OΝΟΜΑ ALBUM: ”Facemelter” – Y&T
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΙΑ: Frontiers Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Y&T
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Lead Κιθάρες – Dave Meniketti
Rhythm Κιθάρες, δεύτερα φωνητικά – John Nymann
Μπάσο, δεύτερα φωνητικά – Phil Kennemore
Τύμπανα, κρουστά, δεύτερα φωνητικά – Mike Vanderhule
Στο σημερινό Somewhere Back In Time θα έχω την χαρά και την ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα πολύ αγαπημένο μου σχήμα τους Y&T ή αλλιώς YESTERDAY & TODAY, όπως είχαν αρχικά ονομαστεί κάπου στα μέσα του ’70 όταν και σχηματίστηκαν, και με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν τα 2 πρώτα άλμπουμ τους. Οι Αμερικανοί Y&T μπορεί να μην είναι από τα σχήματα που σου έρχονται απευθείας στο μυαλό όταν μιλήσεις για hard n’ heavy μπάντες, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για μια αμελητέα περίπτωση σχήματος, αφού κάτι λίγα εκατομμυριάκια σε πωλήσεις τα έχουν στο ενεργητικό τους. Αυτό που τους έλειψε όμως για να εδραιωθούν στην συνείδηση του κόσμου ήταν, νομίζω, η κατά καιρούς έλλειψη σταθερότητας και συνέχειας, τα προσωπικά προβληματάκια, κάποιες σίγουρα κακές επιλογές τους και λίγο η τύχη. Όμως ας μην κουράζουμε με αυτά και ας μπούμε στο θέμα, που είναι η συμπλήρωση 10 χρόνων από την κυκλοφορία της τελευταίας μέχρι σήμερα στούντιο δουλειάς των Y&T, το 13ο πολύ καλό και ίσως κάπου γκαντέμικο, για μια ακόμη φορά στην καριέρα τους, ”Facemelter”.
Ο δίσκος αυτός ήταν μια δυναμική επανεκκίνηση για το σχήμα, καθώς μετά από μια δισκογραφική σιγή 13 χρόνων ήταν ο διάδοχος του πολύ καλού ”Endangered species”. Να αναφέρουμε πως στο διάστημα αυτής της σιγής, μολονότι το σχήμα στην ουσία εξακολουθούσε να υφίσταται και να περιοδεύει, μεσολάβησαν αρκετές αλλαγές στο line up, κάποια θεματάκια με δισκογραφικά συμβόλαια αλλά και προσωπικά ζητήματα που δεν επέτρεψαν για ακόμη μια φορά στο σχήμα να βρει ρυθμό και συνέχεια. Με τα πολλά όμως το συμβόλαιο βρέθηκε με την Frontiers, το line up σταθεροποιήθηκε και βρήκε χημεία και οι Y&T μπήκαν στο στούντιο για να μας προσφέρουν έναν πολύ καλό δίσκο. Ο φρέσκος αέρας που πνέει στον δίσκο γίνεται αντιληπτός από την αρχή. Hard n’ heavy στα πάρα πολύ καλά του, μια φρεσκάδα στον ήχο τους που ακολουθεί την εποχή χωρίς όμως να τους βγάζει από τα trademark υπέρ-μελωδικά μονοπάτια με τα πιασάρικα refrain που μας είχαν ανέκαθεν συνηθίσει, μια πολύ όμορφη και καλογυαλισμένη παραγωγή που αφήνει τον ήχο να αναπνεύσει είναι τα βασικά συστατικά του ”Facemelter”. Ως τελικό αποτέλεσμα λοιπόν οι Y&T μας προσφέρουν 13 πολύ καλές συνθέσεις που αποτελούν την αρχική έκδοση του δίσκου και οι οποίες είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας της μπάντας. Κομμάτια όπως τα ”On with the show”, ”How long”, ”I’m coming home”, ”If you want me”, ”Blind patriot”, ”Don’t bring me down” και ”One life” ανήκουν σίγουρα στις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ και τιμούν με το παραπάνω θα λέγαμε τόσο την ιστορία όσο και το μουσικό παρελθόν των Y&T. Αν μάλιστα, κατά την ταπεινή μου άποψη, είχαν συμπεριληφθεί στο άλμπουμ τα δυο εξαιρετικά bonus track ”Losing my mind” και ”Deadly deceiver”, που υπήρχαν αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή έκδοση το ένα και Ιαπωνική το άλλο, ο δίσκος θα ήταν ακόμα καλύτερος και πιο συμπαγής. Για όποιον δεν τα έχει ακούσει και θέλει, με μια απλή αναζήτηση στο Youtube μπορεί πολύ εύκολα να τα βρει.
Όσον αφορά τους βασικούς πρωταγωνιστές του δίσκου, δηλαδή τα μέλη της μπάντας, η απόδοση τους είναι άψογη και αυτή που πρέπει για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο το υλικό του. Το υπέροχο rhythm section αποτελούσαν ο μακαρίτης Phil Kennemore στο μπάσο και ο Mike Vanderhule στα τύμπανα, με τον καθένα να έχει και τις στιγμές του μέσα στο άλμπουμ. Ο Kennnemore, που ήταν ιδρυτικό μέλος και μάλιστα είχε παίξει σε όλα τα άλμπουμ της μπάντας όντας ο πιο σταθερός συνοδοιπόρος του Dave Meniketti όλα αυτά τα χρόνια, στην τελευταία του αυτή δισκογραφική εμφάνιση πιστοποιεί με το παίξιμο του στο μπάσο το γιατί ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό γρανάζι για την μηχανή των Y&T. Δυστυχώς, όπως είπαμε, οι Αμερικανοί είχαν και τις ατυχίες τους και μια από αυτές ήταν ο θάνατος του Kennemore έναν χρόνο περίπου μετά την κυκλοφορία του δίσκου από καρκίνο στους πνεύμονες. Ο John Nymann είναι το σταθερό ρυθμικό χέρι στην κιθάρα, προσφέροντας όμως και την πολύτιμη βοήθεια του στον ηγέτη της μπάντας Dave Meniketti όπου υπάρχουν δισολίες. Σε δυο κομμάτια μάλιστα, τα ”I want your money” και ”Blind patriot”, ρίχνει και τα σολαρισματά του.
Τέλος, ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του Αμερικάνικου σχήματος, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Dave Meniketti είναι πραγματικά απολαυστικός, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά στην καριέρα του γιατί έχει χαρακτηριστεί guitar hero αλλά και γιατί αναφέρεται από πολλούς κιθαρίστες ως μια από τις βασικές επιρροές τους. Η σήμα-κατατεθέν Les Paul του πραγματικά κελαηδάει σε όλο τον δίσκο καθώς κεντάει ανελέητα με αυτήν υπέροχα riffs και solos που σαγηνεύουν τον ακροατή, ενώ εξαιρετικός ως συνήθως είναι και στα φωνητικά του καθήκοντα μιας και ανέκαθεν διέθετε μια πολύ καλή και δυναμική φωνή. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως, κατά καιρούς, ο Meniketti είχε αρνηθεί προτάσεις συνεργασίας από ονόματα όπως αυτά των Ozzy Osbourne, WHITESNAKE, Peter Frampton κ.α.
Κλείνοντας, λοιπόν, να πούμε πως γενικά το ”Facemelter” δείχνει το πολύ ώριμο αλλά και καθόλου κορεσμένο πρόσωπο των Y&T, μια και αποτελούσε ένα πολύ δυνατό restart από μεριάς τους. Δυστυχώς όμως ,όπως αναφέραμε, με τον θάνατο του Kennemore και τις αλλαγές για μια ακόμη φορά στο line up το Αμερικάνικο σχήμα δεν έχει ξανακυκλοφορήσει κάποια καινούργια στούντιο δουλειά εδώ και 10 χρόνια, πλην ενός ακουστικού άλμπουμ το 2018 με τον τίτλο ”Acoustic Classix Vol.1”. Παρ’ όλα αυτά όμως, προς καλή τύχη των φίλων του, το σχήμα εξακολουθεί να περιοδεύει συχνά πυκνά.
Did you know that:
– Το 7ο κομμάτι του album ”I’m Coming Home” είναι το μοναδικό για το οποίο γυρίστηκε συνοδευτικό video .
– Για την ιστορία να πούμε πως, μετά τους θανάτους του μπασίστα Kennemore το 2011, του ντράμερ Leonard Haze το 2016 και του ρυθμικού κιθαρίστα Joey Alves το 2017, o Dave Meniketti είναι πλέον το μόνο εν ζωή ιδρυτικό μέλος των Y&T.
Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας