Ήταν σαν σήμερα, πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, όταν και ανακοινώθηκε μια από τις πιο ηχηρές αποχωρήσεις που έχουν συμβεί ποτέ στο metal, αυτή του Kai Hansen απ’ τους HELLOWEEN.
Αν εξετάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή, το πρώτο που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι πως σ’ ένα σχήμα όπου συνυπάρχουν τρεις ισχυρές προσωπικότητες, είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες και αυτό συνέβη και στην περίπτωση των HELLOWEEN με τους Hansen, Weikath και Kiske.
Κι ενώ ήταν ολοφάνερο πως με τον Hansen στη σύνθεσή του το γερμανικό σχήμα είχε κατορθώσει να συγκαταλέγεται στην ελίτ των κορυφαίων power metal ονομάτων παγκοσμίως, με την καθοριστική συνεισφορά του συνθετικά τόσο για το “Walls of Jericho” όσο και τα δύο “Keeper…”, τα πράγματα δεν κυλούσαν όπως έπρεπε.
Οι ηγετικές τάσεις των τριών, έφερναν συγκρούσεις, οι μουσικές διαφορές του Hansen, όπως και του Kiske, με τον Weikath δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν για κανένα λόγο και η τεράστια επιτυχία που είχε επέλθει μόνο με σύνεση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Ο Hansen φαίνεται να είχε κουραστεί αφάνταστα τόσο απ’ τα παραπάνω όσο και από το παρατεταμένο πρόγραμμα περιοδειών των τελευταίων χρόνων και επιθυμούσε διακαώς μια ήρεμη ζωή χωρίς όλη αυτή την πίεση.
Τελικά, στις 23 Νοεμβρίου του 1988, ανακοινώθηκε πως οι HELLOWEEN θα συνέχιζαν χωρίς τον Hansen στο δυναμικό τους. Όπως είναι γνωστό ακολούθησε και ο Michael Kiske, με αμφότερους τους αποχωρήσαντες να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα καυστικούς χαρακτηρισμούς αναφορικά με τον κυκλοθυμικό και άστατο χαρακτήρα του Weikath και την πάγια επιδίωξή του να αναλάβει αυτός τα ηνία του συγκροτήματος.
Να πούμε πάντως πως οι «κακές γλώσσες», εξακολουθούν να κάνουν λόγο για αντικειμενικές δυσκολίες του Kai να διαχειριστεί την επιτυχία, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα κατηγορηματικώς. Επίσης, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια και δίνει διαφορετική διάσταση στη σχέση Hansen – Weikath, είναι πως ο παραγωγός της μπάντας, Tommy Newton, προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να πείσει τον τελευταίο ότι ο Hansen, εμποδίζει την μπάντα να έχει μια μοντέρνα παραγωγή και ήχο.
Η συνέχεια είναι γνωστή κατά τ’ άλλα… Οι «κολοκύθες» συνέχισαν με τον Roland Grapow, ψάχνοντας εναγωνίως να επαναπροσδιορίσουν τη θέση αλλά και το μουσικό τους ύφος, κυκλοφορώντας δουλειές που λίγο έλειψε να τους εξαφανίσουν απ’ το μεταλλικό χάρτη. Ο Hansen απ’ την άλλη, έφτιαξε τους GAMMA RAY τους οποίους και έφτασε ψηλά, καθιστώντας τους ένα απ’ τα σπουδαιότερα power metal σχήματα όλων των εποχών.
Χαρά Νέτη