One track mind… [“Black Dog”]

0
239
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Black Dog
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: LED ZEPPELIN
ΔΙΣΚΟΣ: “Led Zeppelin IV”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1971
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jimmy Page
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant
Σε ιδιαιτέρως κλασικά μονοπάτια κινείται αυτή την εβδομάδα το “One Track Mind”, πηγαίνοντας αρκετές δεκαετίες πίσω, με το χρόνο να σταματά στο 1971 την εποχή που οι LED ZEPPELIN κυκλοφορούσαν ένα από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ της δεκαετίας, το 23 φορές πλατινένιο (στην Αμερική) “Led Zeppelin IV”, από το οποίο θυμόμαστε σήμερα το “Black Dog”.
Το εναρκτήριο κομμάτι της τέταρτης δουλειάς της Βρετανικής μπάντας, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για την ανυπέρβλητη αξία των μουσικών της, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά πολύπλοκο κομμάτι με τεράστια μίξη από ποικιλόμορφα riff και πολύ ιδιόμορφα μετρήματα. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα μυστικά του, αφού η χρήση περίεργων χρονισμών, αποσκοπούσε στο να αποτρέψει cover μπάντες της εποχής να το παίζουν.
Εμπνευστής του “Black dog” ήταν ο John Paul Jones στον οποίο ανήκει το αρχικό riff. Αρχικός σκοπός του μπασίστα ήταν να γράψει ένα τραγούδι που δε θα επέτρεπε στον ακροατή να κουνηθεί ή να χορέψει ρυθμικά, ενώ για τη σύνθεση του επηρεάστηκε κυρίως από τον αμφιλεγόμενο δίσκο του Muddy Waters, “Electric Mud”, του 1968 καθώς και από το πειραματικό “The Howlin’ Wolf Album” του Αμερικανού Howlin’ Wolf.
Το κομμάτι γράφτηκε από τον μουσικό ουσιαστικά την ώρα που ταξίδευε με το τρένο, χρησιμοποιώντας μία περίεργη πρακτική που του είχε διδάξει ο πατέρας του με την οποία μπορούσες να γράψεις μελωδίες χωρίς παρτιτούρες μόνο με μολύβι και χαρτί. Το βασικό riff δε, το έγραψε στο πίσω μέρος του εισιτηρίου το οποίο δυστυχώς έχασε τελικά.
Ο Robert Plant ήταν αυτός που έγραψε τους στίχους, οι οποίοι μιλούν για την απελπισμένη ανάγκη ενός άντρα να κερδίσει την αγάπη κάποιας γυναίκας. Όπως βέβαια έχει δηλώσει ο ίδιος για τους συγκεκριμένους στίχους: «Δεν προορίζονται όλα τα κομμάτια μου για βαθύτερη ανάλυση. Τραγούδια όπως το “Black Dog” είναι επιφανειακά, αλλά περνάνε το νόημά τους έτσι κι αλλιώς».
Κι ενώ τα βασικά είχαν γίνει, αυτό που δυσκόλευε το συγκρότημα ήταν η εύρεση ενός τίτλου. Αν το παρατηρήσει κανείς οι λέξεις “Black Dog” δεν αναφέρονται πουθενά στο κομμάτι, ούτε φυσικά έχουν κάποια σχέση με το στιχουργικό του περιεχόμενο. Πως προέκυψε λοιπόν; Την εποχή που ηχογραφούσαν για το δίσκο στα Headley Grange στούντιο, ένα αρχοντικό στο Hampshire, περιφερόταν εκεί ένα αδέσποτο μαύρο Λαμπραντόρ, το οποίο τάιζαν τα μέλη της μπάντας και τους έδωσε την έμπνευση για να βαφτίσουν το τραγούδι.
Το “Black dog” κυκλοφόρησε σε μορφή single ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του “Led Zeppelin IV”, έχοντας για b-side το “Misty Mountain Hop”, σημείωσε εξαιρετική πορεία στα chart, ιδίως της Αμερικής, ενώ μέχρι και το 1975 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των συναυλιών τους. Παίχτηκε live για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1971, παρέα με το “Stairway to heaven”.
Οι Page και Plant παρουσίασαν μία ανανεωμένη έκδοση του τραγουδιού στην περιοδεία τους “No Quarter” του 1995. Ο δε Plant, το έχει προσθέσει την τελευταία 15ετία στα setlist των σόλο συναυλιών του.
EXTRA TRIVIA:
– Τα φωνητικά του Robert Plant γράφτηκαν σε μόλις 2 takes.
– Οι ήχοι στο ξεκίνημα του τραγουδιού, είναι από το ζέσταμα του Jimmy Page στην κιθάρα.
– Αν κάποιος ανεβάσει αρκετά την ένταση θα μπορέσει να ακούσει τον Bonham να κρατάει χρονισμούς με τις μπαγκέτες του στις παύσεις, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να εξαλείψουν εντελώς με την τότε τεχνολογία.
– Το “Black Dog” είναι ένα από τα λίγα κομμάτια για τα οποία ο John Paul Jones χρησιμοποίησε πένα στο μπάσο του.

Χαρά Νέτη