτυπα του δίσκου όπου εξ αιτίας κάποιας λανθασμένης εκτύπωσης του εξώφυλλου το logo της μπάντας είναι στα χρώματα του κόκκινου και κίτρινου αντί του γνωστού κόκκινου και πράσινου και θεωρούνται αρκετά σπάνια.
– Η διασκευή στο “ Overdose” αρχικά υπήρχε μόνο σαν bonus κομμάτι στην έκδοση του CD. Παρόλα αυτά στην επανέκδοση του βινυλίου το 2008 συμπεριλήφθηκε κανονικά στο άλμπουμ.
Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here