ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Iron Fist” – MOTORHEAD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1982
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: “Fast” Eddie Clarke/ Will “Evil Red Neck” Reid
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser “Lemmy” Kilmister
Κιθάρες – Edward Allan Clarke ( “Fast” Eddie Clarke)
Drums – Phil “Philthy Animal” Taylor
Το 1982 ίσως και να ήταν μια από τις κομβικές χρονιές για το συγκρότημα, αφού έπρεπε να κυκλοφορήσει ο διάδοχος του “Ace of spades”, ενός από τα albums που άλλαξαν την δισκογραφική ιστορία του group. Όταν όμως έχεις το ταλέντο και την έμπνευση, καταφέρνεις να ξεπεράσεις μια μεγάλη δισκογραφική επιτυχία και να πας παρακάτω.
Εκείνη την χρονιά λοιπόν, είδε το φως της δημοσιότητας η έκτη δισκογραφική τους κίνηση, με τον απλό (και all time classic τα επόμενα χρόνια και μέχρι να σβήσει ο ήλιος) τίτλο, “Iron fist”, άλλο ένα album που θα «έγραφε» την δική του ιστορία στην δημοτικότητα του συγκροτήματος. Καταρχήν, όπως και στα “Overkill”, “Bomber”, “Motorhead” και “Aces of spades”, και η νέα τότε τους δουλειά, θα είχε το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο, όπως και τα προαναφερόμενα, θα γινόταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια που έχει το συγκρότημα.
Το “Iron fist”, για κάποιον που είχε ακούσει τις προηγούμενες δουλειές τους, θα ακολουθούσε την ίδια συνταγή του παρελθόντος, χωρίς καμία ηχητική ή συνθετική αλλαγή. Τα τραγούδια που εμπεριέχονταν στο δίσκο, είχαν την δομή που προϋπήρχε και τους είχε καθιερώσει στα αυτιά των ακροατών. Το group για ένα ακόμα album θα απέδιδε συνθέσεις, που θα είχαν βάση το σκληρό rock’n’roll με ψήγματα metal, punk και ελαφρώς speed στοιχείων, πάντα καλυπτόμενα από ένα «αλήτικο» και «βρώμικο» ηχητικό πέπλο, χωρίς να υπάρχει καμία ηχητική ή συνθετική πολυπλοκότητα. Όπως είχε φανεί και από ότι άλλο είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε, οι ως επί το πλείστον up tempo σε διάθεση συνθέσεις, αποδομένες σε ένα συγκεκριμένο ηχητικό μοτίβο, άρεσαν πολύ και δεν άφηναν κανέναν ακροατή, να μείνει απαθής.
Τα τραγούδια στο “Iron fist” ήταν η φυσική συνθετική συνέχεια όλων των προηγούμενων albums. Σε αυτό υπήρχαν τραγούδια που απέδειξαν περίτρανα ότι οι MOTORHEAD, μόνο τυχαίο group δεν ήταν, αφού η δεινή τους έμπνευση και το ταλέντο σύνθεσης που υπήρχε περίσσιο, τους έκανε να δημιουργήσουν ένα δίσκο, που από το πρώτο δευτερόλεπτο, εξαφάνισε κάθε σύννεφο δυσπιστίας, στο πως θα ηχούσε η δουλειά που θα ερχόταν μετά από το για πολλούς, κορυφαίο album των MOTORHEAD.
Το “Iron fist” δεν είχε την πληθώρα τραγουδιών που θα ήξεραν και οι μη οπαδοί τους, είχε όμως συνθέσεις που οι φανατικοί οπαδοί, θα τις «αγκάλιαζαν» με μεγάλη θέρμη, μέχρι και σήμερα και για πάντα. Με πρωτοστάτη φυσικά το ομώνυμο, όλες οι υπόλοιπες συνθέσεις, αποτέλεσαν άλλον ένα δίσκο που δεν είχε fillers αλλά μόνο «αθάνατα» κομμάτια, κυρίως για τους φανατικούς. Μια δουλειά, που είχε ηχητικά δείγματα ενός συγκροτήματος που φαινόταν περίτρανα, ότι έκανε κάθε του βήμα με τον σωστό τρόπο.
Το άλμπουμ, θα είναι για πάντα μια δουλειά, με συνθέσεις, που έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα στην δισκογραφία του συγκροτήματος, έχοντας την δική τους υπόσταση στο χρόνο και τις καρδιές των οπαδών. Εκτός του εξωφύλλου, που αποτελεί και αυτό, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του group, όλο το ηχητικό περιεχόμενο, είναι «πρώτης γραμμής», στον τότε ήχο του σχήματος. Με αυτή την δουλειά εδραιώθηκαν ακόμα περισσότερο, αποκτώντας μεγαλύτερη φήμη και αναγνωρισημότητα, και έτσι μπήκε πολύ εύκολα στο πάνθεον των κορυφαίων τους δισκογραφικών κινήσεων.
Did you know that:
– Το “Iron Fist” ήταν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ που συμμετείχε ο “Fast” Eddie Clarke. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν με τον παραγωγό που είχαν στο “Ace of spades”, Vic Maile. Ο Clarke ήταν απογοητευμένος με την παραγωγή του Maile, και είχε προτείνει στα υπόλοιπα μέλη του σχήματος να κάνουν οι ίδιοι την παραγωγή. Μάλιστα, βάση των λεγομένων του, στο documentary “The Guts and the Glory”, είχε και την σύμφωνη γνώμη του drummer Phil “Philthy Animal” Taylor, ο οποίος τον παρότρυνε να κάνει την παραγωγή στο δίσκο ο Clarke, όπως και έγινε, χωρίς πολύ καλό αποτέλεσμα. Μάλιστα στο ίδιο φιλμ, ο Lemmy δήλωσε ότι ήταν λάθος να σταματήσει η συνεργασία με τον Maile και ακόμα μεγαλύτερο το ότι έκανε την παραγωγή ο Clarke, αφού κατά την άποψή του ήταν χάλια. Ο αντικαταστάτης του Clarke, θα ήταν ο κιθαρίστας των THIN LIZZY, Brian Robertson.
– Ο τίτλος του δίσκου είναι εμπνευσμένος από το όνομα που είχε το συγκρότημα για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, “Iron Fist and the Hordes from Hell”.
– Το “Iron fist” θα ήταν ένας από τους δίσκους που μπήκαν στη λίστα του Billboard, αλλά δεν κατάφεραν να ανέβουν στις πρώτες εκατό θέσεις.
– Αν κάποιος αναζητήσει την επανέκδοση του album σε cd το 1996, από την Castle Communications, θα βρει σαν bonus τα “Remember me I’m gone” (b-side στο single “Iron fist”) καθώς και alternative εκδόσεις άλλων ήδη κυκλοφορημένων τραγουδιών.
– Στην επανέκδοση του album, το 2005, ο οπαδός θα έβρισκε ένα διπλό cd. Στο πρώτο ήταν το album, ενώ στο δεύτερο τα “Remember me I’m gone” (b-side στο single “Iron fist”) καθώς και μια ζωντανή εμφάνιση του group, στο Maple Leaf Hardens του Toronto, στις 12 Μαΐου 1982.
– Από τις 17 Μαρτίου μέχρι και τις 12 Απριλίου, οι MOTORHEAD περιόδευσαν έχοντας support τους TANK. Αυτή ήταν η πρώτη περιοδεία που δεν υπήρχε το γιγαντιαίο βομβαρδιστικό, αλλά μια γιγαντιαία γροθιά που κανονικά θα άνοιγε ένα-ένα δάκτυλο. Λόγω όμως ενός μηχανικού προβλήματος, το χέρι, δεν θα άνοιγε όλο, αλλά μόνο ένα δάχτυλο θα έκανε μια άσεμνη χειρονομία στο κοινό.
– Λόγω της προώθησης του δίσκου, στην έκδοση του Αυστραλιανού περιοδικού Rennbahn Express, υπήρχε ένα δωρεάν flexidisc με αποσπάσματα από τα τραγούδια “Iron fist”, “Sex and outrage”, “Don’t let ’em grind you down” και “Loser”.
– Η κυκλοφορία του δίσκου προέτρεψε την Bronze/Mercury στον Καναδά να κυκλοφορήσει το “The Complete Motörhead Kit”, που εμπεριείχε ένα 12 ίντσο βινύλιο με τα “Iron fist”, “Too late,too late”, “Remember me, I’m gone”, “Ace of spades” και “Motörhead” (από το “No Sleep ’til Hammersmith”), ένα tour programme, ένα tour poster και ένα ραφτό με το logo των MOTORHEAD.
Θοδωρής Μηνιάτης