“Can you feel the pain?”
Οι Ολλανδοί thrashers, PROJECT PAIN, κυκλοφόρησαν το “Brothers in blood”, τον τρίτο δίσκο τους, με full old school διάθεση και ο Σάκης Φράγκος επικοινώνησε με τον κιθαρίστα του σχήματος, Guido den Hoed, να μας διαφωτίσει περισσότερο σχετικά μ’ αυτό.
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το προηγούμενο άλμπουμ σας, “Brothers in blood”. Για ποιον λόγο σας πήρε τόσα χρόνια; Έφταιγε μόνο η πανδημία;
Όχι μόνο η πανδημία. Γράφουμε ένα τραγούδι κάθε φορά και μόνο όταν τελειώσουμε, προχωράμε στο επόμενο. Οπότε, δεν υπήρχε κάποια πίεση, τίποτα παρόμοιο, μόνο Metal. Ξεκινήσαμε να γράφουμε λίγο αργότερα για το “Faster disaster”, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκες ιδέες.
Γιατί ονομάσατε το δίσκο “Faster disaster” και ποιο ήταν το concept πίσω από το εξώφυλλο του δίσκου;
Το “Faster disaster” ταιριάζει απόλυτα με όσα συμβαίνουν στον κόσμο στις μέρες μας, εκτός του ότι ακούγεται πολύ Metal. Και η ιδέα για το εξώφυλλο του δίσκου έχει να κάνει με γραβατωμένους τύπους που επιτίθενται σε μεταλλάδες και μεταλλάδες που παλεύουν σαν ένα!!! Ή πιο απλά, «σκοτώστε τους ποζεράδες»!!!!
Τι σημαίνει το “Val Kapot”; Είναι σίγουρα το πιο thrashy τραγούδι του δίσκου και σίγουρα το ιδανικό για να τον ανοίγει.
Μέσες-άκρες, μπορεί να μεταφραστεί ως «ψόφα» και σίγουρα είναι –όντως- το γρηγορότερο thrash τραγούδι του δίσκου. Πάντα θέλαμε να κάνουμε ένα τραγούδι στη μητρική μας γλώσσα, τα ολλανδικά.
Το “Mean metal machine”, είναι ένα αρκετά διαφορετικό τραγούδι για τους PROJECT PAIN, που μου θύμισε πιο πολύ γκρουπ όπως τους GRAVE DIGGER ή τους U.D.O., παρά τους EXODUS ή τους SLAYER… Για ποιον λόγο γράψατε ένα τέτοιο τραγούδι και το βάλατε στη δεύτερη θέση στο tracklisting;
Το “Mean metal machine”, είναι το δεύτερο τραγούδι στο tracklisting, επειδή αγαπάμε το heavy metal και ήταν το πρώτο single από το νέο άλμπουμ. Είναι μία ωδή προς το Heavy Metal, το οποίο ξεκίνησε τα πάντα για εμάς, πολλά χρόνια πριν.
Τι σας έκανε να γράψετε ένα instrumental όπως το “Presto vs Metal”;
Αυτό γράφτηκε ειδικά για τον πολύ καλό μας φίλο, Marc, που συνήθως παίζει τα σόλο στους δίσκους μας και γι’ αυτό το βάλαμε στο δίσκο, ως ένα δείγμα εκτίμησης για τον Marc κι επειδή παρά τον metal προσανατολισμό του, έχει μία πολύ ωραία επιρροή από την κλασική μουσική.
Σχεδόν σε όλα τα προηγούμενα άλμπουμ σας, είχατε έναν guest που έπαιζε κιθαριστικό σόλο. Για ποιον λόγο δεν συνέβη και τώρα;
Το guest solo του δίσκου, ανήκει στον Henry Churchill. Μπορείς να τον ακούσεις και να τον δει στο “Val Kapot”. Ο Henry όμως, είναι ένας καταπληκτικός κιθαρίστας και live και στο στούντιο, οπότε πλέον, είναι κανονικό μέλος του συγκροτήματος.
Πως αποφασίσατε να τελειώσετε το άλμπουμ μ’ ένα τραγούδι όπως το “F.Y.Y.F.”, που έχει μία έντονη NUCLEAR ASSAULT αύρα;
Ναι, είναι ένα τραγούδι στο ύφος των S.O.D. και NUCLEAR ASSAULT. Ο λόγος είναι απλός. Θέλαμε ένα γρήγορο και πιασάρικο τραγούδι με λίγο «τραβηγμένους» στίχους και πρέπει να έχει πολύ πλάκα να το παίζεις live μπροστά από κοινό.
Ποιο θα ήταν το ιδανικό billing για μία thrash metal περιοδεία το 2022;
Περιμένω να παίξουμε live μέσα στο 2023 και τώρα προγραμματίζουμε/κλείνουμε συναυλίες κι ελπίζουμε να παίξουμε ως special guest σ’ ένα μεγαλύτερο όνομα της σκηνής.
Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα των PROJECT PAIN;
Να ηχογραφήσουμε ένα EP κι ένα video clip, με τα νέα μέλη των PROJECT PAIN και φυσικά να παίξουμε live μαζί. “Can you feel the pain”;
Σάκης Φράγκος