ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The quiet offspring” – GREEN CARNATION
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2006
ΕΤΑΙΡΙΑ: Season Of Mist
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terje Refsnes
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Tchort – κιθάρες
Anders Kobro – Τύμπανα
Stein Roger Sordal – μπάσο, κιθάρες
Kjetil Nordhus – φωνητικά
Michael S. Krumins – κιθάρες
Kenneth Silden – πλήκτρα
Μετά την φοβερή τριλογία των “Journey to the end of the night” (2000), “Light of day, day of darkness” (2001) και “A blessing in disguise” (2003), οι Νορβηγοί διαμόρφωσαν αυτό το άλμπουμ που διαφοροποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα. Αντίθετα από την τριλογία τα στοιχεία της ατμόσφαιρας και του πιο μεστού τρόπου σύνθεσης έδειξαν έναν άλλο χαρακτήρα της μπάντας.
Ο ηγέτης τους, Tchort, υπογράφει το σύνολο των στίχων και ηγείται όπως πάντα την μουσική κατεύθυνση τους ακροβατώντας στο 70s prog rock και στην έντονη ατμόσφαιρα που ενισχύει με την ιδιότυπη φωνή του ο Kjetil Nordhus. Η παρουσία τριών κιθαριστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα από πλευράς ενορχήστρωσης, συνδυάζοντας τον ήχο της ακουστικής κιθάρας με της ηλεκτρικής σε κομμάτια όπως το “Child’s play part1”.
Όσο πολυδιάστατος δίσκος κι αν είναι ηχητικά, παραμένει ο πιο αδύναμος της δεύτερης περιόδου τους, μιας και δεν έχει συνθέσεις άξιες αναφοράς με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το “Purple door, pitch black”. Η φυγή του Anders Kobro μετά την ηχογράφηση του δίσκου, φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην αδρανοποίηση της μπάντας δύο χρόνια μετά. Είναι το μόνο μέλος της πρώτης death metal περιόδου των GREEN CARNATION στα early 90s που επέστρεψε, αφού ήταν και παραμένει drummer των IN THE WOODS…
Καταληκτικά, θεωρώ ότι το άλμπουμ αυτό προοιώνισε την αδρανοποίηση των GREEN CARNATION, οι οποίοι ευτυχώς επανήλθαν με θριαμβευτικό τρόπο το 2020 με το “Leaves of yesteryear”. Δυστυχώς οι προγραμματισμένες τους εμφανίσεις στη χώρα μας ακυρώθηκαν και θεωρώ εαυτόν πολύ τυχερό που τους είδα στη Λισαβώνα το 2017 στο Under doom festival και ήταν πραγματικά καθηλωτικοί!
Λευτέρης Τσουρέας