Η Κυριακή είναι η μέρα της ξεκούρασης και της χαράς. Μακριά από τις καθημερινές σκοτούρες ο καθένας από εμάς βρίσκει χώρο και χρόνο για να μπορέσει να κάνει πράγματα που τον γεμίζουν. Την Κυριακή που μας πέρασε όμως, ως Rock Hard, είχαμε την τιμή να βρισκόμαστε στα Soundflakes Studios για την προακρόαση του ολοκαίνουργιου δίσκου των SL THEORY.
Λίγα λόγια για τον δίσκο. Το άλμπουμ ονομάζεται “Cipher” και ηχογραφήθηκε στα Soundflakes Studios με παραγωγούς τους Νίκο Παπαδόπουλο, Γιώργο Σερλιδάκη αλλά και την ίδια την μπάντα. Το mastering έγινε στα Sterling Sound στο Nashville από τον Ted Jansen ενώ το καταπληκτικό εξώφυλλο σχεδιάστηκε από την Δέσποινα Λουπέτη. Το άλμπουμ περιέχει 12 τραγούδια, όλα γραμμένα από τον Σωτήρη Λαγωνίκα.
TRACK LISTING:
1) “The life & death of Mr. Ess”: Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ένα άλμπουμ να ανοίγει με ένα τόσο μεγάλο τραγούδι. Και όμως οι SL THEORY το τολμούν. Χωρισμένο σε 10 ενότητες, παρουσιάζει τη πορεία από τη γέννηση στον θάνατο μέσα από τους στίχους του. Συνεχόμενες αλλαγές, το κάθε ένα μέρος από τα 10 ξεχωρίζει με πολύ έξυπνο τρόπο, αρκετά progressive, ενώ οι επιρροές από QUEEN, KANSAS και STYX είναι διάχυτες σε όλη την διάρκεια του τραγουδιού!
2) “You never happened”: Όπως μας πληροφόρησε το συγκρότημα αυτό το κομμάτι θα γυριστεί σε video clip. Μοντέρνο hard rock με σεβασμό στην παράδοση του ιδιώματος, με ένα καταπληκτικό ρεφραίν! Εντύπωση μου προκάλεσε η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις φωνές οι οποίες δένουν πολύ όμορφα!
3) “Devil’s suites”: Το hit του δίσκου. Πώς να μην είναι όταν στην εισαγωγή έχει electro – pop στοιχεία; Τα οποία προς τέρψη των αυτιών μου συνεχίζονται και στα κουπλέ θυμίζοντάς μου κάποια αγαπημένη μου μπάντα! Δυνατό ρεφραίν όπως πρέπει να είναι ενώ το εξαιρετικό solo έχει επιμεληθεί ο Μανώλης Τσίγκος από τους INNERWISH!
4) “Tables turned”: Ο δίσκος συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα τραγούδια. Καλοπαιγμένο hard rock όπου γίνεται τρομερή δουλειά όσων αφορά την χρήση των πλήκτρων! Δυνατό ρεφραίν και εδώ με την μπάντα να εντυπωσιάζει με την αμεσότητά της και στο πως παρουσιάζει το υλικό της!
5) “Grave danger”: Τραγούδι που στιχουργικά αναφέρεται στους πολιτικούς και το κακό που φέρνουν μαζί τους. Μουσικά διαφοροποιείται από τα πρώτα κομμάτια, είναι αισθητά πιο heavy, ενώ έχει και πολύ όμορφες μελωδικές στη φωνή. Στην μία φορά που το άκουσα μου έφερε στο μυαλό το “Out in the fields” του GARY MOORE, ειδικά στα κουπλέ του!
6) “If it wasn’t for you”: Η ήρεμη στιγμή του δίσκου. Μία σύνθεση όπου τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Σωτήρης Λαγωνίκας. Πολλά πλήκτρα, σχεδόν καθόλου κιθάρες, πολλές φωνές που θυμίζουν τεχνοτροπίες των QUEEN ενώ είναι πάρα πολύ έξυπνη η χρήση τυμπάνων τα οποία είναι περασμένα από διάφορα φίλτρα και δίνουν στο τραγούδι μία άλλη διάσταση. Θα το χαρακτήριζα κομβικό κομμάτι μιας και από αυτό το σημείο αλλάζει ο δίσκος!
7) “Anyone, anymore”: Και κάπου εδώ το hard rock πάει περίπατο και ο δίσκος «σκοτεινιάζει». Τραγούδι που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για να μπει στο προηγούμενο άλμπουμ της μπάντας. Αρκετά σκοτεινό, βαρύ, πολλά progressive στοιχεία σε low tempo ρυθμούς. Καμία σχέση με αυτό που ακούγαμε μέχρι τώρα!
8) “If you saw me dead”: Και αυτό από τα sessions για τον προηγούμενο δίσκο. Σκοτεινό και βαρύ, μοιάζει και είναι η φυσική συνέχεια του προηγούμενου τραγουδιού, δίνοντας στον δίσκο μία ωραία ροή. Πιο στρωτό, έχει progressive στοιχεία ενώ τα πλήκτρα και οι φωνές δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα!
9) “Silence and loneliness”: Η τριάδα της αλλαγής κλείνει με αυτό το τραγούδι. Το πιο ατμοσφαιρικό από τα τρία είναι και αυτό αρκετά δυνατό και δημιουργεί την αίσθηση πως ο δίσκος είναι χωρισμένος σε ενότητες!
10) “A song about nothing”: Από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου και ίσως το τραγούδι που ευχαριστήθηκα περισσότερο. Ο δίσκος επανέρχεται ηχητικά στο πρώτο μισό με μία καταπληκτική σύνθεση σε όλα τα επίπεδα! Τραγούδι το οποίο αν οι KANSAS το άκουγαν θα ήταν πολύ περήφανοι για την επιρροή που άφησαν πίσω τους!
11) “Happy”: Και οποία έκπληξη! Μουσικά κάντε συνειρμό με τον τίτλο του κομματιού και είστε μέσα. R ‘n’ B, συνοδευόμενο από cocaine rock της διετίας 1979 – 1981. Με λίγα λόγια καταπληκτικό για να τελειώσει ο δίσκος!
12) “If you saw me dead” (Remix): Σαν «τελευταίο» τραγούδι ακούσαμε το “If you saw me dead” σε μία ενδιαφέρουσα εκτέλεση. Το κομμάτι έχει υποστεί remix με αρκετά dark wave στοιχεία τα οποία του ταιριάζουν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
Ο δίσκος έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από 45 λεπτά. Σε αυτή τη μία φορά που τον ακούσαμε, προσωπικά βρήκα πολύ ωραίες στιγμές οι οποίες σίγουρα θα γίνουν περισσότερες όταν με το καλό κυκλοφορήσει ο δίσκος. Η μπάντα έχει δημιουργήσει έτσι τη σειρά των κομματιών που στην ουσία δεν σε κουράζει καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να ακούς την ίδια μπάντα σε τρεις διαφορετικές τις εκδοχές! Μιλάμε σίγουρα για μία πολύ καλή κυκλοφορία για την οποία θα πούμε περισσότερα όταν κυκλοφορήσει.
Να σημειωθεί πως η μπάντα δώρισε στον κάθε ένα από εμάς μία κασέτα USB( μιλάμε για ασύλληπτη ιδέα). Μετά το πέρας της ακρόασης, μεταφερθήκαμε στην βεράντα του Studio, δίπλα στην πισίνα, όπου μας περίμενε εκλεκτό φαγητό! Τα πηγαδάκια στήθηκαν, πολλές κουβέντες σε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα!
Τα υπόλοιπα με την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου!
Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν