A Day To Remember… 11/05 [STRATOVARIUS]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Fright night”
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Columbia
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Make Törrönen 
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Timo Tolkki: κιθάρα, φωνητικά
    Tuomo Lassila: τύμπανα
    Jyrki Lentonen: μπάσο
    Antti Ikonen: πλήκτρα
     
    Τριάντα χρόνια σήμερα από το ντεμπούτο των STRATOVARIUS, μιας μπάντας που ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά για να φτάσει σε τρομερά ύψη, εμπορικά και μουσικά, μιας μπάντας που όρισε το Euro power metal, τη Φινλανδική σκηνή και την εφηβεία μου. Από το 1989 που κυκλοφόρησε το “Fright night” μέχρι και σήμερα, οι STRATOVARIUS έχουν κάνει ατέλειωτες μεταγραφές και κοιτώντας πίσω όλα αυτά τα χρόνια, είναι ομολογουμένως ένα μικρό έστω σοκ που τα τέσσερα μέλη που έπαιξαν στο “Fright night” αποτελούν παρελθόν για τη μπάντα. Κοιτώντας πίσω, μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα από το πειραγμένο εξώφυλλο του “Ace of spades” χωρίς τη τριάδα μουσικών, και οι τρεις νεκροί. Οι τέσσερις μουσικοί του “Fright night” θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν πεθάνει και το όνομα STRATOVARIUS να μην συνδέεται πλέον με το ξεχασμένο ντεμπούτο που θα μπορούσε επίσης να είχε γραφτεί από μια άλλη μπάντα μιας και οι STRATOVARIUS, πλέον, είναι μια μακρινή εκδοχή αυτού που ακούμε στο πολύ αγαπημένο σε μένα ντεμπούτο των Φιλανδών. 
     
    Το όνομα STRATOVARIUS, και ας λέει ο κόσμος ό,τι θέλει, θα συνδέεται για πάντα στο μυαλό μου με το όνομα Timo Tolkki. Το 1985 η μπάντα μετονομάστηκε από BLACK WATER σε STRATOVARIUS και τον ίδιο χρόνο έγινε η μεταγραφή του Tolkki ο οποίος, ως τρομερά ταλαντούχος, δημιουργικός, εμμονικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας, ανέλαβε όλα τα καθήκοντα σύνθεσης καθώς και τα φωνητικά. Το 1989, και μετά από δύο single, τα “Future shock” και “Black night” που βγήκαν το 1988, το 1989 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ με το υπέρτατο 80’s metal εξώφυλλο. Ο δίσκος δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές με αρκετούς να μιλάνε για απουσία έμπνευσης και ποικιλίας. Σήμερα βέβαια θα γράφαμε διθυράμβους για το ξερό, μελωδικό και στακάτο power metal των Φιλανδών, στο όνομα της νοσταλγίας και του ρετρό. 
    Ναι, δεν κρύβω πως σε γενικές γραμμές το “Fright night” δεν είναι ούτε το καλύτερο και πιο εμπνευσμένο ντεμπούτο ούτε πως συσπείρωσε τη μεταλλική κοινότητα γύρω από το νέο Μεσσία. Αυτό έγινε μάλλον με το “Episode” και ακόμα περισσότερο με το “Visions” που τους έκανε και household name στην Ελλάδα με το “Live: visions of Europe” ηχογραφημένο εν μέρει στο θρυλικό Ρόδον. Ο δίσκος είναι αυτό που οι Αμερικάνοι λένε “meat and potatoes” δηλαδή τα βασικά, ένα απλό πιάτο με τα βασικά συστατικά. Εδώ λοιπόν πρωταγωνιστεί η κιθάρα με τη ξερή παραμόρφωση και πιο πίσω έρχονται το μπάσο και ντραμς με τη μέτρια παραγωγή να δίνει υπέρ του δέοντος χώρο στη φωνή του Tolkki (να πω κι εδώ πως ειλικρινά λατρεύω την απροπόνητη, ερασιτεχνική φωνή του Tolkki. Η ιδιαίτερη ερμηνεία του στο μικρόφωνο πάει γάντι με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα). Η αλήθεια είναι πως, με την ερασιτεχνική παραγωγή και το «βασικό» neoclassical power metal του, το “Fright night” θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα demo. Ειλικρινά όμως, σε ποιον δεν αρέσει μια μπριζόλα με πατατούλες και μια κρύα μπύρα πλάι; Το απλό και ντόμπρο power metal των STRATOVARIUS στο 1989 ήταν ό,τι έπρεπε εκείνη τη περίοδο και ακόμα και σήμερα (λέω εγώ τώρα), που κυβερνάνε οι SABATON, POWERWOLF και σία, στο δικό μου αυτί ακούγεται πολύ ευχάριστο το “Fright night” με τις HELLOWEEN καταβολές του (το εναρκτήριο “Future shock” σίγουρα γράφτηκε με το “I’m alive” κατά νου – και γιατί όχι; αφού ήταν η βάση για όσους ήθελαν να παίξουν Euro power στα 80’s). Έλα όμως που υπήρξε κάποια πρωτοτυπία διότι εδώ ο Tolkki μετουσίωσε τους HELLOWEEN μέσα από ένα πρίσμα καθαρά Φιλανδικό και έτσι στο “Fright night” η μελωδία, η ταχύτητα και τα leads των Γερμανών και το νεοκλασσικό power του YNGWIE MALMSTEEN ακούγονται ακόμα πιο ξερά και «παγωμένα» με τα πλήκτρα στο φόντο να δημιουργούν ένα επιπλέον «παγωμένο» χαλί για τα ριφ και leads του Tolkki. Το αποτέλεσμα είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, τα θεμέλια ενός ήχου και ύφους που ο κόσμος έμαθε και αγάπησε στις καλύτερες στιγμές της μπάντας: “Dreamspace”, “Fourth dimension”, “Episode”, “Visions”, “Elements”. Το “Fright night” ήταν η αρχή, μια πολύ καλή αρχή πιστεύω που δεν θα έπρεπε να ξεχαστεί στο ράφι και να μαζεύει σκόνη.
     
    Did you know that
    – Ο Tolkki ήταν αντικαταστάτης του Staffan Stråhlman στη κιθάρα.
    – Αφού μπήκε στη μπάντα το 1985, ο Tolkki έφυγε προσωρινά και επέστρεψε το 1987 για να αντικαταστήσει πάλι τον Stråhlman στα πλαίσια μιας προγραμματισμένης συναυλίας στη Δανία μιας και ο τελευταίος δεν ήθελε να παίξει στο εξωτερικό. Εκεί, έκλεψαν και τη κιθάρα του.
    – Πριν την άφιξη του Tolkki, τα φωνητικά είχε αναλάβει ο ντράμερ Tuomo Lassila. 
    Φίλιππος Φίλης

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here