Cover up your Swedish metal ass – Ένα αφιέρωμα στις διασκευές των ARCH ENEMY

0
228

Οι ARCH ENEMY είναι από τα σχήματα που δε διστάζουν κατά διαστήματα να ηχογραφούν και να κυκλοφορούν διασκευές από κλασικά και εγκαθιδρυμένα συγκροτήματα τόσο του metal χώρου όσου και γενικότερα της μουσικής σκηνής, δείχνοντας έτσι ένα μέρος των επιρροών και της αγάπης τους. Συνήθως αυτές οι διασκευές συμπεριλαμβάνονται σε μορφή bonus track είτε σε ειδικές εκδόσεις, είτε σε ιαπωνικές κυκλοφορίες, είτε σε κάποιο EP. Αυτή είναι και η ασχολία του παρόντος αφιερώματος, αφού συγκεντρώσαμε όλες τις διασκευές από τη 19-χρονη πορεία των ARCH ENEMY και σας τις παρουσιάζουμε σε χρονολογική σειρά. Κι επειδή αρκετές (εάν όχι όλες) από αυτές έχουν επανεμφανιστεί σε παραπάνω από μία κυκλοφορίες, ως σημείο αναφοράς θεωρείται η πρώτη φορά που μπορούσε κάποιος να τις ακούσει σε επίσημη κυκλοφορία της μπάντας, ακόμη κι αν ήταν σε ιαπωνική ή περιορισμένη έκδοση. Πάμε λοιπόν και ραντεβού στο live του γκρουπ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (Σάββατο και Κυριακή 13 και 14 Νοεμβρίου αντίστοιχα)!

Τραγούδι: “The ides of march”
Αυθεντική εκτέλεση: IRON MAIDEN
Κυκλοφορία: “Black earth” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Toy’s factory
Έτος: 1996
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι από τα κλασικά ορχηστρικά κομμάτια των IRON MAIDEN και οι ARCH ENEMY το εκτελούν στην εντέλεια, απλά με λίγη έξτρα παραμόρφωση και πιο βαριά παραγωγή ώστε να είναι πιο πολύ στο κλίμα του σχήματος.

Τραγούδι: “Scream of anger”
Αυθεντική εκτέλεση: EUROPE
Κυκλοφορία: “Burning bridges” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Toy’s factory
Έτος: 1999
Να μία διασκευή που τότε φαινομενικά φάνταζε ιδιαίτερα περίεργη από μία swedish/melodic death metal μπάντα. Όπως όμως πλέον γνωρίζουμε, ο βασικός συνθέτης των ARCH ENEMY, Michael Amott, είναι μεγάλος οπαδός του hard rock και του heavy metal των 80’s, οπότε οι EUROPE εν τέλει είναι απόλυτα φυσιολογική σαν επιλογή, πόσο μάλλον εφόσον είναι συμπατριώτες των ARCH ENEMY. Ανεβάζοντας αισθητά τις ταχύτητες οι ARCH ENEMY προσδίδουν μία πολύ πιο επιθετική σκοπιά στο κομμάτι, που ταιριάζει περισσότερο και στη θεματολογία των στίχων. Τέλος, σε αντίθεση με την αυθεντική εκτέλεση, δεν έχουν χρησιμοποιήσει drum machine.

 

Τραγούδι: “Aces high”
Αυθεντική εκτέλεση: IRON MAIDEN
Κυκλοφορία: “Black earth” (επανακυκλοφορία)
Εταιρεία: Regain records
Έτος: 2002
Στην επανακυκλοφορία του 2002 βρίσκουμε τη δεύτερη διασκευή του σχήματος στους IRON MAIDEN. Μην περιμένετε καμία ιδιαίτερη διαφορά από το αυθεντικό μουσικά, πέρα από την έξτρα βρωμιά. Βέβαια στα φωνητικά φυσικά δεν υπάρχουν οι κορωνίδες του Dickinson αφού πίσω από το μικρόφωνο βρίσκεται ο αρχικός τραγουδιστής των ARCH ENEMY, Johan Liiva, οπότε παρόλο που το πάθος του είναι άξιο μνείας, εν τούτοις είναι λίγο επίπεδο.

Τραγούδι: “Starbreaker”
Αυθεντική εκτέλεση: JUDAS PRIEST
Κυκλοφορία: “Wages of sin” (ειδική έκδοση)
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2002
Αν και το τραγούδι κυκλοφόρησε στην ειδική έκδοση του “Wages of sin”, του πρώτου άλμπουμ των ARCH ENEMY με την Angela Gossow πίσω από το μικρόφωνο, η διασκευή είναι ηχογραφημένη με τον Johan Liiva στα φωνητικά. Πέραν τούτου, η επιλογή του εν λόγω κομματιού είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη, καθότι δεν είναι από τα hit των JUDAS PRIEST. Αναρωτιέμαι κιόλας στο πόσο πολύ μνημονεύεται το τραγούδι από τους οπαδούς τους και φυσικά από το ίδιο το συγκρότημα. Οι ARCH ENEMY τσιτώνουν τα γκάζια σε όλες τις εκφάνσεις με σπινθηροβόλες κιθάρες και καταιγιστικά τύμπανα, μειώνοντας τη διάρκεια από την αρχική των σχεδόν 5 λεπτών σε λιγότερο από 3,5 λεπτά και το κάνουν δικό τους.

Τραγούδι: “Symphony of destruction”
Αυθεντική εκτέλεση: MEGADETH
Κυκλοφορία: “Dead eyes see no future” EP
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2004
Μπορεί η Angela να είχε μείνει “ρέστη” στο “Wages of sin” σε ό,τι αφορά τις διασκευές, με το “Dead eyes see no future” EP παίρνει το κολάι με όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις διασκευές. Αρχικά στο “Symphony of destruction” των MEGADETH, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διασκευές των ARCH ENEMY, οι ταχύτητες πέφτουν ελαφρώς και δίνεται έξτρα όγκος στη μουσική. Πέραν τούτου, η εκτέλεση μένει αρκετά πιστή στην αυθεντική εκδοχή και η φωνή της Gossow μοιάζει αρκετά αταίριαστη.

 

Τραγούδι: “Kill with power”
Αυθεντική εκτέλεση: MANOWAR
Κυκλοφορία: “Dead eyes see no future” EP
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2004
Παραδόξως όμως η φωνή της στο “Kill with power” “κολλάει” εφόσον το κομμάτι από μόνο του είναι up-tempo, οπότε προσαρμοσμένο στα πρότυπα των Σουηδών είναι εξίσου δυνατό και πωρωτικό κι ας μην έχει τις τσιρίδες του Adams.

 

Τραγούδι: “Incarnated solvent abuse”
Αυθεντική εκτέλεση: CARCASS
Κυκλοφορία: “Dead eyes see no future” EP
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2004
Οι διασκευές για το εν λόγω EP κλείνουν με το “Incarnated solvent abuse” από ποιους άλλους, τους CARCASS, την πρώην μπάντα του Michael Amott. Εδώ τόσο οι ARCH ENEMY όσο και η, τότε νεοεισαχθείσα, Gossow βρίσκονται στο στοιχείο τους κι απλά αποτίνουν φόρο τιμής σε μία από τις πλέον κλασικές death metal μπάντες (όπου έπαιζε και ο Amott να μην ξεχνάμε), χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από το original.

Τραγούδι: “Walk in the shadows”
Αυθεντική εκτέλεση: QUEENSRYCHE
Κυκλοφορία: “Revolution begins” EP
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2007
Άλλη μία ασυνήθιστη επιλογή για ένα συγκρότημα όπως οι ARCH ENEMY. Άλλωστε οι (παλιοί και κλασικοί) QUEENSRYCHE είναι μία ιδιαίτερη μπάντα, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο “Rage for order”, από όπου προέρχεται ως εναρκτήριο κομμάτι το “Walk in the shadows”. Αλλάζοντας λίγο την ενορχήστρωση ώστε να είναι πιο “γεμάτη” στα τύμπανα και τις κιθάρες, οι ARCH ENEMY βγάζουν ένα αποτέλεσμα που δυστυχώς δε φτάνει τα επίπεδα του αρχικού, ούτε σε εκτέλεση, ούτε σε ατμόσφαιρα. Κακό δεν το λες, αλλά ως επιλογή είναι ατυχής κατ’ εμέ.

Τραγούδι: “The oath”
Αυθεντική εκτέλεση: KISS
Κυκλοφορία: “Rise of the tyrant” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Rock empire
Έτος: 2007
Ίσως να ακουστώ βλάσφημος (αναμένω φάπα από το Σάκη Νίκα), αλλά θεωρώ ότι ένα τραγούδι όπως το “The oath” είναι στην καλύτερη μέτριο (για να μην πω οριακά κακό), οπότε δεν καταλαβαίνω την επιλογή του για διασκευή. Βέβαια επειδή δύσκολα μπορεί να γίνει χειρότερο από το αυθεντικό, οι ARCH ENEMY καταφέρνουν και το κάνουν να ακούγεται αξιοπρεπές τόσο σε ό,τι αφορά τη μουσική όσο και τα φωνητικά, σε ένα κατά τα άλλα άλμπουμ που σηματοδότησε την αρχή της πτώσης των ARCH ENEMY.

 

Τραγούδι: “Wings of tomorrow”
Αυθεντική εκτέλεση: EUROPE
Κυκλοφορία: “The root of all evil” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Yoshimoto R and C Co., Ltd
Έτος: 2009
Δεύτερη διασκευή των ARCH ENEMY στους EUROPE και είναι από τον ίδιο δίσκο όπου περιεχόταν και το “Scream of anger”. Οπότε αν μη τι άλλο, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι ο δίσκος “Wings of tomorrow” είναι από τους αγαπημένους κάποιου Michael Amott. Όπως και στο “Scream of anger”, ανεβαίνουν οι ταχύτητες, μικραίνει η διάρκεια, γίνεται πιο ευφάνταστο και δίνει έστω και για λίγο την αίσθηση στον Amott ότι ζει το παιδικό όνειρο να είναι μέλος μίας κλασικής hard rock μπάντας των 80’s. Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εύηχο, οπότε “job well-done”! Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι θα μπορούσε όλο το άλμπουμ “The root of all evil” να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο άλμπουμ διασκευών, καθώς περιέχει επανηχογραφημένα, με νέες ενορχηστρώσεις, με την τότε σύνθεση της μπάντας, τραγούδια από τα τρία πρώτα της άλμπουμ.

Τραγούδι: “The zoo”
Αυθεντική εκτέλεση: SCORPIONS
Κυκλοφορία: “Khaos legions” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Trooper entertainment
Έτος: 2011
Είναι ιδιαίτερα γνωστή η αγάπη που τρέφει ο Michael Amott στους SCORPIONS [hint: υπάρχουν τραγούδια τόσο των ARCH ENEMY όσο και των SPIRITUAL BEGGARS που περιέχουν (σχεδόν) αυτούσια riffs των SCORPIONS], οπότε μία διασκευή στους Γερμανούς hard rockers άργησε πολύ, αλλά επιτέλους την έκαναν. Φυσικά οι ταχύτητες έχουν ανέβει αισθητά συγκριτικά με το αρχικό καθώς και η ενορχήστρωση των ARCH ENEMY θέλει το κομμάτι πιο “γεμάτο”, παραμερίζοντας το επαναληπτικό, μινιμαλιστικό, “μονότονο” riff της αυθεντικής εκτέλεσης.

 

Τραγούδι: “Warning”
Αυθεντική εκτέλεση: DISCHARGE
Κυκλοφορία: “Khaos legions” (ειδική έκδοση)
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2011
Να άλλη μία διασκευή που δε θα περίμενε να ακούσει κάποιος από ARCH ENEMY. Πόσο συχνά βλέπεις κάποια μελωδική death metal μπάντα να μνημονεύει το punk/hardcore και δη τους DISCHARGE; Οι Σουηδοί όμως ανέλαβαν να το κάνουν κι αυτό με το “Warning”. Το τραγούδι έχει δεχτεί τον εκμοντερνισμό του και πιθανότατα να ακουγόταν κάπως έτσι εάν έβγαινε στη δεκαετία μας. Αν και πιο βιρτουόζικο από το αρχικό, σίγουρα μπορεί να αποτέλεσε πόλο έλξης για νέους οπαδούς που θέλουν να ψάξουν και λίγο τη φάση με τις ρίζες του punk και του hardcore.

 

Τραγούδι: “The book of heavy metal”
Αυθεντική εκτέλεση: DREAM EVIL
Κυκλοφορία: “Khaos legions” (ειδική έκδοση)
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2011
Το 2005, για κάποια φεγγάρια, είχε περάσει από τους ARCH ENEMY ο Gus G. (κιθάρα, OZZY OSBOURNE, FIREWIND, ex-DREAM EVIL, ex-MYSTIC PROPHECY, ex-NIGHTRAGE). Ίσως αυτό να αποτέλεσε κι ένας λόγος παραπάνω, έστω κι ετεροχρονισμένα, να επιλεχθεί για διασκευή ένα καινούριο σχετικά τραγούδι (το αυθεντικό τραγούδι είχε κυκλοφορήσει μόλις 7 χρόνια πριν τη διασκευή). Μετατρέποντάς το από heavy metal ύμνο σε speed metal ύμνο με brutal φωνητικά, η διασκευή μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής.

Τραγούδι: “Shadow on the wall”
Αυθεντική εκτέλεση: MIKE OLDFIELD
Κυκλοφορία: “War eternal” (ειδική έκδοση)
Εταιρεία: Century media records
Έτος: 2014
Αν μη τι άλλο, οι ARCH ENEMY έχουν δείξει ότι κάποιες από τις επιλογές τους για διασκευές είναι κάπως αντισυμβατικές. Κάπου εδώ έρχεται και η παρούσα να δείξει μία πτυχή της μπάντας που ο μέσος οπαδός δεν περιμένει να δει. Παίρνουν ένα αρκετά γνωστό κομμάτι του Mike Oldfield και προσπαθώντας να κρατήσουν την ατμόσφαιρα του αυθεντικού, το διασκευάζουν με επιτυχία.

Τραγούδι: “Breaking the law”
Αυθεντική εκτέλεση: JUDAS PRIEST
Κυκλοφορία: “War eternal” (ιαπωνική έκδοση)
Εταιρεία: Trooper entertainment
Έτος: 2014
Μπορεί να έγιναν αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, με τη νέα τραγουδίστρια την Alissa White-Gluz (ex-THE AGONIST) στη θέση της Angela Gossow, αλλά η παράδοση στις διασκευές παραμένει. Με το Jeff Loomis (ex-NEVERMORE) επίσης στις τάξεις τους, να συμβάλλει κι αυτός συνθετικά πλέον, κάνουν σχεδόν αγνώριστο το “Breaking the law” των JUDAS PRIEST. Μεταξύ των καλύτερων διασκευών τους ακριβώς διότι η συγκεκριμένη έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα που την κάνει να ξεχωρίζει. Κυκλοφόρησε και σε split 7’’ με τους KREATOR.

Τραγούδι: “Nitad”
Αυθεντική εκτέλεση: MODERAT LIKVIDATION
Κυκλοφορία: “Nitad / When the Innocent Die” 7” vinyl single
Εταιρεία: Decibel magazine
Έτος: 2014
Όταν λέμε ότι κάποιες επιλογές των ARCH ENEMY για διασκευές είναι αξιοπερίεργες ή/και αντισυμβατικές, το εννοούμε. Εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου διασκευάζουν ένα τραγούδι μίας πολιτικοποιημένης Σουηδικής hardcore/punk μπάντας, των MODERAT LIKVIDATION. Δεδομένου ότι και το τραγούδι από μόνο του κρατάει κάτι παραπάνω από ένα λεπτό, μη αφήνοντας μεγάλο περιθώριο σε παραλλαγές, ουσιαστικά πιο πολύ αποτελεί μία επανεκτέλεση, παρά μία διασκευή.

 

Τραγούδι: “When the innocent die”
Αυθεντική εκτέλεση: ANTI-CIMEX
Κυκλοφορία: “Nitad / When the Innocent Die” 7” vinyl single
Εταιρεία: Decibel magazine
Έτος: 2014
Σε παρόμοια πλαίσια κινείται και η παρούσα “διασκευή” που ουσιαστικά αποτελεί φόρο τιμής στα δύο συγκροτήματα της τοπικής σουηδικής hardcore punk σκηνής. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η κυκλοφορία και οι συγκεκριμένες επανεκτελέσεις/“διασκευές” είχαν κάτι να δώσουν στο μη Σουηδό οπαδό της μπάντας, αλλά φευ.

 

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, είδαμε ότι οι ARCH ENEMY στα πρώτα τους χρόνια κινούνταν σε πιο “safe” μονοπάτια σε ό,τι αφορά την επιλογή των διασκευών τους, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια και γίνονταν πιο δημοφιλείς και γνωστοί στο ευρύτερο metal κοινό, γίνονταν πιο “ευέλικτοι” και μη προβλέψιμοι στις διασκευές τους. Εις αναμονή λοιπόν των μελλοντικών τους κυκλοφοριών που, στατιστικά αναπόφευκτα, θα περιέχουν νέες εκπλήξεις με διασκευές.

Κωνσταντίνος Βασιλάκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here