Αν θα έπρεπε να απομονώσουμε ένα και μόνο highlight σε επίπεδο εμφανίσεων, του κορυφαίου metal συγκροτήματος που ακούει στο όνομα IRON MAIDEN, αυτό θα ήταν σίγουρα η περιοδεία για το “Powerslave”, που είχε την κατάλληλη ονομασία, “World Slavery Tour”.
Η συγκεκριμένη περιοδεία, ήταν η μεγαλύτερη του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, αποτελούμενη από 193 σόου σε 28 χώρες σε τέσσερεις ηπείρους και διάρκεια που ξεπέρασε τους 13 μήνες.
Το πρώτο μέρος της περιοδείας κράτησε συνολικά 98 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι MAIDEN επισκέφτηκαν 18 ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιώντας συνολικά 66 συναυλίες.
Η αρχή έγινε στις 9 Αυγούστου του 1984, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, με τις πρόβες να έχουν ξεκινήσει περίπου 2 μήνες νωρίτερα από τις Η.Π.Α. Για πρώτη φορά το βρετανικό μεγαθήριο, θα βρισκόταν σε χώρες του τότε υπαρκτού σοσιαλισμού και ο ενθουσιασμός των Πολωνών, Ούγγρων και Γιουγκοσλάβων οπαδών ήταν πολύ μεγάλος, όπως φαίνεται και από τη βιντεοκασέτα που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή με τίτλο “Behind the iron curtain”.
Το δεύτερο σκέλος, περιλάμβανε 79 συναυλίες στην Αμερική σε διάστημα 128 ημερών (μεσολάβησε και ένα δεκαήμερο διάλειμμα λόγω Χριστουγέννων). Το απόλυτο highlight ήταν αναμφίβολα οι τέσσερεις συνεχόμενες συναυλίες στο Long Beach Arena το Μάρτιο του 1985, μπροστά σε 52.000 συνολικά κόσμο, απ’ το οποίο προέκυψε το “Live after death”. Αξιοσημείωτη επίσης, είναι και η εμφάνισή τους στο πρώτο Rock In Rio, στις 11/1/1985, μπροστά σε 250.000 κόσμο.
Το τρίτο σκέλος επικεντρώθηκε στην Ιαπωνία, με 8 συναυλίες σε διάστημα 12 ημερών σε τέσσερεις πόλεις, ενώ το τέταρτο και τελευταίο μέρος, διήρκησε 65 μέρες και κάλυψε την Αυστραλία και ξανά ένα μέρος της Αμερικανικής Ηπείρου.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την τύχη να απολαύσουν την εκπληκτική αυτή περιοδεία.
Η World Slavery Tour ήταν το απόγειο των MAIDEN αλλά ταυτόχρονα ήταν και η περιοδεία που έφερε στα όρια τους τα μέλη του συγκροτήματος λόγω του εξαντλητικού προγράμματος, το οποίο γέμιζε συνεχώς, μην αφήνοντας χρόνο για ξεκούραση.
«Ήταν η καλύτερη και η χειρότερη περιοδεία μας», εξομολογείται ο Bruce Dickinson στην επίσημη βιογραφία της μπάντας, «και μπορώ να πω ότι σχεδόν μας εξόντωσε»! Για να συνεχίσει λέγοντας: «Παίζαμε το “Powerslave” κάθε μέρα στην περιοδεία. Ξέρεις, αυτό το κομμάτι δεν αναφέρεται μόνο στους αρχαίους Αιγυπτίους. Αναφέρεται και στην μπάντα, στους εαυτούς μας και τι μας συνέβαινε εκείνη την περίοδο… Ήμασταν δούλοι του συστήματος και της επιτυχίας που κυνηγούσαμε. Είχα φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά πίστευα ότι η περιοδεία θα τελείωνε ποτέ!»
Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της πνευματικής και σωματικής κόπωσης που είχε επέλθει και η οποία δεν επαναλήφθηκε έκτοτε σε ανάλογο βαθμό. Ωστόσο οι MAIDEN ήταν στην κορυφή και έθεταν τις βάσεις για το πώς θα πρέπει να είναι μία γιγαντιαία (καθ’ όλα) περιοδεία. Ορισμένα από τα συγκροτήματα που άνοιξαν τις συναυλίες των Βρετανών ήταν και τα εξής: ACCEPT, TWISTED SISTER, MOTLEY CRUE, QUEENSRYCHE, RATT κ.α.
Κλείνοντας, αξίζει να παραθέσουμε ορισμένα ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία της περιοδείας από τον Tony Wigens (Tour Manager), όπως ο ίδιος τα παρουσιάζει στο “Live after death”:
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταξιδέψαμε περίπου 100.000 μίλια, μείναμε σε 7.778 δωμάτια ξενοδοχείων, χρησιμοποιήσαμε 6,932 χορδές κιθάρας και μπάσου, 3.760 μπαγκέτες, 3.008 πένες και καταναλώσαμε 50.000 κουτάκια μπύρας, 30.000 αναψυκτικά, 6.000 ποτήρια γάλα, 2.5000 ποτήρια χυμού πορτοκάλι και κυριολεκτικά τόνους φαγητού!»
Τέλος, να πούμε ότι λίγο πριν ξεκινήσει η World Slavery Tour, γεννήθηκε η Lauren Harris –κόρη του αρχηγού- η οποία χρόνια μετά θα άνοιγε τις συναυλίες των MAIDEN!
Χαρά Νέτη με τη βοήθεια του Σάκη Νίκα