A Day To Remember… 27/09 [ENSLAVED]

0
189












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Axioma Ethica Odini” – ENSLAVED
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΙΑ: Indie Recordings
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Grutle Kjellson, Ivar Bjørnson, Herbrand Larsen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, μπάσο – Grutle Kjellson
Κιθάρες – Ivar Bjørnson
Κιθάρες – Ice Dale
Τύμπανα – Cato Bekkevold
Πλήκτρα – Herbrand Larsen

Οι ENSLAVED πάντα ήταν λάτρεις της ηχητικής περιπέτειας και δεν φοβήθηκαν ποτέ να πειραματιστούν με τον ήχο τους. Σχετικά νωρίς ξέφυγαν από τα στενά όρια του τυπικού black metal και εμπλούτισαν τη μουσική τους με διάφορα στοιχεία, αλλά και progressive τεχνοτροπία, χωρίς όμως να απολέσουν την ENSLAVED ταυτότητα. Δίσκοι σαν τους “Below the Lights”, “Isa”, “Ruun” και “Vertebrae”, που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία των ’00s χαρακτηρίζονταν έντονα από αυτή τη μουσική αναζήτηση. Το επιστέγασμα αυτής της πορείας ήρθε το 2010 με το “Axioma Ethica Odini”, όπου και ο ήχος της μπάντας μπορούμε να πούμε κατά κάποιον τρόπο πως καταστάλαξε. Οι πειραματισμοί βέβαια δεν σταμάτησαν ούτε στους επόμενους δίσκους, αλλά σαφέστατα ήταν σε μικρότερη κλίμακα χωρίς όμως να αλλάζουν ιδιαίτερα τον ηχητικό καμβά των Νορβηγών και με τους ίδιους να αποφεύγουν μαεστρικά τη λούμπα της επανάληψης.


Από τα πρώτα κιόλας κομμάτια είναι ξεκάθαρο πως ο 11ος δίσκος της μπάντας είναι ο πιο επιθετικός και heavy των τελευταίων αρκετών χρόνων, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο πιο  progressive που είχαν βγάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το κομμάτια του “Axioma Ethica Odini” ακούγονται πιο έντονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προκατόχων του και η συμπαγής παραγωγή συμβάλει ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση, μη δίνοντας το δικαίωμα σε όσους υποστήριζαν πως το “Vertebrae” ακουγόταν “soft”, να πουν το ίδιο και για τον διάδοχό του. Άλλωστε, τα πιο uptempo κομμάτια του δίσκου, σαν τα “Raidho” ή το “The Beacon”, με το πρώτο να thrash-ίζει και το δεύτερο να έχει μέχρι και blasts, δεν αφήνουν χώρο για καμία αμφισβήτηση. Στον αντίποδα όμως υπάρχουν και κομμάτια με αρκετά ετερόκλητο χαρακτήρα, γεγονός που είναι και το δυνατό σημείο του δίσκου. Οι Νορβηγοί δούλεψαν τόσο καλά το υλικό τους, που δίπλα στα προαναφερθέντα κομμάτια, στέκονται άνετα και χωρίς να ακούγονται παράταιρα ή να κάνουν κοιλιά στη ροή του δίσκου, κομμάτια σαν το ονειρικό και περιπετειώδες “Ethica Odini”, το αργόσυρτο και doomy “Giants” (ένα από τα highlights του δίσκου),  το ιντερλούδιο “Axioma” με το ονειρικό του synthesizer, το OPETH-ικό “Night Sight” ή και το ιδιαίτερο “Lightening” με τις πανέμορφες ακροβασίες του. Στα δυνατά χαρτιά του δίσκου συγκαταλέγονται η καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στο κιθαριστικό σκέλος, όσο και ο πάντα πανέμορφος συνδυασμός των brutal και καθαρών φωνητικών των Kjellson και Larsen.

Το “Axioma Ethica Odini” πέραν από έναν δυνατό και εκπληκτικό δίσκο, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και ένα ορόσημο για την δισκογραφία των ENSLAVED. Η κυκλοφορία του σηματοδότησε την έναρξη ενός αξιοθαύμαστου σερί ποιοτικών (τουλάχιστον) δίσκων, όπου η μπάντα παρουσιάζει ένα πανέμορφο ηχητικό κράμα, με το παλιό της στυλ να προσαρμόζεται στην progressive τεχνοτροπία της και να συνδυάζεται με τους πιο πρόσφατους πειραματισμούς. Φυσικά αυτό το σερί δίσκων έκανε γκελ στους metalheads και ανέβασε και την δημοτικότητα της μπάντας κάποια σκαλιά παραπάνω, σημαίνοντας ταυτόχρονα και την αποδοχή των Νορβηγών από το απαιτητικό και πολλές φορές καχύποπτο ακροατήριο του progressive metal χώρου.
Θανάσης Μπόγρης