Είναι κάποιες φορές που ο μουσικός Τύπος, δεν τολμά να πει την αλήθεια, προκειμένου να μη χαλάσει την εικόνα κάποιων συγκροτημάτων αλλά και το όνειρο των οπαδών τους, κάτι που μάλλον δε θα έπρεπε να συμβαίνει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όποιος ψάξει πίσω απ’ τα Δελτία Τύπου και τις δηλώσεις των μελών των DEEP PURPLE, θα διαπιστώσει με ευκολία πως το περίφημο reunion του 1984, με την “Perfect Strangers Tour” που ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου, ήταν μια οικονομική συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να πείσουν ουσιαστικά τον Blackmore να βρεθεί πάλι με τον Gillan στο ίδιο συγκρότημα, παρά το γεγονός πως κάποτε ο τελευταίος παρά λίγο να γίνει μέλος των RAINBOW!
Το ότι υπήρχε μια διάχυτη αντιπάθεια ανάμεσα στους Lord, Paice, Gillan με τον Blackmore ήταν κάτι που εξ’ αρχής δε βγήκε προς τα έξω, αργότερα όμως δεν κρυβόταν με τίποτα πια. Οι παράγοντες που κράτησαν τις ισορροπίες τον πρώτο καιρό ήταν ο Roger Glover από τη μία και τα χρήματα από την άλλη.
Μ’ ένα τρομερά καλό άλμπουμ όμως, το “Perfect Strangers” που ήταν σχεδόν αποκλειστική δημιουργία του Blackmore, όλος ο κόσμος το 1984, προσκυνούσε τους DEEP PURPLE, που με τη σειρά τους δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία να κλείσουν παγκόσμια περιοδεία με ιδιαιτέρως μεγάλες αμοιβές για την εποχή. Φανταστείτε πως δέκα χρόνια αργότερα, κατά την τελευταία τους περιοδεία, μόνο ο Blackmore αμειβόταν με εκατό χιλιάδες δολάρια τη βραδιά και αρνήθηκε να παίξει τις εννέα ή δέκα εμφανίσεις στην Ιαπωνία.
Η Αυστραλία ήταν η πρώτη ήπειρος που είχε την τεράστια τιμή να φιλοξενήσει την πρώτη εμφάνιση των DEEP PURPLE, στα πλαίσια της “Perfect Strangers Tour”. 27 Νοεμβρίου του 1984, στο Perth Entertainment Center, της πόλης Perth στη Δυτική Αυστραλία, οι Βρετανοί έπαιξαν μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό πενήντα χιλιάδων οπαδών τους, σε μια φυσικά sold out συναυλία της οποίας τα εισιτήρια πουλήθηκαν μέσα σε μια ώρα!
Το set list ήταν μια μίξη 70’s “Strange kind of woman”, “Child in time”, “Space truckin”, “Speed king”, “Black night” και 80’s “Nobody’s home”, “A gypsy’s kiss”, “Under the gun”, “Perfect strangers” και φυσικά το “Smoke on the water” στα encore. Εντυπωσιακή ήταν η ενσωμάτωση του “Difficult to cure” κατά τη διάρκεια του σόλο του Jon Lord.
Ακολούθησαν Ευρώπη, Ιαπωνία και Αμερική με ιδιαίτερη επιτυχία! Ειδικά στην Αμερική οι DEEP PURPLE ήταν το δεύτερο πιο διάσημο σχήμα μετά τον Bruce Springsteen εκείνη τη χρονιά! Στην πατρίδα τους όμως, αποφάσισαν να δώσουν μία μόνο συναυλία κι αυτό γιατί όπως δήλωσε ο Blackmore, δεν είχε καθόλου εκτίμηση στον αγγλικό Τύπο και τους δημοσιογράφους που πάνε στις συναυλίες μόνο για να πιούνε και να θάψουν τα συγκροτήματα.
Η Perfect Strangers Tour ήταν πολύ επιτυχημένη περιοδεία, με τα μέλη του συγκροτήματος να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα και τα οικονομικά οφέλη της στο έπακρο.
Τα μεταξύ τους προβλήματα όμως, ξανάκαναν αμέσως μετά την εμφάνισή τους, όταν μπήκαν και πάλι στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του “House of blue light” που ναι μεν ήταν ένα πραγματικά πρωτοποριακό άλμπουμ, αλλά ήταν και η οριστική διαπίστωση πως τα λεφτά, όσα κι αν είναι, δε φέρνουν ισορροπία, ούτε και μπορούν να ρυθμίσουν διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες και προσωπικότητες.
Χαρά Νέτη